FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 22. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30:

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor uručila je danas u Banskim dvorima ugovore korisnicima mjera Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja i djece smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja. Kosor je istaknula da i ti ugovori koje potpisuju s ministarstvom dokazuju da hrvatski branitelji i 2011. doprinose gospodarskom jačanju Hrvatske, a time razbijaju i predrasude mnogih o tome da oni samo čekaju da država nešto dodijeli. Upravo suprotno, hrvatski branitelji pokazuju da su u borbi za jaku gospodarsku Hrvatsku spremni raditi i privređivati za sebe, svoju djecu i za ukupni gospodarski oporavak Republike Hrvatske, kako bismo kao gospodarski jaka država postali članica Europske unije, ustvrdila je. Za Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja vlada je kroz proračun uložila četiri milijuna kuna, ukupno za zapošljavanje branitelja u ovoj godini više od 23 milijuna kuna, a od 2004. do danas više od 223 milijuna kuna, kazala je. To je velik i važan iznos koji je uložen i usmjeren na pravo mjesto jer je kroz program zapošljavanja zaposleno više od 15,5 tisuća hrvatskih branitelja i djece poginulih, zatočenih i nestalih branitelja. Zahvalivši u ime branitelja zadrugara na potpori i povjerenju, upravitelj zadruge Eko Konavle Martin Matković je istaknuo kako su branitelji dokazali da su bili sposobni ugraditi živote i krv u temelje hrvatske države te izrazio nadu da će opet biti u stanju izaći na kraj s gospodarskom bitkom, stvoriti nove uvjete, nova radna mjesta i nove vrijednosti.

ZAGREB - Čelnici Kukuriku koalicije poručili su danas u Zagrebu da će uz novo vodstvo Hrvatska u EU biti zemlja čiji utjecaj prerasta njezinu veličinu. "Hrvatska će u EU biti zemlja čiji utjecaj može prerasti njezinu veličinu, a mi za to imamo snage i sposobnosti", istaknula je potpredsjednica HNS-a Vesna Pusić u Boćarskom domu, gdje na temu Plan 21 - vanjska politika i EU integracije čelnici stranaka Kukuriku koalicije predstavljaju dio programa s kojim namjeravaju osvojiti vlast na predstojećim parlamentarnim izborima. Čelnici Kukuriku koalicije kao svoje strateške "europske" projekte istaknuli su stvaranje otvorenog društva, prvenstveno u okvirima zemalja s kojima smo jezično slični. U tim okvirima Hrvatska se treba nametnuti kao lider, ne samo na političkom, nego i na kulturnom, znanstvenom i medijskom planu u regiji, rečeno je. Neven Mimica iz SDP-a ustvrdio je da EU daje dobar okvir i pravila koje dobra vlada mora znati iskoristiti, posebno prvih godina od ulaska u Uniju. Predsjednik SDP-a Zoran Milanović ustvrdio je da se Hrvatskoj ulaskom u Uniju daje najveća šansa u njezinoj povijesti za sve one koji žele red, rad i slobodu, tim više što smo prvi put u povijesti za svoje neuspjehe i uspjehe odgovorni sami. Ustvrdio je da kada osvoje vlast neće doći "kao osvetnici s bilo kakvim maskama", već kao "civilizirani i osviješteni upravljači koji znaju što je dobro za njihovu zemlju". Kazao je i da će na vlasti voditi računa o svima koji znaju raditi svoj posao. "Pobijedit ćemo, ali nam neće biti lako. Milanović će biti premijer, ali mu neće biti lako, jer ne znamo što ćemo nasljediti od vlasti koja danas upravlja Hrvatskom", kazao je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić. Predsjednik HNS-a Radimir Čačić ocijenio je da se približavanjem izbora sve više osjeća mržnja, panika i "užasan strah" u očima i ponašanju aktualne vlasti. "Ponovno imamo i duh splitske rive, stranku kojoj ništa nije sveto kada je u pitanju opstanak na vlasti", smatra Čačić.

ZAGREB - SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović, kojemu je skinut zastupnički imunitet, izjavio je danas da se neće ispričati HDZ-u, čak i ako ta stranka njegovom isprikom uvjetuje povlačenje tužbe za klevetu. Nakon što je premijerka Jadranka Kosor jutros izjavila da će HDZ povući tužbu za klevetu ako im se ispričaju Jovanović i njegov, kako je nazvala, "brat po mržnji" Zoran Milanović, Jovanović je uzvratio da ispriku od premijerke neće tražiti niti bi je dao. "Osobno neću tražiti ispriku od nje, niti bih ispriku dao. Jučer je HDZ u Hrvatskom saboru, po naredbi Jadranke Kosor, u organizaciji potpredsjednika HDZ-a Vladimira Šeksa i Andrije Hebranga, uvrijedio i osramotio Hrvatski sabor i hrvatsku parlamentarnu demokraciju. Prema tome, hrvatski građani zaslužuju da dobiju ispriku od Jadranke Kosor", izjavio je Jovanović novinarima nakon skupa Kukuriku koalicije u Boćarskom domu. Upitan da prokomentira premijerkinu najavu da će HDZ povući tužbu za klevetu ako se Jovanović i Milanović ispričaju HDZ-u, Jovanović je ustvrdio da je to "neka vrsta ucjene". "Kosor vrijeđa Zorana Milanovića i mene prozivajući nas braćom po mržnji. Zar je to dostojno jedne premijerke? Pa to je uvreda, to je govor mržnje, ali ja ne tražim da se meni ispriča, nego da se ispriča građanima Hrvatske što je uvrijedila, osramotila Sabor, hrvatsku parlamentarnu demokraciju i na taj način i cijelu Hrvatsku", poručio je Jovanović. Željka Jovanovića HDZ je tužio jer je vrh HDZ-a nazvao zločinačkom organizacijom.

ZAGREB - Predsjednik HVIDRE Josip Đakić izjavio je danas na konferenciji za novinare kako fabricirane srbijanske optužnice protiv hrvatskih branitelja ne mogu biti predmetom međudržavne suradnje jer su one proistekle iz novoga Memoranduma Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) da bi se umanjila odgovornost Srbije za agresiju na Hrvatsku, BiH i Kosovo. Ustvrdio je kako su zbog toga poslane optužnice u Hrvatsku. Đakić smatra da će Zakon o ništetnosti, koji je jučer donio Sabor pomoći u pravnoj zaštiti hrvatskih branitelja. "Začuđujuće je da su pojedinci i skupine bili protiv donošenja Zakona o ništetnosti", rekao je ustvrdivši da Srbija još nije odustala od Miloševićeve politike i da i dalje ima pretenzije prema Hrvatskoj i BiH. Đakić smatra kako bi se još bolje zaštitili hrvatski branitelji da je bio donesen ustavni zakon o zaštiti branitelja. Predsjednik Glavnoga odbora HVIDRE Josip Periša podupro je prihvaćanje Zakona o ništetnosti, a komentirajući izjave kako je skidanje imuniteta SDP-ovu zastupniku Željku Jovanoviću pucanj u Ustav RH, ustvrdio je kako su oni koji to izjavljuju imali mogućnost 1991. pucati, ali su, kako je rekao, "umjesto toga tada pucali u Ustav RH". Periša smatra kako Jovanović svojim izjavama o HDZ-u kao kriminalnoj i zločinačkoj organizaciji, uz ine, vrijeđa i poginule branitelje članove te stranke i njihove obitelji. "Pripadnici srpske manjine koji su sudjelovali u Domovinskom ratu veći su domoljubi od ovih koji se sada zaklinju na Ustav", rekao je upitavši zašto Jovanovićeve klevete brani predsjednik države Ivo Josipović. "Josipović gleda prema Srbiji, a ne prema Europskoj uniji", izjavio je Periša, koji smatra da predsjednik Josipović "više zastupa Srbiju u Hrvatskoj od srbijanskoga veleposlanika i predsjednika Srbije Borisa Tadića". Ustvrdio je i da predsjednik Josipović "ide po mišljenje u Srbiju".

BAKAR - Ženska osoba pronađena je mrtva jutros u Bakru, a muška osoba je iz istog stana prevezena s ozljedama u sušački hitni trakt KBC-a Rijeka, izvijestila je primorsko-goranska Policijska uprava. Dojavu o pronalasku tijela žene u stanu u Senjskoj ulici policija je dobila oko 8,30 sati. U tijeku je očevid na mjestu nesreće. Neslužbeno se doznaje da je muškarac s reznim ranama po tijelu, koje su nanesene oštrim predmetom, prevezen u riječki KBC, gdje je smješten u Jedinici intenzivnog liječenja.

ZAGREB - Zlatna kolica za najbolji dugometražni film ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala osvojio je austrijski film "Michael" Markusa Schleinzera koji se bavi temom pedofilije, a koji je, prema ocjeni žirija, "savršeno realiziran i duboko zastrašujući prikaz zla". Posebno priznanje u dugometražnoj konkurenciji dobio je izraelski film "Razmjena", a Zlatna kolica za najbolji kratki igrani film i tisuću eura je njemački film "Kad je Namibija bila grad" Ilkera Cataka i Johannesa Dunckera. U dokumentarnom programu Zlatna kolica i tisuću eura za najbolji film pripala su poljskom filmu "Na rubu Rusije" Michala Marczaka, dok je posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji dobio hrvatski film "Zemlja znanja" Saše Bana o studentskim prosvjedima na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Najboljim hrvatskim filmom u programu "Kockice" proglašen je kratkometražni "Komba" Tina Žanića. Prvu nagradu scenarističke radionice "Palunko" dobila je Lana Brčić za "Staklenke", a pohvale Sanja Đurić za "Evinu igru" i Hrvoje Marin za "Vlak za nepoznato". U proteklih osam dana u konkurenciji je prikazano jedanaest dugometražnih, deset kratkometražnih, trinaest dokumentarnih te osam kratkih domaćih filmova iz programa "Kockice" te ukupno još toliko naslova u ostalim programima. ZFF se službeno zatvara večeras u kinu "Europa" dodjelom nagrada te projekcijom filma "Opasna metoda" Davida Cronenberga, a sutra će se još održati nekoliko projekcija s izborom filmova njegova ovogodišnjeg, devetog izdanja.

ZAGREB - Najveći međunarodni arhitektonski simpozij u ovome dijelu Europe, "Dani Orisa", koji je okupio više od dvije tisuće arhitekata i dizajnera interijera iz Hrvatske i susjednih zemalja, svečano je otvoren danas u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pod pokroviteljstvom i u nazočnosti hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića. Tijekom svečanosti otvorenja istaknuti španjolski arhitekt Rafael Moneo primio je Nagradu "Oris Ytong" za izuzetan stvaralački doprinos arhitekturi, a poznata japanska arhitektica Kazuyo Seijima Nagradu "Oris Ytong" za izuzetno arhitektonsko otkriće - projekt umjetničkih kuća na malome japanskom otoku Inujima. Na svečanosti otvorenja tradicionalnog simpozija u organizaciji tvrtke "Arhitekst " i udruge "ORIS- Kuća arhitekture", koji se održava 11. put, predsjednik Josipović je istaknuo je da je riječ o jednom od najprestižnijih međunarodnih skupova u ovome dijelu svijeta na kojemu se mogu steći uvidi u najnovije trendove u suvremenoj arhitekturi. Za njega je to i skup koji je na ponos Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj, a također i uspješan mehanizam regionalne suradnje. Arhitekt i predstavnik organizatora Andrija Rusan istaknuo je da se "Dani Orisa" uspješno predstavljaju i u Ljubljani, Beogradu i Dubrovniku te najavio suradnju i s crnogorskim arhitektima, kao i da su dobili poziv da "Dane Orisa" predstave i u Ankari. Manifestacija "Dani Orisa" utemeljena je sa željom i namjerom da se hrvatskoj javnosti približe suvremena svjetska kretanja u arhitekturi - novi trendovi, tehnologije i materijali. Uz radove vodećih imena svjetske arhitekture, "Dani Orisa" redovito predstavljaju i radove hrvatskih te slovenskih autora nastojeći tako pridonijeti afirmaciji nacionalne i regionalne arhitektonske scene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙