FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruga udovica hrvatskih branitelja za istinu o agresorskom ratu

ZAGREB, 27. listopada 2011. (Hina) - Udruga udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata (UUHBDR RH) iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije danas je s konferencije za novinare zatražila istinu o prvom i najvećem ratnom zločinu– agresorskom ratu u Republici Hrvatskoj te pronalaženje ubojica njihovih muževa, očeva i djece u Domovinskom obrambenom ratu.

Predstavnice Udruge naglasile su kako nitko nema pravo ignorirati ili izdati ideale za koje su dali živote i zdravlje hrvatski branitelji.

"Kako ne znamo da li je protiv ijednog ubojice naših muževa, očeva i djece u Domovinskom obrambenom ratu pokrenut postupak, niti znamo tko je kriv za njihovu smrt ili , odnosno kriv za ranjavanje ranjenih, zahtijevamo od svake buduće vlasti i DORH-a da pronađe ubojice naših muževa, očeva i djece. Mi ćemo inicirati odgovarajuće postupke koji će dovesti do kažnjavanja ubojica hrvatskih branitelja u Domovinskom obrambenom ratu", stoji, uz ostalo, u priopćenju iz Udruge.

Također zahtijevaju da se razmotre najbolja europska i svjetska rješenja veteranskih mirovina i članova njihovih obitelji i predlažu osnivanje vojnog mirovinskog fond.

Iz Udruge naglašavaju kako se javnost obmanjuje tvrdnjom da za isplatu ovih mirovina treba sedam milijardi kuna (4,4 milijarde za stradale), jer , kako navode, imaju "podatak da su stradali hrvatski branitelji sa članovima obitelji koji koriste njihovu mirovinu, uplatili više od 75 posto potrebnih doprinosa za isplatu njihovih mirovina u Mirovinski fond (3,6 milijardi)".

Zahtijevaju i priznavanje statusa žrtve za ranjene i poginule hrvatske branitelje te članove njihovih obitelji, a svima koji kleveću stradale hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji da su privilegirani i povlašteni poručuju kako te klevete podliježu pokretanju sudskih tužbi.

"Spremni smo ako je to moguće, ustupiti te 'privilegije' onima koji nas tako zovu i ako će žrtvovati živote članova njihovih obitelji, odnosno djelova tijela ili zdravlja", navode iz udruge udovica.

Zahtijevaju da ova i buduća Vlada HR objave transparentno što se pregovaralo s EU, kao i istraživanje o velikim žrtvama naše stradalničke populacije te o zapošljavanju djece poginulih hrvatskih branitelja i hrvatskih branitelja u javnoj i lokalnoj upravi.

"Naši muževi, očevi i djeca, ranjeni hrvatski branitelji životom i zdravljem su platili postojanje i slobodu hrvatske države. Oni su dali najveći udjel za ostvarivanje svih bogatstava naše zemlje...Mi, udovice Domovinskog rata samo smo glas njihove ljubavi za našu slobodu i domovinu. Svako podcjenjivanje njihove vrhunske žrtve samo na financijskoj razini iz temelja čini nepravdu svima koji uživaju slobodu, demokraciju i standard koji su oni svojom smrću i ranjeni branitelji omogućili. Zato, naša borba za tu temeljnu pravdu ne može nikada prestati. Zaborav njihove žrtve i ignoriranje njihove borbe za bolju Hrvatsku znači razaranje temelja na kojima gradimo domovinu i budućnost", stoji u priopćenju UUHBDR-a RH Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙