FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

20. obljetnica oslobođenja Bujavice

KUTINA, 14. listopada 2011. (Hina) - Okupljanjem branitelja danas je obilježena 20. obljetnica združene akcije kojom je 14. listopada 1991. oslobođeno prvo neprijateljsko uporište u zapadnoj Slavoniji - selo Bujavica u Požeško-slavonskoj županiji.

Riječ je o ofenzivnoj akciji Hrvatske vojske u sklopu Operativne grupe "Posavina" kojom je počela i poznatija akcija "Orkan", u kojoj je do Sarajevskog primirja u početku 1992. oslobođeno 21 mjesto u okolici Novske i Lipika. Obilježavanje akcije pod sloganom „Nitko prije nas - 20 godina poslije“ počelo je u ponedjeljak otvorenjem dokumentarne izložbe o tijeku akcije, koju je do danas u Muzeju "Moslavine" posjetilo više od 500 učenika iz južne Moslavine i zapadne Slavonije. Današnji program počeo je povorkom motociklista područjem gradova Kutine, Lipika i Novske i završio u selu Janjoj Lipi, gdje je tijekom rata bilo premješteno zapovjedništvo kutinske 56. samostalne bojne. Ta je bojna tvorila glavninu snaga u trosatnoj bitki za Bujavicu, oslobođenu bez gubitaka.

U združenoj su akciji sudjelovali pripadnici policije, bojne HV-a iz Čazme i I. satnije 56. samostalne kutinske bojne HV-a. Bojna je osiguravala pozadinu i bila zadužena za izvlačenje ranjenika, a kad je pozvana u pomoć, uključila se u bitku i s 40-ak pripadnika oslobodila Bujavicu, podsjetio je zapovjednik satnije Zdenko Vugrinović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙