FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 21. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ŠIBENIK - U sklopu Dana hrvatskog turizma sinoć su u Šibeniku dodijeljene nagrade i priznanja "Adrian" za najbolje male i obiteljske hotele, te prvi put ove godine za vile, a nagrade su dobili hotel "Vestibul Palace" iz Splita i Vila "Ružić" iz Istre. Nagradu "Adrian" i ove su godine, šesti put zaredom, dodijelili dnevni list "Slobodna Dalmacija" i Nacionalna udruga malih i obiteljskih hotela (OMH) pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma. Ministar turizma Damir Bajs istaknuo je tom prigodom da mali i obiteljski hoteli imaju sve važniju ulogu u hrvatskome turizmu jer čine 15 posto hotelskih kapaciteta i 25 posto noćenja u hotelima. Važno je to što mali i obiteljski hoteli u godini rade dulje od 'velikih' 180 dana, i više, rekao je, dodajući da su oni i svojevrsna autohtona vrijednost Hrvatske jer najčešće čuvaju običaje i tradiciju Hrvatske. Osim spomenutog hotela i vile, svih deset finalista ovogodišnjeg izbora najboljih malih hotela i pet finalista među vilama dobili su i priznanja "Adrian". Prije dodjele nagrada održan je okrugli stol o suradnji malih i obiteljskih hotela te putničkih agencija.

DUBROVNIK - Međunarodna radionica o komercijalnim standardima kvalitete svježeg voća i povrća za zemlje jugoistočne, središnje i istočne Europe završila je sinoć u Dubrovniku. Trodnevni skup održavao se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a okupio je sudionike iz Albanije, BiH, Crne Gore, Mađarske, Makedonije, Nizozemske, Kosova, Slovenije, Srbije, Španjolske i Turske. Radionica je uključivala rasprave te razmjenu iskustava i dobre prakse vezanu uz standardizaciju i primjenu međunarodnih standarda, sustav kontrole kvalitete te osiguravanje i održavanje komercijalne kvalitete svježeg voća i povrća. Sudionici skupa obišli su i pogon za pakiranje i otpremu mandarina u Opuzenu, a osim standarda za agrume, na radionici su predstavljeni i standardi za jabuke, jagode, rajčice i zelenu salatu.

VARAŽDIN - U palači Herzer u Varaždinu sinoć je otvorena izložba "200 godina Kaptola u Varaždinu". Organizatori izložbe su Varaždinska biskupija i varaždinski Gradski muzej, a bit će otvorena do 20. studenoga. Izložba o 200 godina Kaptola u Varaždinu obuhvaća više od 170 eksponata, među kojima su povelje i druga dokumentarna građa, fotografije, portreti kaptolskih dužnosnika i knjige. Autori stručne koncepcije su velečasni Damir Bobovec i muzejska savjetnica Spomenka Težak te suradnici Iva Potočnik, Elizabeta Igrec, Irena Gotal i Helena Žigrović. U nakladi Varaždinske biskupije tiskan je i popratni katalog s bogatim slikovnim materijalom izložaka. "Ovom smo izložbom željeli široj javnosti približiti crkvenu instituciju koja u Varaždinu djeluje 200 godina, ali ima i pretpovijest dugu gotovo 600 godina", rekao je na otvorenju velečasni Damir Bobovec.

ZAGREB - Predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač otvorio je sinoć u Zagrebu 32. zagrebačke književne razgovore čija je tema ove godine "Rat u književnosti - književnost u ratu". Pozdravljajući sudionike skupa, među kojim su i književnici iz europskih zemalja, Božidar Petrač je istaknuo kako je rat djelatnost koja čovjeka prati od njegovih početaka do danas, a svoja su iskustva o ratu prije 20 godina u različitim žanrovima zabilježili i hrvatski književnici. Zagrebački književni razgovori ove su godine organizirani u prigodi 20. obljetnice hrvatske neovisnosti, podsjetio je, ističući kako su se hrvatski književnici svojim riječima borili protiv rata. Književnici ne podupiru ničiji rat, istaknuo je, dodajući da ne podupiru bilo čiju agresiju. Na Zagrebačkim književnim razgovorima, osim hrvatskih književnika, sudjeluju književnici i stručnjaci iz Makedonije, Slovačke, Italije, Portugala, Njemačke, Cipra i Francuske.Zagrebački književni razgovori održavaju se do 23. listopada, a sudionici će zadnji dan posjetiti Vukovar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙