FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen projekt "Zaštita Srednjeg Podunavlja - Dunav"

OSIJEK,11. lilstopada, 2011.(Hina) - Projekt "Zaštita Srednjeg Podunavlja - Dunav", vrijedan 176 tisuća eura, čiji je nositelj osječka ekološka udruga "Zeleni Osijek", a partneri mađarski Nacionalni park Dunav - Drava i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, predstavljen je danas u Osijeku.

Svrha je projekta razvijati "snažan regionalni identitet lokalnog stanovništva i osjećaj ekološke odgovornosti te edukacija o održivom razvoju", istaknula je stručna suradnica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije Ivan Buzuk-Radoš.

Dodala je kako je Srednje Podunavlje jedno od najvrjednijih prirodnih područja u hrvatsko-mađarskome pograničnom području te da, među ostalim, obuhvaća i Kopački rit.

Nažalost, velika europska rijeka Dunav ugrožena je zbog mnogih neodrživih ljudskih aktivnosti kao što su ispuštanje neobrađenih otpadnih voda i intenzivna poljoprivreda. Zbog velike vrijednosti za današnje i buduće naraštaje, nužna je edukacija, posebice mladih, o važnosti očuvanja prirodnih bogatstava, rekao je voditelj tog projekta Jasmin Sadiković.

Naglasio je kako će se među ostalim načiniti studija analize održivog razvoja Srednjeg Podunavlju, pri čemu će se rabiti iskustva zemalja poput Austrije, Njemačke i Slovačke. Izradit će se i novi edukacijski programi, a održat će se i mnoge radionice o prirodnim značajkama i važnosti očuvanja Dunava i Srednjeg Podunavlja, rekao je Sadiković.

Od ukupne svote od 176 tisuća eura iz fondova Europske unije, 100 tisuća eura pripada hrvatskoj strani u projektu koji je počeo u rujnu, a završit će krajem sljedeće godine.

Na predstavljanju projekta sudjelovala je i Szilvia Wodtke iz mađarskoga Nacionalnog parka Dunav - Drava, koja je predstavila taj park.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙