FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Opetovani rast troškova zaduživanja pritisnuo europske dionice

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 16. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u srijedu nakon što su investitori posumnjali u sposobnost vlada članica eurozone da zaustave širenje dužničke krize, pri čemu je Europska središnja banka kupovinom obveznica tek usporila rast troškova zaduživanja europskih zemalja.

Indeks londonske burze FTSE oslabio je 0,6 posto na 5.484 bodova, frankfurtski DAX za 0,8 posto na 5.886 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,2 posto i iznosio je 3.043 boda.

Europska središnja banka suzbila je u srijedu nagli rast troškova zaduživanja članica eurozone, nakon što su Sjedinjene Države pozvale na odlučnije mjere kako bi se zaustavilo širenje dužničke krize, kazali su trgovci.

Intervencija ECB-a u početku je zaustavila rast prinosa na talijanske obveznice, te su oni ponovno kliznuli ispod sedam posto, razinu koja se smatra neodrživom na dulji rok. Do podneva prinosi su ponovo porasli na 7,17 posto.

"Tržište se malo zaletilo nakon ECB-ove kupnje obveznica. Teško je razabrati što se događa", rekao je Sean Power, analitičar iz tvrtke City Indeks.

Indeksi na tržištima dionica oscilirali su između pozitivnog i negativnog teritorija, prateći zbivanja na tržištima obveznica. Rast prinosa na državne obveznice proteklih je dana pritisnuo cijene dionica.

Investitori strahuju da bi vir dužničke krize u eurozoni mogao usisati i Francusku, drugo po veličini gospodarstvo eurozone, budući da su neke njezine banke jako izložene krizi. U srijedu je tako razlika u prinosima na francuske 10-godišnje obveznice i na referente njemačke dosegnula najvišu razinu od uspostave eurozone, približivši se dva postotna boda.

Francuski burzovni indeks CAC tijekom dana je oscilirao između pozitivnog i negativnog teritorija da bi u ranim poslijepodnevnim satima bio na blagom gubitku. Slične neujednačene rezultate bilježile su i francuske banke, pa je Societe Generale bio na dobitku 0,1 posto a BNP Paribas na gubiku 0,6 posto.

Sličnu izvedbu bilježio je i ključni talijanski burzovni indeks, da bi tijekom poslijepodneva ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni dan. Banke Intesa Sanpaolo i UniCredit bile su na dobitku 0,6 odnosno 0,8 posto dok je Banco Popolare bio u minusu 0,6 posto.

Indeks tokijske burze Nikkei oslabio je 0,9 posto na 8.463 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙