FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 18. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LONDON - Aktualne nevolje u razvijenim zapadnoeuropskim gospodarstvima posebno će teško pogoditi tranzicijske zemlje najsnažnije integrirane u eurozonu, dakle ponajprije one u srednjoj i u jugoistočnoj Europi i na Baltiku, upozorila je u utorak u najnovijem izvješću Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Upravo one najviše izvoze u eurozonu, koja je također za njih značajan izvor dugoročnih izravnih inozemnih ulaganja i kratkoročnog financiranja vanjskog duga, tumače u EBRD-u. Mađarska je najizloženija eurozoni, uz vrijednost odgovarajućeg indeksa izloženosti od 117 bodova. Indeks se temelji na udjelu eurozone u izvozu pojedine tranzicijske zemlje, te u financiranju njezina vanjskog duga i u izravnim inozemnim ulaganjima. Druga je najizloženija tranzicijska zemlja Slovačka, sa 113 bodova, na trećem je mjestu Bugarska, sa 112 bodova, a na četvrtom Hrvatska, s 82 boda. Eurozona je za Hrvatsku značajan izvor inozemnih izravnih ulaganja i financiranja vanjskog duga, ali Hrvatska zaostaje po izvoznim mogućnostima.

FRANKFURT - Europski dužnosnici odustali su od zamisli da Europski fond za financijsku stabilnost (ESFS) pretvore u banku kako bi povećali njegove zajmodavne kapacitete, izvijestio je u utorak poslovni dnevnik Handelsblatt navodeći riječi EFSF-ova čelnika. Dužnosnici i dalje ispituju mogućnosti jačanja ESFS-a, ali neće mu dati bankovnu licencu kojom bi mu omogućili pristup sredstvima Europske središnje banke (ECB), EFSF neće postati bankom, rekao je. Tijela koja pripremaju predstojeći summit EU-a više ne raspravljaju o toj opciji. Takav aranžman bio bi u suprotnosti s europskim propisima koji ECB-u zabranjuju financiranje deficita članica eurozone. Ministri financija eurozone tragaju za mogućnostima povećanja zajmodavnih kapaciteta trenutno 440 milijardi eura vrijednog fonda, što financijski stručnjaci smatraju preduvjetom za sprečavanje širenja dužničke krize u eurozoni na velika gospodarstva, poput onog talijanskog i španjolskog. Među mogućim je opcijama EFSF-ov pristup sredstvima ECB-a, koji je već bio prisiljen kupiti više od 156 milijardi eura rizičnog grčkog i duga ostalih članica eurozone u nastojanju da stabilizira euro. ECB se žestoko protivi toj mogućnosti.

MADRID - Čelnik španjolske banke Santander u utorak je odbacio krizne planove kojima bi se europske zajmodavce obvezalo na dokapitalizaciju, objasnivši da bi se time dodatno pogoršala panika na tržištu i smanjilo kreditiranje. "Takvi prijedlozi nemaju smisla", konstatirao je na bankarskoj konferenciji u Madridu predsjednik uprave europske najveće banke po kapitalizaciji Emilio Botin. "Stvaraju nesigurnost i zbrku" i "povećavaju nesigurnost na tržištu", upozorio je, dodajući da bi prisilna dokapitalizacija mogla potaknuti mnoge banke da smanje kreditiranje. Očekuje se da će čelnici EU-a na summitu u nedjelju dati zeleno svjetlo prisilnoj dokapitalizaciji banaka u sklopu plana za okončanje rastuće dužničke krize koja potkopava stabilnost eura. "Poticajnje načelne sumnje u održivost javnog duga ili europskog financijskog sustava moglo bi nas lansirati u nezaustavljivu spiralu bankovnih i kriza državnih obveznica", upozorio je čelnik Santandera.

LONDON - Euro je u utorak na međunarodnim tržištima nastavio redati gubitke, nakon što su slabije nade u pogledu iznalaženja sveobuhvatnog rješenja dužničke krize u eurozoni i upozorenje u vezi kreditnog rejtinga Francuske naveli ulagače na daljnju prodaju jedinstvene europske valute. Euro je tijekom dana bio na gubitku 0,3 posto i njime se trgovalo po 1,3680 dolara. Drži se tako osjetno ispod najviše razine u proteklih mjesec dana od 1,3914 dolara, koliko je dosegnuo u ponedjeljak. Dolar je pak blago oslabio prema jenu, na 76,65 jena. Podatak o padu povjerenja njemačkih ulagača na najnižu razinu u posljednje gotovo tri godine potaknuo je zabrinutosti u vezi utjecaja krize na glavna gospodarstva eurozone i spustio euro na i najnižu razinu tijekom današnje trgovine od 1,3657 dolara, na platformi za elektronsko trgovanje EBS. "Nastavljamo silaznu putanju zbog smanjenih očekivanja u vezi summita EU-a za predstojeći vikend, no ishod summita G20 ostaje ključan. Ako ne bude akcija u vezi planova za dokapitalizaciju banaka u skupini G20, euro će se vrlo brzo spustiti ispod 1,30 dolara", kazao je Geoff Kendrick, valutni strateg u Nomuri u Londonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙