FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 28. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u rujnu bilo 1.408.521 zaposleni, što je za 15.517 osoba ili 1,1 posto manje nego u kolovozu, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Rujan je bio drugi uzastopni mjesec s padom broja zaposlenih, nakon prethodnih pet mjeseci u kojima je broj zaposlenih na mjesečnoj razini rastao. U pravnim osobama u rujnu je bilo 1.153.304 zaposlena, što je 5.507 osoba ili 0,5 posto manje nego u kolovozu. U obrtu i slobodnim profesijama u rujnu je bilo ukupno 224.379 zaposlenih, što je 9.963 osobe ili 4,3 posto manje nego u mjesecu prije. Zaposlenih osiguranika poljoprivrednika bilo je 0,2 posto manje i, po podacima preuzetim iz evidencije aktivnih osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, krajem rujna ih je bilo 30.838. Nezaposlenih, registriranih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, krajem rujna bilo je 283.667, što je 1.678 osoba manje nego u kolovozu.

SPLIT - Željezara Split u današnjem je nastavku javne dražbe na splitskom Trgovačkom sudu za 10,3 milijuna eura prodana tvrtki Adria Čelik iz Zagreba, tvrtki koju je osnovao C.I.O.M. i čiji je direktor Petar Pripuz. Početna cijena za prodaju dijela imovine splitske Željezare koja nije pod hipotekom ni u postupku ovrhe iznosila je 10.311.673 eura, a u prvom izjašnjavanju o visini cijene u današnjoj javnoj dražbi opunomoćenik tvrtke Adria čelik ponudio cijenu od 10.312.000 eura, što je stečajni sudac Ivan Basić i prihvatio, jer nije bilo protuponude s obzirom da je drugi ponuditelj, tvrtka FE Magnetit iz Splita odlukom stečajnog suca eliminirana iz javne dražbe. Sudac Basić objasnio je kako je bankovna garancija tvrtke FE Magnetit formalnopravno u redu, ali po sadržaju ne odgovara uvjetima i načinu prodaje u ovom postupku. Predstavnik sindikata splitske željezare Mladen Bekavac izrazio je zadovoljstvo ishodom javne dražbe za prodaju Željezare.

ZAGREB - Rok za podnošenje konačnih ponuda za dodjelu koncesije za Zračnu luku Zagreb (ZLZ) produljen je sa 31. listopada na 21. studenog ove godine, odlučilo je Stručno povjerenstvo za koncesiju novog putničkog terminala ZLZ-a, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Sukladno Zakonu o javnoj nabavi i zahtjevu natjecatelja za tajnošću dostavljenih podataka, imena svih ponuditelja iz drugog kruga postupka javne nabave bit će poznata na otvaranju konačnih ponuda, 21. studenoga u 14 sati u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Predmet koncesije je izgradnja novog putničkog terminala ZLZ-a te upravljanje postojećim i novoizgrađenim terminalom i pripadajućom infrastrukturom. Koncesiju daje Vlada na rok od 30 godina. U resorno ministarstvo u prvoj fazi nadmetanja za javno privatno partnerstvo za ZLZ stiglo je deset ponuda, a neslužbeno se doznaje da je u drugi krug ušlo njih šest.

ZAGREB - Poslovanje Zračne luke Zagreb (ZLZ) veoma je uspješno, jednoglasno je ocijenjeno na danas održanoj Skupštini čime su opovrgnuta medijska nagađanja o smjeni glavnog direktora Tončija Peovića, priopćeno je iz zagrebačke Zračne luke. Skupština je jednoglasno usvojila izvještaj o poslovanju ZLZ-a u prvih devet mjeseci ove godine u kojem se ističe 42,8 milijuna kuna dobiti, što je 41 posto više nego lani. Vrlo su pozitivni i fizički pokazatelji poslovanja, o čemu svjedoči činjenica da je dvomilijunti putnik ove godine kroz Zračnu luku prošao 48 dana ranije nego prošle godine.

LONDON/ZAGREB - Agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's povisila je u petak rejting Hrvatske elektroprivrede (HEP) za dugoročno zaduživanje i unaprijedila njezin samostalni kreditni profil zahvaljujući poboljšanoj likvidnosti na temelju srednjoročnih kredita u iznosu 170 milijuna eura. HEP-ov rejting za dugoročno zaduživanje podignut je s 'BB-' na 'BB', dok je samostalni kreditni profil izmijenjen iz 'b' u 'b+', stoji u priopćenju agencije. Prognoza je u fazi utvrđivanja i odražava mogućnost podizanja rejtinga ako HEP na održiv način poboljša likvidnost, kako bi se ona, po kriterijima agencije, mogla ocijeniti primjerenom. Istodobno odražava i mogućnost da eventualno sniženje rejtinga Republike Hrvatske rezultira sniženjem HEP-ova rejtinga, s obzirom da je riječ o državnom poduzeću.

PULA - U Istarskoj županiji od početka godine do 15. listopada ostvareno je 2,9 milijuna dolazaka turista i 20,2 milijuna noćenja, što je 10 posto više dolazaka i 8,5 posto više noćenja nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, istaknuto je na današnjoj sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Istarske županije održane u Puli. Do kraja godine očekuje se da će biti ostvareno 20,5 milijuna noćenja i oko tri milijuna dolazaka. Direktor županijske Turističke zajednice Denis Ivošević izvijestio je i da je destinacija Istra pokrenula izradu novog slogana, loga i vizualnog identiteta koji će se primjenjivati na novim promidžbenim materijalima. Natječaj za novi slogan, koji će zamijeniti dosadašnji "Istra- zeleni Mediteran", zaključen je ovog tjedna, pristiglo je čak 785 prijedloga za novi slogan koji će biti izabran do turističkog foruma koji će se održati 2. prosinca.

ZAGREB - Trgovački lanac Konzum u prvih je devet mjeseci ove godine ostvario 170,1 milijun kuna neto dobiti, što je povećanje za 6,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, podaci su iz financijskog izvješća Konzuma objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Konzum je u prvih devet mjeseci ostvario ukupni prihod u iznosu od 10,2 milijarde kuna, što je porast za 6,2 posto, dok su istodobno ukupni rashodi, u iznosu od 9,9 milijardi kuna, porasli za 6,4 posto. Ostvareni promet u prvih devet mjeseci od 11,1 milijarde kuna u usporedbi s istim razdobljem prošle godine porastao je za 7 posto, što je u situaciji sveprisutne ekonomske krize, izuzetan uspjeh, navode iz Konzuma. Ostvareni prihodi od prodaje robe u istom razdoblju iznose 9,2 milijarde kuna, što je također rast za sedam posto. Trgovački lanac Konzum je krajem rujna je imao 12.707 zaposlenih.

ZAGREB - Renault je nominirao AD Plastik kao dobavljača vanjskih i unutarnjih dijelova za novo vozilo koje razvija s Daimler Chryslerom u sklopu projekta Edison, izvijestio je danas AD Plastik. Početak proizvodnje planiran je krajem 2013. godine, a novi poslovi rezultirat će porastom količine vozila za koje AD Plastik isporučuje proizvode za Renault-Revoz iz Novog Mesta, sa sadašnjih 170 tisuća na 230 tisuća vozila, navodi se u priopćenju AD Plastika objavljenom na Zagrebačkoj burzi. Projekt Edison realizirat će se u slovenskom Novom Mestu i u francuskom Hambachu.

ROVINJ/ZAGREB - Dobit prije poreza Adris grupe u prvih devet mjeseci iznosi 660 milijuna kuna, što je za 18 posto više nego u prvih devet mjeseci prošle godine, izvijestio je danas Adris. Razlog porasta dobiti je rast neto financijskog rezultata zbog utjecaja pozitivnih tečajnih razlika na financijskoj imovini, kažu u Adrisu. U prvih devet mjeseci ove godine ukupni prihod Adris grupe iznosio je 2,5 milijarde kuna, što je za 5,6 posto više od prošlogodišnjeg. Operativna dobit iznosi 451 milijun kuna i tri posto je veća od prošlogodišnje. Analiza rezultata duhanske strateške poslovne jedinice pokazuje da je TDR u prvih devet mjeseci ove godine ostvario 12 posto manju prodaju nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

ZAGREB - Gubitak Croatia Airlinesa u prvih devet mjeseci ove godine iznosi 39,6 milijuna kuna, što je za 64 posto manji gubitak nego u istom razdoblju prošle godine, podaci su iz izvještaja o poslovanju koji je danas objavio Croatia Airlines. Ukupni prihodi kompanije u prvih devet mjeseci povećani su na godišnjoj razini za 17 posto, na 1,26 milijardi kuna, a ukupni rashodi od 1,3 milijarde kuna veći su u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine za 9,6 posto. Croatia Airlines je u prvih devet mjeseci prevezla 1.497.082 putnika, odnosno 17 posto više u odnosu na lani, što je najbolje u povijesti Croatia Airlines za navedeno razdoblje, a ovogodišnji srpanj rekordan je mjesec po broju prevezenih putnika u povijesti Croatia Airlinesa sa 227.791 prevezenih putnika.

ZAGREB - Dioničkim indeksima Zagrebačke burze danas su četvrti dan zaredom porasle vrijednosti, Crobexu za 0,20 posto, na 1.852,27 bodova, a Crobexu10 za 0,61 posto, na 1.019,31 bod. Redovni promet Burze danas je bio gotovo dvostruko veći nego jučer i iznosio je 30,8 milijuna kuna. Promete veće od milijun kuna imalo je šest dionica. Najveći promet, od 7,2 milijuna kuna, ostvarila je dionica HT-a, čija je cijena porasla za 0,23 posto, na 247,56 kuna. Povlaštena dionica Adris Grupe ostvarila je 3,7 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla za 4,55 posto, na 218,98 kuna. Za 2,7 milijuna kuna protrgovano je dionica Atlantic Grupe kojoj je cijena pala za 1,16 posto, na 514 kuna. Pad cijene od 2,40 posto, na 195 kuna, imala je dionica Petrokemije uz promet malo manji od dva milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙