FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabi podaci iz Kine pritisnuli europske burze

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 13. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Europske dionice izgubile su na vrijednosti u četvrtak u kolebljivoj trgovini na europskim burzama nakon što se kineski trgovinski višak u rujnu smanjio drugo mjesec zaredom.

U takvom je okruženju indeks Londonske burze Ftse oslabio 0,7 posto na 5.404 boda. Frankfurtski DAX bio je u minusu jedan posto, kliznuvši na 5.935 bodova a pariški CAC potonuo je 1,2 posto na 3.191 bod.

Najnoviji podaci iz Kine pokazali su pad kineskog trgovinskog viška u rujnu drugi mjesec zaredom, pri čemu su i izvoz i uvoz bili slabiji no što su analitičari očekivali, odražavajući slabost svjetskog gospodarstva.

"Kina je slabija i sporija. Točno se čuje kako balon ispušta zrak. Ali to je u redu. Znamo da usporava, nema razloga za paniku", zaključio je Justin Urquhart Stewart iz Seven Investment Managementa.

Slabiji kineski podaci i strah za svjetsko gospodarstvo pritisnuli su sektor baznih resursa, koji je u prosjeku izgubio na vrijednosti 2,3 posto. Tako je Anglo American izgubio na vrijednosti pet, Antofagasta 5,6 a Kazakhmys 5,9 posto.

Bankovni sektor također je bio na gubitku, u očekivanju plana za dokapitalizaciju banaka i rezultata brzopotezne provjere europskih banaka na moguće krize. Uteg im je bila i vijest da će privatni ulagači možda morati otpisati od 30 do 50 posto vrijednosti svojih portfelja grčkih državnih obveznica.

U takvom je okruženju Barclays oslabio četiri, Commerzbank 4,4 a UniCredit 4,6 posto.

Među pojedinačnim gubitnicima izdvajao se francuski maloprodajni div Carrefour, čija je dionica pojeftinila 5,4 posto nakon što je izdao novo upozorenje o dobiti zbog sve izazovnije gospodarske klime i smanjene osobne potrošnje.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu jedan posto, na 8.823 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙