FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačko upozorenje prizemljilo cijene nafte

LONDON, 17. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u ponedjeljak su pale na međunarodnim tržištima nakon njemačkog upozorenja da predstojeći europski summit neće iznjedriti konačno rješenje za dužničku krizu u eurozoni.

Cijena barela sirove nafte za isporuke u studenom pala je na londonskom tržištu za 40 centa, na 111,83 dolara, nakon što je na početku trgovine poskočila na 113,86 dolara. Na američkom tržištu bila je u plusu 34 centa, te se barel prodavao po 87,14 dolara, nakon što je nakratko dosegnuo 88,18 dolara.

Na sastanku u Parizu ministri financija skupine 20 vodećih svjetskih gospodarstava G20 izravno su u subotu poručili Europi da poduzme odlučne mjere i u roku od osam dana riješi dužničku krizu, koja ugrožava cjelokupno svjetsko gospodarstvo. Skupina G20 objavila je kako očekuje da se na summitu Europske unije 23. listopada odlučno pristupi sadašnjim izazovima putem cjelovitog plana.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble upozorio je pak u ponedjeljak da europske vlade neće na summitu Unije predstaviti konačno rješenje za dužničku krizu eurozone.

Njemačka kancelarka Angela Merkel nema konkretnih planova da se sastane s vodećim bankarima uoči EU summita, odvojeno je priopćio glasnogovornik kancelarke Steffen Seibert.

"Unatoč poboljšanju makroprognoza, kompletno rješenje dužničke krize u Europi još je uvijek vrlo daleko", ocijenio je u istraživanju Morgan Stanley.

"Iako rast cijena nafte u posljednje vrijeme i problemi s opskrbom navode na zaključak da su izraženi faktori koji podupiru cijene nafte, smatramo da su rizici u opadanju", navode u bilješci.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 109,01 dolara, što znači da je bila 1,96 dolara viša nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙