FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: tržište bez snage za osjetniji oporavak?

ZAGREB, 5. listopada 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi danas bi indeksi mogli stagnirati, nakon što su dosegnuli najniže razine od prosinca lani, jer nema vijesti koje bi oraspoložile ulagače.

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 3 porast.

Crobex indeks jučer je pao 1,59 posto, na 1.787 bodova, najnižu razinu od 2. prosinca prošle godine. Crobex10 izgubio je također 1,59 posto, zaronivši na 986 bodova, najnižu razinu od 8. prosinca.

Redovni promet dionicama iznosio je 17,4 milijuna kuna, što je oko 8 milijuna više nego dan prije.

„Na domaćem i stranim tržištima prisutna je velika nesigurnost, zbog čega je i volatilnost znatna, dok su cijene pojedinih dionica na rekordno niskim razinama. Ipak, nema vijesti koje bi potaknule pozitivnije trgovanje, tako da danas očekujem stagnaciju Crobexa, unatoč porastu najvažnijih svjetskih indeksa“, ističe Goran Vorkapić, direktor Direkcije investicijskog bankarstva Centar banke.

Sa svjetskih burzi pristižu nešto pozitivnije vijesti, nakon oštrih rasprodaja dionica zadnjih dana zbog straha investitora od mogućeg bankrota Grčke, što bi europskim bankama nanijelo goleme gubitke i dovelo do financijske krize, slične onoj iz 2008. godine.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica znatno porasle, ali tek potkraj trgovanja, nakon vijesti da europski dužnosnici rade na planu za spašavanje banaka te da će Francuska i Belgija podržati financijsku grupu Dexia.

Dow Jones indeks ojačao je 1,44 posto, dok je S&P 500 skočio 2,25, a Nasdaq indeks 2,95 posto.

Unatoč tome, na azijskim burzama cijene dionica jutros nisu osjetnije porasle jer ulagači nisu sigurni da će europski političari uspjeti spriječiti prerastanje dužničke u bankarsku krizu.

Na europskim su burzama, pak, cijena dionica jutros porasle, nakon tri dana oštrih padova. Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC trenutno su u plusu između 1,7 i 2,2 posto.

„Nakon što su najvažniji svjetski indeksi dosegnuli najniže razine u posljednjih 13 mjeseci, događa se njihov tehnički odbijanac. Trenutno je puno vijesti i glasina, a tržište na sve snažno reagira. Naprosto je prevelika volatilnost, i teško je donositi investicijske odluke“, navodi Vorkapić.

S tehničkog aspekta, na grafu S&P 500 indeksa formirao se obrazac pod nazivom 'medvjeđa zastava“, koji ukazuje da bi nakon konsolidacije mogao uslijedi novi pad, napominje Vorkapić.

„Ipak, kakav će biti daljnji smjer tržišta ovisi ponajprije o političkim odlukama zakonodavaca u eurozoni i SAD-u vezan uz rješavanje dužničke krize“, zaključuje Vorkapić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙