FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija o smanjenju rizika od katastrofa

ZAGREB, 4. studenog 2011. (Hina) - Treća konferencija Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa otvorena je jutros, a cilj ovog skupa, kako ističu organizatori, Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), razmjena informacija, iskustava i mišljenja u smanjenju rizika od katastrofa te podizanje svijesti i kulture sigurnog ponašanja.

Na konferenciji uz DUZS sudjeluju i predstavnici više ministarstava, Gorska službe spašavanja, javnih poduzeća i ustanova kao i raznih agencija koje sudjeluju u sustavu zaštite i spašavanja.

Otvorivši skup, ravnatelj DUZS Damir Trut naglasio da je jedan od ciljeva ovog skupa postizanje i što veće međusobne koordiniranosti i podizanje spremnosti samog sustava. Upozorivši da katastrofa ne bira podneblja i ne mari za gospodarski razvoj, Trut je podsjetio da je hrvatska vlada prije dvije godine u ožujku, kao jedna od 22 zemlje Europe i jedna od 70 zemalja svijeta, prihvatila dokument "Hygo akcijski plan za djelovanje: smanjenje rizika od katastrofa naroda i zajednica od 2005. do 2015.", usvojen na konferenciji UN-a održanoj 2005. u japanskom Kobeu pod nazivom "Smanjenje rizika od katastrofa".

DUZS će i dalje temeljiti svoje zadaće na preventivi, podizanju svijesti građana, posebice najmlađih, o opasnostima koje katastrofe sa sobom nose, te na normativnim usklađenjima, praćenju međunarodnih trendova kao i modernizaciji sustava, kazao je.

Prostora za daljnje unaprjeđenje sustava dakako ima, naglasio je dodavši da koliko učinkovito i kvalitetno će to biti ovisi o svima nama.

Skup je nastavljen stručnim raspravama na temu prevencije katastrofa kao i koordinacije sustava zaštite i spašavanja.

Najavljeno je bilo da će skup otvoriti ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, predsjednik Odbora nacionalne platforme, no ministar se ispričao neodgodivim obvezama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙