FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki stogodišnjaci dugovječni zbog načina života

NEW YORK, 9. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Američki stogodišnjaci svoju dugovječnost pripisuju prije svega načinu života i svjesnom odabiru zdravih navika, pokazalo je američko istraživanje te skupine stanovnika čiji bi broj do 2050. godine u SAD-u mogao premašiti 600 tisuća.

Više od trećine stogodišnjaka u anketi je pripisalo dugovječnost načinu života, 27 posto dobrim genima, 23 posto vjeri a samo devet posto misli da je tu životnu dob dosegnulo zahvaljujući pukoj sreći.

"Način života vrlo je ustrajno na visokom mjestu onoga čemu pripisuju dugovječnost", kaže Rhonda Randall iz UnitedHealthcare Medicare and Retirement koji je proveo istraživanje.

Unatoč tomu što nisu vjerovali da će doseći tako visoku životnu dob mnogi od američkih stogodišnjaka kažu da su u jednom trenutku u životu odlučili uložiti napore prema zdravijoj prehrani, smanjenju unošenja alkohola i prestanku pušenja, a polovica je odlučila redovito vježbati i poraditi na smanjenju stresa u njihovim životima.

Iako su preživjeli dva svjetska rata, doživjeli svemirska istraživanja i rođenje interneta, 44 posto ipak kao najutjecajnije događaje u njihovim životima izdvaja izum hladnjaka i televizije u boji.

Istraživanje je pokazalo da 13 posto stogodišnjaka ima pristup internetu, šest posto šalje e-mailove i koristi se internetskim pretraživačima, tri posto je bilo na društvenoj mreži Facebook a isti broj šalje sms-ove i koristi druge aplikacije na iPhoneu.

Kad bi imali priliku ponovno živjeti 18 posto odabralo bi pedesete godine, a 12 posto dvadesete godine prošlog stoljeća dok su najmanje popularno desetljeće bile osamdesete godine.

Ovisno o političkim bojama kao najpopularniji predsjednici odabrani su Franklin Roosevelt i Ronald Reagan.

Najbolji savjet koji bi dali mlađima od sebe bio je da provode više vremena s obitelji.

Svaki osmi Amerikanac, prema američkog statističkom zavodu, već je 1994. pripadao skupini starijih osoba, a do 2030. to bi mogao biti svaki treći.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙