FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice na najvišoj razini u pet tjedana

LONDON, 12. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Europske dionice dosegnule su u srijedu najvišu razinu u pet tjedana, poduprte dobicima u rudarskom sektoru nakon rasta cijena metala koji su potaknuli poticajni podaci iz Kine, a ulagači očekuju i skoro rješavanje slovačke blokade plana za spas eurozone.

Indeks londonske burze FTSE ojačao je 0,5 posto na 5.421 bod, frankfurtski DAX za 1,3 posto na 5.939 bodova, a pariški CAC za 1,5 posto na 3.199 bodova.

Rudarski je sektor u prosjeku dobio na vrijednosti 2,2 posto nakon što su cijene bakra porasle više od dva posto a poskupili su i ostali ključni bazni metali. Analitičari tvrde da kineski potrošači kupuju bakar kako bi podmirili neposrednu potražnju, koja je iscrpila ponudu iz Azije.

Dionice su također poduprli podaci koji su pokazali da je industrijska proizvodnja u eurozoni u kolovozu nadmašila očekivanja.

Među dobitnicima izdvajale su se također dionice automobilskih kompanija, u prosjeku na dobitku većem od tri posto. Posebno snažan skok bilježili su proizvođači luksuznih automobila kao što su BMW i Daimler, temeljem nada u poboljšanje potražnje za njihovim vozilima.

Stranke u vladi slovačke premijerke u odlasku Ivete Radičove pregovarat će s oporbom kako bi što prije usuglasile stavove nakon što parlament nije uspio ratificirati sporazum o proširenju ovlasti Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), važnog za spas Grčke. Slovačka jedina među 17 članica eurozone nije ratificirala sporazum, ali se očekuje da će to učiniti u drugom glasovanju za nekoliko dana.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako je uvjerena da će sve članice ratificirati sporazum do summita Europske unije, zakazanog 23. listopada.

"Tržišta se očito još uvijek nadaju sveobuhvatnom planu borbe protiv dužničke krize u eurozoni. To bi moglo nastaviti podržavati tržišta u narednih nekoliko mjeseci", kazao je Philippe Gijsels, voditelj istraživanja u BNP Paribas Fortis Global Marketsu.

"Slovačka bi mogla uskoro ratificirati plan. Međutim, to još jednom pokazuje koliko težak može biti demokratski proces odlučivanja u zajednici 17 članica".

Ulagači očekuju tijekom dana objavu plana Europske unije o dokapitalizaciji banaka koji bi trebao ublažiti utjecaj mogućeg bankrota Grčke na banke u regiji. Bankovni sektor u prosjeku je dobio na vrijednosti 1,2 posto.

Indeks tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,4 posto, spustivši se na 8.738 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙