FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 20. obljetnica osnutka 130. brigade Hrvatske vojske

OSIJEK, 27. listopada 2011.(Hina) - Svečanom akademijom u osječkome Domu Hrvatske vojske (HV) obilježena je 20. obljetnica osnutka 130. brigade HV-a.

U borbenim operacijama poginula su 63 pripadnika postrojbe, 370 ih je ranjeno, a 22 se još vode kao nestali. Brigada je 2006. odlukom tadašnjeg predsjednika države Stjepana Mesića za iskazano junaštvo odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog.

Izaslanik predsjednika Republike brigadni general Ivan Jurić kazao je kako je 130. brigada u istočnoj Slavoniji, posebice na osječkome području, djelovala na glavnom smjeru napada znatno nadmoćnijeg neprijatelja, ali je uspješno obranila svoju zonu odgovornosti.

Ocijenio je kako su postrojbe iz Domovinskog rata bile temelj današnjih Oružanih snaga RH, koje su danas profesionalna vojska, s kojom je Hrvatska postala članica NATO-a, a na pragu je ulaska u Europsku uniju i priključenja obrambenoj politici EU-a.

Državni tajnik u ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Zoran Komar rekao je kako, zahvaljujući hrabrosti i spremnosti hrvatskih branitelja, živimo u slobodnoj i samostalnoj državi te da se stoga ne smije dopustiti obezvrjeđivanje Domovinskog rata i izjednačivanje žrtve i agresora.

Ratni zapovjednik brigade umirovljeni pukovnik Živko Mijić podsjetio je kako je brigada stvarana u teškim uvjetima neprijateljskog okruženja, a osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić ocijenio je kako pripadnici postrojbe mogu biti ponosni na pobjedu u pravednom i obrambenom Domovinskom ratu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙