FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 18. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - U Zračnoj luci Zagreb danas od 11 sati do 16 sati traje štrajk radnika u organizaciji Koordinacije sindikata Zračne luke Zagreb. Uprava ističe kako je nastojala kroz pregovore postići obostrano prihvatljivo rješenje čime bi se izbjegao štrajk i njegove posljedice na putnike i korisnike usluga. Podsjeća da je u četvrtak, 17. studenoga, poslala službeni odgovor sindikatima na predložene izmjene Kolektivnog ugovora (KU) te da je dio predloženih izmjena, kojima se učvršćuju radna i statusna prava radnika, od početka bio nesporan i prihvatljiv. Predstavnik Koordinacije sindikata Zračne luke Zagreb Ante Dujić izjavio je jučer da su sindikalci spremni odustati od štrajka ako Uprava prihvati novi kolektivni ugovor s ugrađenim zaštitnim elementima, odnosno da se prava zaposlenih koja su sada regulirana s ukupno 28 ugovora, pravilnika, sporazuma i odluka ugrade u KU, kako ih budući koncesionar ne bi mogao jednostrano mijenjati. Sindikati se protive "koncesiji nakon koje će Zračna luka Zagreb prestati djelovati kao poduzeće". U takvoj situaciji sudbina radnika je krajnje neizvjesna a oni "ne žele završiti kao radnici 'Đakovštine'", naglašavaju.

ZAGREB - Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) smatra da Vlada za naknadu štete poljoprivrednicima od elementarnih nepogoda treba izdvojiti 300 milijuna kuna i obeštetiti sve bez obzira na postotak šteta. HPK u današnjem priopćenju izražava neslaganje s odlukom Vlade o visini sredstava za naknadu štete oštećenim poljoprivrednim proizvođačima od elementarnih nepogoda nastalih do 1. studenog 2011. na poljoprivrednim kulturama i dugogodišnjim nasadima i naknadi štete proizvođačima povrća uslijed tržišnog poremećaja uzrokovanog pojavom bakterije escherichia coli. Vlada je za tu svrhu predvidjela 30 milijuna kuna i obeštećenje samo onima koji imaju štetu veću od 60 posto, što je po mišljenju Komore nepravedno i zakonski upitno jer "očito diskriminira proizvođače i cilj obeštećenja". Tvrde da je riječ o šteti koja je procjenjena na gotovo dvije milijarde kuna, te da je samo 1,5 posto od procjene štete za obeštećenje podcjenjivanje poljoprivrednika, poljoprivrede i domaće prozvodnje.

ZAGREB - Temeljna odrednica razvojne energetske politike u Hrvatskoj mora biti energetska učinkovitost u svim segmentima, a s obzirom na sve što se događa u svijetu energetsku strategiju je potrebno definirati do 2050. jer se bez toga već danas ne mogu donositi odluke za budućnost, istaknuo je predsjednik Hrvatskog energetskog društva Goran Granić na danas održanom 20. forumu Dan energije u Hrvatskoj. U Hrvatskoj treba izgraditi jedinstveno tržište energije koje će se uklopiti u šire, regionalno, odnosno tržište EU-a, dok poticaje, smatra Granić, treba usmjeriti u energetsku učinkovitost. Objasnivši da se implementacijom trećeg paketa EU u svoje zakonodavstvo Hrvatska uklapa u međunarodno i EU energetsko tržište te svoje zakonodavstvo usklađuje s onim u EU, ravnatelj Uprave za energetiku pri Ministarstvu gospodarstva Darko Horvat istaknuo je da su za vladu i Sabor već spremni koncepti četiri energetska zakona. No, kako je izborna godina, ti će zakoni morati pričekati novu vladu i novi Sabor, kazao je Horvat.

ZAGREB - Uprava Mediteranske plovidbe potvrdila je da je nadležnom trgovačkom sudu podnijela prijedlog za pokretanje stečajnog postupka. S obzirom da su nastupili svi Zakonom propisani uvjeti, Uprava društva je nadležnom Trgovačkom sudu u Splitu, Stalna služba Dubrovnik, uputila prijedlog za pokretanje stečajnog postupka, stoji u očitovanju Mediteranske plovidbe koje je danas objavljeno na Zagrebačkoj burzi. Uprava Mediteranske plovidbe je krajem listopada najavila da će predati zahtjev za pokretanje stečaja, a nakon što je na licitaciji održanoj pred sudom u Rotterdamu prodan njihov posljednji brod duge plovidbe. Prodajom tog broda, naveli su, propali su svi planovi koji su bili usmjereni ka postizanju dogovora s najvećim vjerovnicima te za "model C" i dokapitalizaciju od strane države.

ZAGREB - Pod utjecajem pada cijena dionica na europskim burzama, Crobex indeks Zagrebačke burze danas je u minusu četvrti dan zaredom, te je sve bliži psihološkoj granici od 1.800 bodova. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u minusu 0,58 posto, na 1.810 boda, a Crobex10 0,26 posto, na 1.001 bod. Redovni promet dionicama iznosio je svega 2,3 milijuna kuna, neznatno manje nego jučer u to doba. Najveći promet do podneva imala je dionica Atlantic grupe, od 686.000 kuna. Cijena joj je oslabila 0,23 posto, na 502 kune. Slijedi dionica HT-a, s prometom od 557.000 kuna i padom cijene za 0,25 posto, na 243 kune. Promet iznad pola milijuna kuna ostvaren je i dionicom Zagrebačka banke, kojoj je cijena pala 3,17 posto, na 42,1 kunu.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke oslabila prema euru za 0,16 posto u odnosu na jučerašnju tečajnicu, a za 0,02 posto prema tečajnici od prošloga petka. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,486445 kuna. Kuna je na tjednoj razini oslabila i prema švicarskom franku, za 0,06 posto, američkom dolaru, za 0,75 posto i britanskoj funti, za 0,40 posto. U odnosu na jučerašnju tečajnicu kuna ja oslabila prema franku za 0,60 posto i funti za 0,40 posto, dok je prema dolaru ojačala za 0,21 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 6,057484 kune, dolara 5,536492 kune i funte 8,778664 kune.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙