FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 26. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvastke u 12,30 sati:

ZAGREB - Ivo Sanader i njegovi odvjetnici dobit će optužnicu u aferi Ina – MOL tek nakon što saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo odluči hoće li bivšem premijeru skinuti zastupnički imunitet i odobriti da ga se, na zahtjev USKOK-a, kazneno goni za navodno primanje 10 milijuna eura mita od mađarske naftne kompanije. Članica njegova odvjetničkog tima Jadranka Sloković izjavila je Hini da će obrana potom uputiti odgovor na optužnicu u kojem će, uz ostalo, ustrajati na tvrdnji da za navodno primanje mita nema konkretnih dokaza. Obrana tvrdi da se cijeli slučaj temelji isključivo na iskazu vlasnika DIOKI-ja Roberta Ježića koji je, posvjedočivši da je dio mita isplaćen preko njegovih švicarskih tvrtki, želio poboljšati svoj položaj u nizu drugih istraga u kojima ga se tereti za teška kaznena djela. "Očito je da je Ježić profitirao teretivši Sanadera. Da su njegove tvrdnje istinite, on bi trebao odgovarati kao pomagač, a USKOK u ovom slučaju nije išao u njegov kazneni progon", kazala je Sloković. No, dodala je da će obrana o svemu što misli da nije utemeljeno u optužnici opširnije progovoriti tek nakon što cijeli tekst optužnice prime i detaljno prouče. Donese li Sabor danas odluku o skidanju Sanaderovog zastupničkog imuniteta, Sanader i njegovi odvjetnici optužnicu bi mogli primiti najvjerojatnije do srijede.

ZAGREB -U istražnom zatvoru u Splitu preminuo je jučer rano ujutro zatvorenik T.K., izvijestila je danas uprava za zatvorski sustav, navevši da se utvrđuju okolnosti smrti. O svemu je odmah obaviještena splitsko-dalmatinska Policijska uprava i dežurni županijski državni odvjetnik, stoji u kratkom priopćenju za javnost Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske.

RIJEKA - Tijekom prošle noći u brodogradilištu na otoku Cresu potonula je ribarska brodica dugačka 28 metara, izvijestili su jutros iz operativnog dežurstva Policijske uprave primorsko-goranske. Brodica je u brodogradilištu bila na remontu. More nije onečišćeno, a uzroci potonuća se utvrđuju, navode iz policije.

ZAGREB - Zbog sudara dviju brodica u vodama Splitskih vrata novčano su kažnjena oba voditelja brodica jer nisu poštivali propise o sigurnosti plovidbe, izvijestilo je danas ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. U subotu oko 19,30 sati sudarilil su se gliser hvarskih oznaka, na kojem je bilo devet hrvatskih državljana, i gliser "Split" bez registarskih oznaka, na kojem su bila tri srbijanska državljanina. Jedna osoba na hvarskom gliseru je lakše ozlijeđena.

SPLIT - Međunarodni znanstveni skup "Splitska hagiografska baština", koji se bavi životima splitskih svetaca sv. Dujma i sv. Anastazija, počeo je danas u organizaciji Splitskoga književnog kruga i Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u tom gradu i pod pokroviteljstvom Papinskog odbora za povijesne znanosti. Skup je dio međunarodne znanstveno-kulturne manifestacije Knjige Mediterana 2011. Pozdravivši nazočne, nadbiskup splitsko-makarski msgr. Marin Barišić istaknuo je kako su nam sv. Dujam i sv. Anastazije zanimljivi jer su bili proroci i svjedoci budućnosti. "Oni su primjetni u našoj duhovnosti, kulturi i načinu života, a utjecali su na svijest, moralnost i zemljopis", rekao je msgr. Barišić, istaknuvši kako ovaj znanstveni skup želi rasvijetliti "široko i duboko područje" djelovanja sv. Dujma i sv. Anastazija. Akademik Josip Bratulić rekao je kako je znanstveni skup, posvećen splitskoj hagiografskoj baštini, neobično važan jer je "kršćanstvo u Hrvatskoj počelo na splitskom području". Skup je u ime pokrovitelja Papinskog odbora za povijesne znanosti pozdravio Pierantonio Piatti, a pročitano je i pozdravno pismo Massimiliana Valente, predstavnika Europskog sveučilišta u Rimu.

ZAGREB - Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe - ZAGREBkom, poseban po tome što istaknute svjetske glazbene individualce spaja u komorne sastave koje se ne može čuti nigdje drugdje, održat će se od 14. do 16. listopada u Hrvatskome glazbenom zavodu. ZAGREBkom u svom šestom izdanju dovodi šestero novih međunarodnih glazbenih zvijezda, ali i već afirmirane glazbenike koji će s umjetničkom ravnateljicom Festivala, njemačko-japanskom violinisticom Susannom Yoko Henkel, sastaviti jedinstvene komorne sastave na trima koncertima - "Pričama iz Bečke šume", "Bajkama i pjesmama" te "Slavenskoj noći". Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙