FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 23. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

USKOK je podnio drugu optužnicu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera kojega se nakon optužnice za ratno profiterstvo u aferi Hypo tereti da je primio 10 milijuna eura od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini. Uz Sanadera, koji je po USKOK-ovim tvrdnjama primio mito kako bi zlouporabio premijerski položaj i MOL-u prepustio upravljanje nad hrvatskom naftnom kompanijom, te Hernadija, u ovoj je aferi do nedavno bio osumnjičen i bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec. No, USKOK je odustao od njegova kaznenog progona jer u istrazi nije pronašao dokaze da bi Polančec pomogao Sanaderu u zlouporabi položaja. Prije podizanja optužnice Državno odvjetništvo nije uspjelo dobiti iskaz osumnjičenog Hernadija, iako su ga zatražili od mađarskih kolega. Prema pisanju medija u obrazloženju odbijenice je navedeno da bi prenošenje traženih podataka ugrozilo sigurnost Republike Mađarske. Dvadesetak dana kasnije, navodno je postignut dogovor da se kazneni progon Hernadija prepusti Mađarskoj. Istraga za primanje 10 milijuna eura mita od mađarskog MOL-a posljednja je u nizu antikorupcijskih postupaka protiv bivšeg premijera, pokrenuta sredinom lipnja ove godine. Po riječima njegovih odvjetnika, on je sve optužbe odbacio, te opetovano ustvrdio da su o detaljima spornog ugovora bili upoznati svi članovi vlade, koalicijski partneri te tadašnji predsjednik Republike Stjepan Mesić.

ZAGREB

U optužnici koja je zbog navodnog primanja mita od mađarskog MOL-a danas podignuta protiv bivšeg premijera Ive Sanadera USKOK predlaže da Sanader, ukoliko ga se osudi i presuda postane pravomoćna, državi vrati cijeli iznos od 10 milijuna eura, koliko je, prema njihovim tvrdnjama, dobio kako bi toj mađarskoj tvrtki omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini. U priopćenju koje je prijepodne objavljeno na USKOK-ovim internetskim stranicama navodi se da je optužnica, nakon provedene istrage, podignuta pred zagrebačkim Županijskim sudom zbog primanja mita u vrijeme dok je Sanader bio na čelu hrvatske vlade. USKOK Sanadera tereti da je početkom 2008. u Zagrebu i Budimpešti s "visokopozicioniranom osobom iz uprave MOL-a dogovorio da će za iznos od 10 milijuna eura poduzeti sve da se zaključi izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima dioničara kojom će Republika Hrvatska MOL-u neosnovano osigurati prevladavajući utjecaj na TD INA". Sanader je osim toga, navodi se u optužnici, za navedeni iznos trebao dogovoriti i sklapanje ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine, odnosno izdvajanju onog dijela plinskog poslovanja koji stvara gubitke te njegovo preuzimanje od strane Hrvatske. "U cilju realizacije dogovorenog Ivo Sanader je, iako je znao da zaključenje takvih ugovora nije u interesu RH, koristeći autoritet predsjednika vlade iznio i nametnuo svoje unaprijed pripremljene zaključke o bitnim elementima navedenih ugovora pa su ugovori i zaključeni 30. siječnja 2009., čime su u potpunosti prihvaćeni svi zahtjevi MOL-a, nakon čega je Ivi Sanaderu u više navrata u cijelosti isplaćen dogovoreni iznos", navodi USKOK, koji je zatražio da Sabor i za ovaj slučaj skine Sanaderu zastupnički imunitet. Istraga protiv visokopozicionirane osobe u upravi MOL-a i dalje traje. "U ovom predmetu su 21. rujna 2011. Glavnom tužitelju Republike Mađarske Peteru Poltu predane preslike svih dokaza radi korištenja u postupku u Mađarskoj", navode u USKOK-u, ne navodeći da je riječ o Zsoltu Hernadiju.

ZAGREB

Jedna je osoba poginula, a jedna je ozlijeđena u prometnoj nesreći na državnoj cesti Velika Gorica-Sisak u mjestu Buševec. Kako je izvijestila Policijska uprava zagrebačka rano jutros došlo je do sudara dva osobna vozila. Vozačica jednog je poginula na mjestu nesreće, a muškarac, vozač drugog automobila teško je ozlijeđen. Zbog očevida, koji je u tijeku, promet se preusmjerava na A11.

VINKOVCI

Djelatnici vukovarsko-srijemske policije zatekli su i uhitili u nedozvoljenu prelasku državne granice sedmero državljana Afganistana, od kojih je petero bilo maloljetne dobi, te četvero državljana Pakistana, izvijestila je danas Policijska uprava vukovarsko-srijemska. Sedmero državljana Afgamistana zatečeno je jučer oko 19 sati južno od međunarodnog željezničkog prijelaza u Tovarniku, a četvero državljana Pakistana noćas jedan sat poslije ponoći sjverno od graničnog prijelaza Bajakovo. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su svi nezakonito prešli državnu granicu Republike Hrvatske, zbog čega je doneseno rješenje o protjerivanju i zabrani ulaska i boravka u RH, te je pokrenut postupak vraćanja u Srbiju, iz koje su nezakonito prešli u Hrvatsku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙