FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski BDP i Moody'sovo upozorenje Francuskoj snizili cijene nafte

LONDON, 18. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u utorak su pale na međunarodnim tržištima nakon što su najnoviji podaci pokazali usporavanje gospodarskog rasta u drugom najvećem svjetskom potrošaču Kini a Moody's upozorio da bi mogao objaviti negativnu prognozu za francuski kreditni rejting.

Cijena barela sirove nafte pala je na londonskom tržištu 77 centi, na 109,39 dolara, nakon što je nakratko potonula i na 109,00 dolara. Na američkom tržištu bila je u minusu 47 centi, te se barel prodavao po 85,91 dolar.

Na tržišta je danas djelovala vijest o usporavanju kineskog gospodarskog rasta. U trećem tromjesječju gospodarske aktivnosti porasle su tako za 9,1 posto, u usporedbi 9,5-postotnim rastom u prethodnom tromjesečju. To je nešto slabije no što su analitičari očekivali a pripisuje se vladinim mjerama obuzdavanja inflacije i previranjima u Europi i Sjedinjenim Državama.

Prema Reutersovim izračunima, potražnja za naftom u Kini je porasla samo jedan posto u rujnu u odnosu na godinu ranije, na oko 8,9 milijuna barela dnevno, što je najniža stopa rasta u ovoj godini.

"Jutros je žariste pozornosti ulagača bilo na Kini, čiji je BDP bio nešto ispod očekivanja a podaci o potražnji vrlo razočaravajući", rekao je Olivier Jakob iz Petromatrixa.

U međuvremenu ne popuštaju ni nevolje u eurozoni. Danas je agencija Moody's upozorila Francusku da bi u iduća tri mjeseca mogla objaviti negativnu prognozu za njen kreditni rejting 'AAA', ako troškovi pomoći bankama i ostalim članicama eurozone previše napregnu francuski proračun.

"Procjena rizika velika je tema na tržištima nakon izjava iz Njemačke u vezi s brzinom rješavanja dužničke krize eurozone i slabih gospodarskih podataka iz Kine", rekao je Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

U ponedjeljak su cijene nafte na londonskom tržištu pale 2,07 dolara nakon upozorenja njemačkog ministra financija da ne treba očekivati previše od predstojećeg europskog samita.

"I izjave iz Njemačke, kao i danas objavljeni kineski gospodarski podaci, potakli su tržišta na dobitonosne prodaje, nakon neobuzdanog optimizma ulagača početkom listopada," komentirao je Ben Taylor iz CMC Marketsa.

"Kao što sada izgleda, nećemo dobiti rezoluciju o planu rješavanja dužničke krize eurozone do 23. listopada (kao što su tržišta očekivala), a kineska otpornost na vanjske probleme slabija je nego se mislilo", kazao je Taylor.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 110,13 dolara, što znači da je bila 1,12 dolara viša nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙