FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

20. obljetnica stradanja Bogdanovaca u Domovinskom ratu

BOGDANOVCI, 10. studenog 2011.(Hina) - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika bogdanovačkim žrtvama u Bogdanovcima je danas obilježena 20. obljetnica srpske okupacije i stradanja toga mjesta, pet kilometara udaljena od Vukovara.

Slomom obrane Bogdanovaca 10. studenog 1991., kroz koje je u tijeku tromjesečne opsade Vukovara vodio tzv. kukuruzni put, jedina moguća veza između Vukovara i susjednih Vinkovaca na slobodnu području, Vukovar se našao u potpunu okružju pripadnika bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba.

Obrana grada Vukovara slomljena je samo osam dana poslije, 18. studenoga 1991.

U Domovinskom ratu poginulo je ili ubijeno 89 Bogdanovčana i 41 pripadnik Zbora narodne garde (ZNG), Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i policije. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još je 30-ak mještana i branitelja Bogdanovaca.

U spomen na poginule i nestale u obrani Bogdanovaca vijence podno spomenika bogdanovačkim mučenicima, rad kipara i ratnog zapovjednika obrane Bogdanovaca Ivana Matkovića Laste, položili su i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbine stradalih mještana i branitelja, suborci te brojna izaslanstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙