FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 67. obljetnica bitke iz NOB-a

KUĆIBREG, 6. studenog 2011.(Hina) - Prigodnom svečanošću danas je u Kućibregu na Bujštini obilježena 67. obljetnica bitke iz Narodnooslobodilačke borbe koju su na tom području vodili hrvatski, talijanski i slovenski partizani protiv njemačkih i talijanskih fašista i u kojoj je život izgubilo 120 boraca NOB-a.

Većina poginulih tog 3. i 4. studenog 1944. iz II. brigade 43. istarske divizije, talijanskih pripadnika bataljuna "Alma Vivoda" i slovenskih partizana koparskog područja, sahranjena je u zajedničkoj grobnici u obližnjem mjestu Hrvoji, na susjednoj uzvisini u Sloveniji.

Saborski zastupnik Damir Kajin, pozdravljajući u ime Istarske županije brojne sudionike skupa, rekao je kako bi se Titu "trebao podignuti spomenik do neba jer bez njega Istra, Rijeka i ostali krajevi ne bi nikada bili integrirani u korpus hrvatskog naroda".

Još jednom je osudio uhićenje Josipa Boljkovca, ocjenjujući da se radi o činu predizbornih potreba. "Antifašizmu se loše piše ako njegov dignitet štite i brane ljudi poput Karamarka i njegove šefice Jadranke Kosor," poručio je Kajin.

Skupu se obratio i bivši hrvatki predsjednik Stjepan Mesić koji je ustvrdio kako je od iznimne važnosti da se danas obilježavaju ovakvi datumi zbog, kako je rekao, "sve agresivnijeg povijesnog revizionizma, pa i uhićenjima istaknutih antifašističkih boraca".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙