FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 18. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

LONDON/ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) prognozira usporavanje rasta u regiji nove Europe u idućoj godini, s obzirom da nastavljena dužnička kriza u eurozoni predstavlja izazove za oporavak od svjetske financijske krize od 2008. do 2009., priopćeno je iz EBRD-a. U novim prognozama EBRD-a za regiju tranzicijskih gospodarstava ističe se snaženje ekonomskih fundamenta u bančinoj regiji u odnosu na razdoblje prije krize. Prognoze rasta za čitavu regiju bančina djelovanja u 2011. sada su snižene na 4,5 posto, u usporedbi s 4,8 posto prognoziranih u srpnju. Rast u 2012. sada se očekuje u visini 3,2 posto, nasuprot 4,4 posto u procjenama prije tri mjeseca. Snižavanje gospodarskih prognozi za 2012. odražava izglede znatno slabijeg rasta u zemljama srednje i jugoistočne Europe, koje su posebno osjetljive na goleme pritiske iz eurozone. Rast u Rusiji i drugim zemljama u sklopu Zajednice nezavisnih država manje je pogođen tim zbivanjima i očekuje se da će i dalje biti prilično snažan. Za podregiju srednje Europe i baltičkih zemlja, u koju EBRD uvrštava Hrvatsku, prognoza za iduću godinu izrazitije je snižena zbog snažne povezanosti s eurozonom koja će se pretočiti u osjetno niže stope rasta. Sada se u 2012. očekuje rast od 1,7 posto, nasuprot 3,4 posto iz srpanjskih procjena. Ove godine bi rast trebao iznositi 3,1 posto, nasuprot 3,5 posto procijenjenih u srpnju.

BEIJING - Kinesko gospodarstvo poraslo je za 9,1 posto u trećem tromjesečju, po najnižoj stopi u posljednje dvije godine, što je posljedica vladinih mjera obuzdavanja inflacije i previranja u Europi i Sjedinjenim Državama, pokazuju podaci tamošnjeg statističkog ureda. Aktivnosti u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu usporile su u usporedbi s drugim tromjesečjem kada je ostvaren rast od 9,5 posto, objavio je državni zavod za statistiku. Kineski rast na godišnjoj razini usporava tako treće tromjesečje zaredom budući da je tamošnja vlada, zabrinuta zbog rastućih troškova, ograničila zajmodavne aktivnosti i podigla kamatne stope, dok je potražnja za kineskim proizvodima u SAD-u i Europi oslabjela. U odnosu na drugo tromjesečje gospodarske aktivnosti u Kini ubrzale su pak po stopi od 2,3 posto.

NEW YORK - Agencija Moody's upozorila je da bi u iduća tri mjeseca mogla objaviti negativnu prognozu za francuski kreditni rejting 'AAA', ako troškovi pomoći bankama i ostalim članicama eurozone previše napregnu francuski proračun. Ako Francuska izgubi najviši rejting, tržišta se pribojavaju da bi se cijeli niz mjera za spašavanje eurozone od dužničke krize mogao početi urušavati, čime bi se povećao pritisak na Njemačku za financiranje kriznog fonda eurozone. Njemačka javnost oštro se protivi spašavanju perifernih članica eurozone. Francuski ministar financija Francois Baroin naglasio je u utorak da će Francuska učiniti sve što je u njezinoj moći da zadrži rejting AAA. Dodao je ipak da će ciljana stopa rasta BDP-a u idućoj godini od 1,75 posto vjerojatno morati biti revidirana naniže s obzirom na slabe gospodarske izglede.

FRANKFURT - Gospodarsko povjerenje u Njemačkoj u listopadu se spustilo na najnižu razinu od studenoga 2008. godine, pokazuju danas objavljeni podaci njemačkog instituta za europska gospodarska istraživanja ZEW. ZEW indeks gospodarskog povjerenja u listopadu je iznosio minus 48,3 boda. To je njegova najniža razina od studenoga 2008. godine. Usporedbe radi, u rujnu je iznosio minus 43,3 boda. ZEW indeks pada već osmi mjesec zaredom, i znatno je ispod svojega povijesnog prosjeka od 25,3 boda, ističu iz toga instituta. „Zbog pada prometa u maloprodaji i novih industrijskih narudžbi, stručnjaci za financijska tržišta pribojavaju se da će se ostvariti njihova strahovanja da bi trenutna dužnička kriza mogla nagnati njemačke kompanije i potrošače na odgađanje ulaganja i potrošnje“, stoji u priopćenju ZEW-a. Ekonomist ZEW instituta Michael Schroeder izjavio je nakon objave ZEW indeksa kako bi Njemačka već mogla biti u recesiji.

MADRID - Španjolska je u utorak uspješno prikupila 4,6 milijardi eura na aukciji trezorskih zapisa s rokom dospijeća od 12 i 18 mjeseci uz gotovo iste kamate kao i na prošloj sličnoj aukciji. Ministarstvo financija planiralo je prikupiti između četiri i pet milijardi eura. Prodajom 12-mjesečnih trezorskih zapisa ministarstvo je prikupilo 3,56 milijardi eura, uz prosječnu kamatnu stopu od 3,61 posto. Na prošloj takvoj aukciji održanoj 20. rujna prosječna je kamata iznosila 3,59 posto. Vrijednost prikupljenih ponuda nadmašila je vrijednost ponuđenu na upis 2,3 puta. Prodani su i 18-mjesečni trezorski zapisi, čime je prikupljeno 1,04 milijarde eura, uz prosječnu kamatnu stopu od 3,80 posto, u usporedbi s 3,81 posto koliko je iznosila na sličnoj aukciji održanoj 20. rujna. Vrijednost ponuda nadmašila je vrijednost ponuđenu na upis 4,3 puta.

LONDON/ZAGREB - Europski potrošači mogu očekivati najmanje 20 godina rasta cijena električne energije, po izvješću Europske komisije o tome kako bi EU mogao ostvariti svoje energetske ciljeve, koje je Financial Times dobio na uvid. Izvješće također očekuje veliko povećanje broja vjetroelektrana, što će cijene energije dodatno povisiti. Razmatrajući načine na koji bi fosilna goriva poput ugljena mogli zamijeniti čišći izvori energije, izvješće od 112 stranica ističe da svi scenariji upućuju na to da će vjetroelektrane postati najveći izvor električne energije u EU do 2050., važniji od ugljena i nuklearne energije. Vjetroelektrane bi do tog datuma mogle osiguravati do 49 posto električne energije EU-a, sugerira izvješće, prema samo pet posto danas. Prosječne cijene električne energije za kućanstva i tvrtke "snažno će rasti do 2020.-2030." po svim scenarijima, navodi se u dokumentu. Najviše cijene očekuju se poslije 2030. budu li obnovljivi izvori energije, poput vjetra i solarne energije, imali velik udio u proizvodnji energije. Komisija bi do kraja godine trebala objaviti dokument "Energetski plan do 2050."

SARAJEVO- Nizozemski Shell pretražit će cjelokupni prostor Federacije Bosne i Hercegovine kako bi provjerio nalaze li se tamo zalihe nafte koji bi vrijedilo eksploatirati, potvrdio je ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Erdal Trhulj. "Naš zahtjev Shellu je da se praktično svaki milimetar FBiH istraži. Radi se o 26 tisuća kilometara teritorija koji će biti istraženi na na temelju dokumentacije rađene od 1970. do 1990. godine", izjavio je Trhulj kako ga u utorak citira sarajevsko "Oslobođenje". Vlada Federacije BiH ovog je tjedna donijela odluku o sklapanju ugovora s nizozemskim naftnim gigantom o istraživanju terena čiji je cilj provjeriti nalaze o zalihama nafte dobivene prije nekoliko desetljeća. Tim je preliminarnim nalazima utvrđeno kako, primjerice, na širem području Tuzle postoje četiri lokacije na kojima ima nafte i to na dubini od tisuću do tisuću i 300 metara.

LJUBLJANA - Zbog premalog udjela vlastitog kapitala u tekućem financiranju slovenska su poduzeća među najzaduženijima u Europskoj uniji, a njihove ukupne kreditne obveze iznose 33,8 milijardi eura, što je malo manje od nacionalnog godišnjeg BDP-a, navodi ljubljansko "Delo" koje se poziva na podatke slovenske središnje banke. Ukupna zaduženost slovenskih poduzeća bila je krajem prošle godine za 44,7 posto veća od vrijednosti njihova kapitala, što je je omjer koji otprilike imaju tvrtke u Španjolskoj i Irskoj, dok lošiji omjer vlastitog i dužničkog kapitala u EU-u imaju još samo grčka poduzeća, navodi vodeći slovenski list u svom poslovnom prilogu.

TOKIO - Vlasnik nuklearne centrale Fukushima Daiichi, Tepco, zatražit će državnu pomoć od približno 700 milijardi jena (6,7 milijardi eura) radi obeštećenja žrtava, piše japanski tisak. Tvrtka za proizvodnju struje Tokyo Electric Power (Tepco) trebala bi predstaviti početkom studenog plan restrukturiranja koji bi obuhvaćao smanjenje troškova i prodaju aktive, uz poseban fond podrške koji nudi vlada radi saniranja posljedica katastrofe. Zatraženi iznos trebao bi iznositi između 650 i 700 milijardi jena, ocijenio je gospodarski dnevnik Nikkei. Uplatit će ga Fond za isplatu obeštećenja za nuklearnu štetu, potpomognut državom, što će tu privatnu tvrtku smjestiti pod javnu upravu. Načelno bi Tepco kasnije trebao vratiti tu svotu. Tepcu taj novac treba kako bi izbjegao da njegova neto vrijednost (aktiva bez dugova) ne bude negativna u financijskom izvješću za razdoblje od travnja do rujna, čime bi tvrtki prijetila opasnost od bankrota.

NEW YORK - Američki tehnološki div IBM izvijestio je u ponedjeljak da mu je neto dobit u trećem tromjesečju porasla sedam posto, na 3,8 milijardi dolara. Iznos je razočarao ulagače, koji strahuju da odražava slabiju potrošnju kompanija na tehnologiju. Ukupni prihodi IBM-a porasli su osam posto na 26,2 milijarde dolara, što je također nešto manje no što su analitičari očekivali. Tvrtka je ipak povisila prognozu zarade u cijeloj godini na najmanje 13,35 dolara po dionici, ali to je tek nešto više no što su analitičari očekivali. Ulagači drže da čak ni IBM, koji posluje na tržištima širom svijeta, nije ranjiv na usporavanje gospodarskog rasta, posebno u vodećim gospodarstvima.

LONDON - Cijene nafte u utorak su pale na međunarodnim tržištima nakon što su najnoviji podaci pokazali usporavanje gospodarskog rasta u drugom najvećem svjetskom potrošaču Kini a Moody's upozorio da bi mogao objaviti negativnu prognozu za francuski kreditni rejting. Cijena barela sirove nafte pala je na londonskom tržištu 77 centi, na 109,39 dolara, nakon što je nakratko potonula i na 109,00 dolara. Na američkom tržištu bila je u minusu 47 centi, te se barel prodavao po 85,91 dolar. Prema Reutersovim izračunima, potražnja za naftom u Kini je porasla samo jedan posto u rujnu u odnosu na godinu ranije, na oko 8,9 milijuna barela dnevno, što je najniža stopa rasta u ovoj godini. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 110,13 dolara, što znači da je bila 1,12 dolara viša nego dan ranije.

LONDON - Europske dionice oslabile su u utorak, pri čemu je najveći uteg bio rudarski sektor nakon što je Kina izvijestila o nižim stopama rasta, dok je dionice francuskih poduzeća pritisnulo upozorenje agencije Moody's da bi mogla objaviti negativnu prognozu za francuski kreditni rejting. Indeks Londonske burze FTSE oslabio je 1,22 posto na 5.370 bodova, indeks frankfurtske burze DAX za 0,32 posto na 5.840 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 2,16 posto i iznosio je 3.097 bodova. Cijene bakra oštro su pale u utorak, pritisnuvši dionice rudarskih kompanija, nakon što je kineski gospodarski rast usporio u trećem tromjesečju, uz najnižu stopu rasta od početka 2009. budući da su problemi eurozone i tromo američko gospodarstvo uzeli svoj danak. Sektor baznih sirovina u prosjeku je oslabio tri posto. U ovoj je godini izgubio na vrijednosti preko 32 posto. Francuske dionice su oslabile nakon što je agencija Moody's upozorila u ponedjeljak da bi u iduća tri mjeseca mogla objaviti negativnu prognozu za francuski kreditni rejting, ako troškovi pomoći bankama i ostalim članicama eurozone previše napregnu francuski proračun. Time su oslabile dionice francuskih banaka, jer bi snižavanje rejtinga utjecalo na troškove financiranja, pojasnio je King. BNP Paribas izgubio je na vrijednosti 6,3 posto.

TOKYO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, jer su splasnule nade u brzo rješenje europske dužničke krize, a ulagače je obeshrabrilo i usporavanje rasta kineskog gospodarstva u trećem tromjesečju. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u minusu 1,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju, Australiji, Singapuru i Hong Kongu pale između 1,6 i 3,3 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je na gubitku 2,6 posto. Loše raspoloženje na tržištima posljedica je i splašnjavanja nade da će europski lideri već ovoga vikenda, na summitu Europske unije, usuglasiti cjelovito rješenje za dužničku krizu.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica potonule 2 posto, što je njihov najveći dnevni pad u dva tjedna, jer su nakon opreznih izjava njemačkog ministra financija splasnula očekivanja da će europski lideri već ovoga vikenda usuglasiti rješenja za dužničku krizu. Dow Jones indeks potonuo je 246 bodova, ili 2,12 posto, na 11.397 bodova, dok je S&P 500 oslabio 1,94 posto, na 1.200 bodova, a Nasdaq indeks 1,98 posto, na 2.614 bodova. Dosad je 45 kompanija, čije su dionice uvrštene u S&P 500 indeks, objavilo poslovna izvješća za treće tromjesečje. Pritom je njih 62 posto nadmašilo očekivanja analitičara, pokazuju podaci Thomson Reutersa. Unatoč tome, na tržištu se raspoloženje pogoršalo. Na to ukazuje snažan, 16,6-postotni rast VIX indeksa Čikaške burze opcija, što je njegov najveći dnevni skok od kolovoza. Rast tog 'indeksa straha' pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoj dioničke portfelje zbog mogućeg daljnjeg pada cijena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙