FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobex potonuo ispod 1.800 bodova

ZAGREB, 20. listopada 2011. (Hina) - Pritisnut prodajama dionicama uslijed negativnog sentimenta na svjetskim burzama, Crobex indeks Zagrebačke burze spustio se danas ispod psihološke granice od 1.800 bodova po prvi puta od 11. listopada, uz iznimno slab obujam trgovanja.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati na gubitku 0,52 posto, na 1.793 boda, a Crobex10 0,24 posto, na 990 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je svega 1,98 milijuna kuna, što je otprilike pola milijuna manje nego jučer u ovo doba.

„Nakon jučerašnjeg najniže redovnog prometa dionicama u ovoj godini, danas bilježimo još slabiju aktivnost investitora. Svega četiri dionice bilježe promete iznad sto tisuća kuna, pri čemu je većina cijena u padu“, kaže Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

Najveći promet do sada je ostvaren dionicom HT-a, tek 452.000 kune. Cijena joj je oslabila 0,23 posto, na 248 kuna.

Promet iznad 100.000 kuna bilježe još samo tri dionice – povlaštena dionica Adrisa, koja je pojeftinila 0,94 posto, na 201 kunu, redovna dionica Adrisa, kojoj cijena stagnira na 230 kuna, te dionica Ingre, koja bilježi pad cijene za 2,44 posto, na 8,39 kuna.

Rinkovec dodaje kako se na domaće tržište prelijeva negativni sentiment s europskih burzi. Londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC trenutno su u minusu su između 0,5 i 075 posto.

„Na svjetskim burzama vlada neizvjesnost u pogledu ishoda sastanka na vrhu Europske unije ovoga vikenda, ponajviše oko nadogradnje fonda za financijsku stabilnost. Rezultati kompanija i makroekonomski pokazatelji sada su pali u drugi plan“, ističe Rinkovec.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je danas da čelnici EU-a na sastanku u nedjelju u Bruxellesu moraju dogovoriti odlučan odgovor na dužničku krizu kako bi se spriječilo njezino širenje na još neke članice EU-a.

Na samitu bi se trebao donijeti niz mjera kojima bi se konačno počela rješavati kriza koja prijeti potopom projekta zajedničke valute, a možda i cijele Unije - čelnici bi trebali odlučiti o novoj tranši pomoći od osam milijardi eura Grčkoj, postići dogovor o otpisu dijela grčkog duga, pojačati zaštitnu moć Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) kako bi se spriječilo da se Španjolska i Italija ne pridruže Grčkoj, dogovoriti dokapitalizaciju banaka i pojačati upravljanje monetarnom unijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙