FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Jasenovac i Bleiburg nisu isto"

ZAGREB, 9. studenog 2011. (Hina) - Knjiga Slavka i Ive Goldsteina "Jasenovac i Bleiburg nisu isto" predstavljena je večeras u židovskom Kulturnom centru Shalom u Zagrebu.

O knjizi su govorili urednik knjige Ivica Đikić te autori Ivo i Slavko Goldstein.

Đikić je ocijenio kako autori pišu o dvije teme koje već 60 godina opterećuju hrvatsku javnost te ustvrdio kako je ova knjiga potrebna ne samo Hrvatskoj nego "svim našim zemljama". "U javnosti se neodgovorno, neozbiljno i površno izjednačavaju Jasenovac i Bleiburg", rekao je Đikić dodavši kako se to izjednačavanje onda prenosi i na izjednačavanje nacifašizma s komunizmom.

Đikića smatra kako takva stajališta postaju općeprihvaćena te da su odraz sustava mišljenja u ovoj zemlji na koja nitko ne reagira. "Knjiga je prava početnice za ove teme," rekao je dodavši kako je pisana u miru, staloženo i argumentirano, za razliku od onih koji zaključke o vlastitoj traumi izdižu na razinu procesa i sustava.

Ivo Goldstein je napomenuo kako je knjiga sastavljena od njegovih i očevih preuređenih i dorađenih članaka te dodao kako su autori sad obradili još i stradanje Srba, Cigana i antifašista u Jasenovcu. "Bleiburg jest zločin ali se on ne može uspoređivati s teškim zločinom genocida u Jasenovcu", ocijenio je dodavši kako je u knjizi obrađen i hrvatski historiografski revizionizam.

Ustvrdio je kako su tekstovi prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i njegovih sljedbenika simbol revizionizma u Hrvatskoj. Tuđmanova knjiga "Bespuća povijesne zbiljnosti" nanijela je Hrvatskoj štetu u svijetu, ocijenio je dodavši kako je ta knjiga narušila i atmosferu u Hrvatskoj.

Po riječima Ive Goldsteina "u osnovi revizionizma stoji Tuđmanova teza o Jasenovcu, kojim su tobože upravljali Židovi". Dodao je kako su Tuđman i njegovi sljedbenici time htjeli relativizirati hrvatsku krivnju.

Ivo Goldstein je unaprijed odbacio sve prigovore o sukladnosti slučaja Boljkovac i tiskanja ove knjige.

Navodeći pojedine autore koji su pisali o stradanjima u Drugom svjetskom ratu, Slavko Goldstein je ocijenio kako su jedino kod Hrvata brojke o stradalima dovele do ponovnoga rata te je ustvrdio kako i neki autori ističu da su jedino ustaše bili gori od SS-ovaca.

Ocjenivši kako sudski proces ne može dovesti do katarze hrvatske javnosti, Slavko Goldstein je ustvrdio kako je od odvjetnika Ante Nobila saznao na koji je način pokrenuta istraga protiv Josipa Boljkovca. "Boljkovac sigurno nije donio odluke da se ubiju one osobe", rekao je dodavši kako za to nema dokaza pa se zato Boljkovcu neće krivnja ni dokazati.

Slavko Goldstein smatra "čak i da se Boljkovcu krivnja dokaže" da sudski proces ne može puno toga reći jer proces nije povijest u cjelini.

Pokušaje da se izjednače Jasenovac i Bleiburg smatra na granici zločina.

Knjiga "Jasenovac i Bleiburg nisu isto" (335 str.) ima pet poglavlja u kojima autori pišu o Jasenovcu između 1941. i 1947., kazni i osveti 1945., Jasenovcu i Katolikčkoj crkvi, revizionizmu u hrvatskoj historiografiji te o broju jasenovačkih i bleiburških žrtava.

Knjigu je objavio zagrebački nakladnik Novi liber.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙