FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 2. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatsko bankarsko tržište je prema udjelu nenaplativih kredita slično tržištima u državama regije, pokazuje analiza portala Moj-bankar.hr. Trenutne stope nenaplativih kredita u najvećem broju zemalja regije barem su dvostruko više nego prije krize, 2007. godine, kaže se u izvještaju o analizi. Prema podacima za prvo tromjesečje, ta je stopa za Hrvatsku 11,5 posto, Srbiju 18,6 posto, Bugarsku 12,9, Rumunjsku 12,7, a Sloveniju 12,1 posto. Hrvatskoj je najbliža Bosna i Hercegovina sa stopom od 11,7 posto, a među boljima od nje su Mađarska (9 posto), Poljska (7,8 posto), Češka (6,7 posto) i Slovačka (6,2 posto). Na povećanje udjela loših kredita u Hrvatskoj u 2011. najviše je utjecala kvaliteta odobrenih kredita gospodarstvu i jačanje tečaja švicarskog franka prema kuni koje se odrazilo na segment kredita građana, kaže se u izvještaju.

DARUVAR - Ministar turizma Damir Bajs potpisao je danas s ravnateljem Daruvarskih toplica Marcelom Medakom ugovor temeljem kojeg Ministarstvo turizma s 300 tisuća kuna sufinancira projekt pripreme projektno-tehničke dokumentacije za obnovu više objekata u tim toplicama. Time se, kako je nakon potpisivanja ugovora izjavio ministar turizma Damir Bajs, Daruvarskim toplicama omogućava da u idućih oko godinu i pol dovrše taj projekt te budu spremni za povlačenje novčanih sredstava iz europskih fondova po ulasku Hrvatske u EU 2013. kako bi se te toplice obnovile, a time i upotpunile njihova i turistička ponuda cijelog kraja. Istaknuo je da je Ministarstvo ove godine uvelo i novi program potpora za pripremu javne turističke infrastrukture za strukturne fondove EU-a. Cilj tog programa je što kvalitetnije pripremiti projekte za povlačenje novca iz tih fondova, a kako je kazao, moguće je povući oko 100 milijuna eura.

ZAGREB - Gospodarski inspektori su tijekom ovogodišnje turističke sezone obavili 20.386 inspekcijskih nadzora, a u 14.047 nadzora nisu utvrđene povrede propisa, odnosno 69 posto nadziranih subjekata i objekata poslovalo je u skladu s propisima, izvijestili su danas iz Državnog inspektorata o rezultatima nadzora u razdoblju od 15. lipnja do 30. rujna. Nadležnost Državnog inspektorata obuhvaća kontrolu zakonitosti poslovanja u 106.093 ugostiteljskih i turističkih objekata i subjekata (uključivo i 61.394 objekata u domaćinstvu građana), a u glavnoj turističkoj sezoni nadzore je provodilo više od 700 inspektora različitih sektora. Iz područja ugostiteljstva, pružanja usluga u turizmu i boravišne pristojbe gospodarski inspektori obavili su ukupno 20.386 inspekcijskih nadzora, a u njih 14.047 nisu utvrđene povrede propisa. U ostalim je nadzorima utvrđena 7.301 povreda propisa.

ZAGREB - Telekomunikacijska tvrtka Vipnet zadovoljna je ukidanjem naknade od 6 posto na prihode od SMS poruka i mobilnih razgovora, a izvrsna je koincidencija što se to poklopilo s donošenjem nove strategije razvoja širokopojasnog pristupa (broadband) u Hrvatskoj od 2012. do 2015. jer će upravo to ukidanje pridonijeti novom zamahu investicija upravo u broadband i nove tehnologije. Istaknuto je to na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je Vipnet objavio i da od danas jače nego do sada ulazi na tržište fiksne telefonije nudeći usluge fiksnog telefoniranja i ADSL-a uz maksimalnu moguću brzinu prijenosa podataka. Prednost je pritom uz, kako se čulo, povoljne cijene, i to što se korisnicima koji već koriste mobilnu Vipnetovu telefoniju svi računi mogu dostaviti na jednoj uplatnici.

ZAGREB - Tvrtka AD Plastik iz Solina, proizvođač dijelova za autoindustriju, planira do kraja ove godine osnovati društvo u Mladenovcu blizu Beograda te u Kalugi blizu Moskve, sukladno strateškim ciljevima i poslovnim planovima te ugovorima s kupcima, tvornicama automobila, izvjestili su iz te tvrtke putem Zagrebačke burze. Tvrtka u Mladenovcu bit će organizirana kao društvo s ograničenom odgovornošću, a AD Plastik će biti jedini osnivač. Planira se da ADP Mladenovac kroz sljedećih par mjeseci u Mladenovcu kupi potrebne nekretnine, strojeve i opremu te da tvrtka počne s poslovanjem početkom 2012. AD Plastik sklopio je ugovor s FIAT-om o proizvodnji plastičnih dijelova za novo vozilo projektnog naziva "LO" i na taj način se svrstao na panel dobavljača te kompanije. Ugovorene su pozicije uvodnici zraka ispod instrument table, a u tijeku su razgovori i sa postojećim dobavljačima FIAT-a o zajedničkoj suradnji. U 2012. se planira i realizacija asortimana građevinskih izolacija i realizacija proizvoda od filca, koja već postoji na toj lokaciji.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze padaju drugi trgovinski dan zaredom, znatno više nego u ponedjeljak, Crobex je danas pao za 1,28 posto, na 1.819,05 bodova, a Crobex10 je smanjen za 2,27 posto, na 987,48 bodova. Redovni promet Burze iznosio je danas 16,1 milijun kuna, a promete veće od milijun kuna imale su tri dionice. Najveći promet, od 3,7 milijuna kuna, ostvaren je trgovanjem dionicom HT-a kojoj je cijena pala za 1,69 posto, na 243,11 kuna. Dionicom Dalekovoda trgovalo se za 1,4 milijuna kuna, uz pad cijene od 5,98 posto, na 144,73 kune. Za 5,78 posto, na 80,89 kuna, poskupjela je pak dionica Dom Holdinga, s prometom nešto većim od milijun kuna, čime je među rijetkim današnjim dobitnicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙