FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jašarević osudio "zakon o ništetnosti"

ZAGREB, 24. listopada 2011. (Hina) - Predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Damir Jašarević izjavio je danas da ta udruga najsnažnije osuđuje način donošenja i sadržaj Zakona o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije jer smatra da je to ad hoc zakon donesen radi predizborne kampanje, a ne može riješiti probleme koji su proizašli iz "pravne agresije Republike Srbije na Republiku Hrvatsku".

Najavio je da će udruga tužiti, pred građanskim sudom u Londonu, Republiku Hrvatsku i Republiku Srbiju. Ističe kako od Hrvatske traže odštetu jer ih je, kazao je, poslala u rat kao paravojne postrojbe, a što je, ističe, naročito vidljivo iz presude Branimiru Glavašu u kojoj se, navodi Jašarević, hrvatske postrojbe karakteriziraju kao paravojne. "Kakva je to država paravojne postrojbe slala u rat?", upitao je.

Srbiju će tužiti, dodaje, zbog protuzakonita zadržavanja zarobljenih branitelja u logorima nakon 15. siječnja 1992., odnosno nakon međunarodnog priznanja Hrvatske, za što, naglašava, nikad nisu dobili odštetu. Ističe i da Srbija hrvatske branitelje nikada nije oslobodila krivnje ili progona svojeg pravosuđa, već ih je samo razmijenila za svoje zarobljenike. A Hrvatska ih, upozorio je, nikad nije zaštitila od te vrste progona.

Ne pristajemo na ulogu taoca vlasti i zatvorenika u vlastitoj domovini te ćemo Hrvatsku tužiti sudu u Londonu jer u domaće sudove kao i u međunarodne sudove, poput suda u Strasbourgu i Den Haagu, nemamo povjerenja, rekao je.

Jašarević je izrazio nezadovoljstvo radom ministarstva pravosuđa i kazao kako su, čim se pojavio slučaj branitelja Tihomira Purda, u više navrata razgovarali s ministrom Draženom Bošnjakovićem te ga, rekao je, upozoravali na neriješene pravne situacije članova udruge zbog sudjelovanja u Domovinskom ratu. Nudili smo niz rješenja na koja su ministar i njegovi suradnici u razgovoru pozitivno reagirali, ali ništa nisu učinili, rekao je Jašarević.

Poručio je i da se svaka vlast treba suzdržati od pokušaja manipuliranja hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, poput pokušaja dopune Ustava uvrštenjem zakona o pravima hrvatskih branitelja te donošenjem zakona o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije.

Podupro je obraćanje predsjednika Ive Josipovića Ustavnom sudu jer, kazao je, smatra da zakon o "ništetnosti" pripada kategoriji ustavnih zakona te da je za njegovo donošenje potrebna dvotrećinska većina zastupnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙