FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dužnička kriza u eurozoni i dalje drma europskim tržištima

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 13. rujna 2011. (Hina/Reuters/AFP) - Europski burzovni indeksi u utorak su ostali pod pritiskom, s obzirom da ulagače brine da političari nemaju plan za suzbijanje dužničke krize u eurozoni, zbog čega bi Grčku mogla zadesiti situacija da neće moći vraćati dugove.

Londonski Ftse indeks bio je na gubitku 0,11 posto, kliznuvši na 5.124 boda, dok je pariški CAC oslabio 0,88 posto, na 2.829 bodova. Frankfurtski DAX bio je pak u manjem plusu, od 0,52 posto, dosegnuvši 5.098 bodova.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pokušala je umanjiti bojazni u vezi mogućeg stečaja Grčke, ističući kako se 17-člana eurozona mora držati zajedno i da se kaotičan stečaj Grčke mora spriječiti.

Govoreći za njemačku radijsku postalju RBB Merkel je izjavila da je glavni prioritet izbjeći kaotični stečaj jer on ne bi pogodio samo Grčku. Velika je opasnost da bi on pogodio sve ili barem nekoliko zemalja, pojasnila je.

Istaknula je da eurozona mora ostati na okupu, nagovještajući da bi, u slučaju da Grčka mora otići iz bloka, drugi brzo slijedili njezin primjer. "Moje stajalište je vrlo jasno da sve mora biti učinjeno da se eurozona u političkom smislu održi, jer bismo mogli brzo imati domino efekt", kazala je Merkel.

Američki predsjednik Barack Obama također se oglasio s obzirom na narasle zabrinutosti u vezi dužničkih problema u Grčkoj, Španjolskoj i Italiji, upozorivši da će svjetsko gospodarstvo ostati slabo dok se ne riješi kriza u eurozoni. Obama je kazao da SAD radi u suradnji sa zemljama i vlastima u Europi na izradi paketa mjera za ranjiva gospodarstva.

"I dalje ćemo svjedočiti slabostima u svjetskom gospodarstvu, po mom mišljenju toliko dugo dok se ne riješi problem krize", istaknuo je Obama.

Nakon početnih dobitaka europske su burze brzo krenule silaznom putanjom. Najveći gubitnici bile su banke, predvođene francuskima, zbog glasina da Kina odbija kupiti talijanske državne obveznice, tumače trgovci.

Dionice BNP Paribasa, banke koja spada među najizloženije talijanskom dugu, na Pariškoj su burzi tako odmah po otvaranju izgubile gotovo 10 posto vrijednosti, a dionice Societe Generalea četiri posto.

Indeks Tokijsk burze Nikkei ojačao je 0,95 posto, na 8.616 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙