FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 3. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Plenum Filozofskog fakulteta odlučio je večeras da će se i sutra nastaviti blokada referade kako bi studenti na simboličan način upozorili na mjesto gdje im se čini nepravda. Odluku o nastavku blokade donijelo je 70-ak prisutnih studenata. U raspravi o drugom danu blokade referade razgovaralo se i o rješavanju hitnih administrativnih problema studenata kao što su prijave stipendija, dobivanje potrebnih potvrda i drugih dokumenata. Studenti Filozofskog fakulteta počeli su jutros blokadu referade zahtijevajući od Ministarstva obrazovanja, znanosti i športa da se svim redovitim studentima tog fakulteta omogući besplatan upis na drugu godinu studija. Riječ je uglavnom o studentima koji su redovito završili prvu godinu studija. Oni bi sada trebali upisati drugu godinu, a prosvjeduju zato što nije jasno tko će imati pravo na besplatno studiranje, a tko neće. Studenti također poručuju da blokadom studentske službe, sprječavanjem upisa i plaćanja naknade upozoravaju na finacijski udar na studente koji se skriva iza "praznih fraza" o besplatnom školovanju studenata upisanih u prvu godinu studija 2010.

ZAGREB - Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet (Croatian Academic Research Network) danas je svečano proslavila 20. obljetnicu osnutka, a tom je prigodom ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs istaknuo kako je CARNet danas vrhunska institucija čiji rad i djelovanje služe na dobrobit Hrvatske i svih njezinih građana. "Što se tiče uspostave informatičke infrastrukture i svih projekata koji su kroz ovih 20 godina napravljeni, mislim da smo apsolutno prerasli granice Republike Hrvatske i svrstali se po pitanju informatike uz bok najrazvijenijim državama. Danas smo svjedoci jedne zaista vrhunske institucije na dobrobit sviju nas", istaknuo je ministar Fuchs čestitavši 20. obljetnicu osnutka CARNeta i 40. obljetnicu utemeljenja Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (SRCE). "Dvadeset je godina prošlo otkako su položeni temelji za CARNet kakvog danas znamo, a koji danas povezuje više od 2300 lokacija - škola, fakulteta, instituta i bolnica u Hrvatskoj, ima više od 650 tisuća krajnjih korisnika - učenika, studenata, profesora, te gotovo 90 tisuća registriranih .hr domena", rekao je ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić.

SPLIT - Rektoru Sveučilišta u Splitu Ivanu Paviću Upravni sud RH osporio je pravo na treći mandat te je on za sutra najavio žurnu sjednicu Senata kako bi se imenovao obnašatelj dužnosti rektora. Splitsko Sveučilište izvijestilo je danas kako je zaprimilo presudu Upravnog suda RH po kojoj je rektoru Paviću osporeno pravo na treći mandat. "Protiv te presude podnijet će se tužba Ustavnom sudu RH te upotrijebiti ostali pravni lijekovi", navodi se u priopćenju Sveučilišta u Splitu. Pavić je zbog legalnog postupka zatražio žurnu sjednicu Senata u utorak, 4. listopada, na kojoj će se imenovati obnašatelj dužnosti rektora dok mjerodavna tijela Republike Hrvatske ne donesu konačnu odluku, stoji na kraju kratkog priopćenja. U svibnju 2010. Pavić je treći put zaredom izabran za rektora Sveučilišta u Splitu. Na sjednici Senata na kojoj se odlučivalo o tomu bila su sva 32 člana. Tada je Pavić tajnim glasovanjem dobio 24 glasa, njegov protukandidat Željko Domazet sedam, a jedan listić nije vrijedio. Željko Domazet usprotivio se tome da se Pavić treći put kandidira za rektora tvrdeći kako je Zakonom o visokim učilištima određeno da mandat rektora traje četiri godine te da se na tu dužnost može birati najviše dva puta. Pavić je na te primjedbe uzvraćao tvrdeći kako se savjetovao s pravnim stručnjacima koji su mu potvrdili da se može kandidirati i za treći manadat.

ZAGREB - Javnim predavanjima o aktivnostima na području Mure i Drave radi njihove zaštite i očuvanja završila je tradicionalna manifestacija "Dani Drave" koja se 11. put zaredom održala u Koprivnici i okolnim mjestima. Glavna je poruka "Dana Drave" da tu rijeku i sve njezine prirodne i kulturne vrijednosti treba očuvati u izvornu obliku kako bi i čovjek i priroda skladno živjeli, priopćila je danas Svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode World Wide Fund (WWF) koja je s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima u Koprivničko-križevačkoj županiji te udrugama članicama Dravske lige partner gradu Koprivnici i koprivničkom Ekološkom društvu u organizaciji tog događanja. Nakon predavanja o ušću Mure u Dravu, o WWF-ovu projektu "Europska linija života", o Eko-centru Zlatna Greda u Kopačkom ritu, o Rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav, o Regionalnom parku Mura-Drava te višegodišnjim istraživanjima ptica na Dravi otvorena je izložba fotografija Gorana Šafareka "Regionalni park Mura-Drava – skladan suživot čovjeka i prirode".

PULA - U nastavku kriminalističkog istraživanja u slučaju Cetinski u vezi sa zlouporabama u kupoprodaji nekretnina na štetu trgovačkog društva iz Pule, odnosno tvrtke Kermas u vlasništvu poduzetnika Danka Končara, policija je utvrdila sumnju da je devet osoba iz Rovinja počinilo kazneno djelo pranja novca, izvijestio je danas novinare glasnogovornik istarske policije Valter Opašić. Po policijskim podatcima, dosad su prijavljene osobe, među kojima je i Vinka Cetinski, na štetu trgovačkog društva iz Pule pribavile za sebe protupravnu imovinsku korist od oko 73 milijuna kuna. Kako bi prikrili pravi izvor novca, 2007., 2008., 2009. i 2010. novac su ulagali u bankovni sustav i sklapali pravne poslove kojima se stječe imovina (nekretnine, vozila, plovila, vrijednosnice). Dijelom novca, za koji su znali da su ga protupravno pribavili članovi njihovih obitelji, kako bi također prikrili njegov pravi izvor, raspolagali su i 38-godišnjak iz Zagreba te 48-godišnjakinja i 69-godišnjak iz Rovinja. Po neslužbenim izvorima 38-godišnjak je Matteo Cetinski, sin Mirka i Vinke, a 48-godišnjakinja i 69-godišnjak su članovi obitelji Sorgo i Hrvatin

BUJE - Djelatnici bujske policije su kriminalističkim istraživanjem utvrdili osnovanu sumnju da je 41-godišnjak iz Petrovije počinio kazneno djelo protuzakonita prebacivanja osoba preko državne granice jer je u osobnom automobilu zatečen s dva ilegalca iz Turske. Kako je danas izvijestila istarska policija, u subotu oko 10 sati granična je policija na cesti Brdo - Kućibreg, kod Kućibrega, zaustavila i pregledala vozilo "renault twinga" pulskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 41-godišnjak, s kojim su bila i dvojica turskih državljana, 20-godišnjak i 31-godišnjak. Istraživanjem je utvrđeno kako su se turski državljani u Istanbulu dogovorili da za pet tisuća eura budu prokrijumčareni u Njemačku. Pošto su u petak zakonito ušli u Hrvatsku, autobusom su doputovali do Poreča, gdje ih je preuzeo 41-godišnjak, koji ih je za 200 eura trebao ilegalno prevesti u Sloveniju, no u njihovu naumu spriječili su ih policijski službenici.

VARAŽDIN - U varaždinskoj Gradskoj vijećnici večeras su dodijeljene festivalske nagrade najboljima na ovogodišnjim Varaždinskim baroknim večerima. Nagrada "Ivan Lukačić" za muzikološki rad koji bitno pridonosi istraživanju hrvatske glazbene baštine dodijeljena je Enniu Stipčeviću, i to za istraživanje i pripremu za prvu suvremenu izvedbu Mise u D-duru Carla Antonija Naglija, koju su 27. rujna u franjevačkoj crkvi pod ravnanjem Saše Britvića izveli Hrvatski barokni ansambl, Zbor "Ivan Filipović" i solisti Martina Klarić, Ivana Garaj-Korpar, Helena Lucić i Alen Ruško. Nagrada "Ivan Lukačić" za najviši izvođački domet ansambla ove je godine pripala Venecijanskome Baroknom Consortu za koncert "Večer Antonija Vivaldija" u varaždinskoj katedrali 30. rujna. Nagradu "Jurica Murai" za najbolju interpretaciju osvojio je violončelist Krešimir Lazar za koncert "Prvih 100 godina violončela" koji je izveo na baroknom violončelu s čembalistom Krešimirom Hasom u crkvi sv. Nikole 25. rujna, a nagradu "Kantor", koju dodjeljuje "Vjesnik" za najbolju izvedbu djela Johanna Sebastiana Bacha, dobili su izvođači iz ovogodišnje zemlje partnera festivala – Poljske. Osvojio ju je Vroclavski filharmonijski zbor, koji djeluje pod ravnanjem Agnieszke Franków-Żelazny, i to za izvedbu Bachovih moteta na koncertu 24. rujna u varaždinskoj katedrali.

ZAGREB - Treći festival "Perforacije", koji će se ove godine održati od 20. do 29. listopada u Rijeci, Zagrebu i Dubrovniku, predstavit će više od 25 izvedaba i projekata autora iz Hrvatske i inozemstva s područja kazalištne umjetnosti, suvremenog plesa i performansa, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Festival se otvara u Rijeci premijerom hrvatsko-brazilske plesne predstave "Nafta" u koreografiji Ane Catarine Vieire i Angela Madureira iz Brazila, koji su kratkim nastupom na današnjem predstavljanju festivalskog programa najavili predstavu u kojoj će se baviti ekologijom, konzumerizmom i politikom. Program hrvatske izvedbene umjetnosti kojim se domaći umjetnici predstavljaju stranim producentima i festivalskim selektorima donosi, među ostalim, predstave i performanse "Saloma" Branka Brezovca, "Izlog" Nataše Rajković i Bobe Jelčića, "Mrzim istinu" Olivera Frljića, "Ratna igra" Damira Bartola Indoša, "Otkrivanje spomen-ploče" Željka Zorice i "Samice" Matije Ferlina. Drugi put festival organizira i Noć performansa na kojoj će se u noći s petka na subotu od 23,30 sati do četiri sata ujutro na nekoliko mjesta u Studentskom centru predstaviti radovi Olivera Frljića, grupe ABS, Milijane Babić, Ivice Buljana i Ljiljane Tasić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙