FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: dobre vijesti iz svijeta mogle bi ohrabriti domaće ulagače

ZAGREB, 27. rujna 2011. (Hina) - Snažan skok cijena dionica na svjetskim burzama danas bi na Zagrebačkoj burzi mogao izazvati pozitivnu reakciju domaćih investitora, no niska likvidnost mogla bi ograničiti snažniji rast indeksa.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje rast Crobexa, a 3 stagnaciju.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,19 posto, na 1.850 bodova, dok je Crobex10 ostao nepromijenjen na 1.023 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 17,25 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna manje nego u petak.

„Uz i nadalje niske promete, na domaćoj burzi danas očekujem tek blage promjene indeksa. Na početku pozitivne, zbog snažnog rasta cijena dionica na svjetskim burzama, a kasnije će smjer tržišta ovisiti o novim vijestima sa svjetskih burzi“, kaže Nada Harambašić Nereau, glavna financijska analitičarka u Raiffeisen banci.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle više od 2 posto, što je njihov najveći dnevni skok u dva tjedna, jer se ulagači nadaju da će europski dužnosnici pronaći način da smanje grčke dugove, a podrže europske banke.

Dow Jones indeks skočio je 2,53 posto, dok je S&P 500 porastao 2,33, a Nasdaq indeks 1,35 posto.

Zbog toga su jutros i na azijskim i europskim burzama cijene dionica snažno porasle.

„Nove smjernice investitorima će dati podaci o povjerenju potrošača u SAD-u, a pozorno će se pratiti i sve vijesti oko dužničke krize u eurozoni“, navodi Harambašić Nereau.

Dodaje da bi u nešto većem fokusu investitora mogla i danas biti dionica Dalekovoda. Ta kompanija jučer je objavila ugovor o novom poslu u Norveškoj, vrijedan 81 milijun eura. Cijena dionice Dalekovoda jučer je porasla za 5 posto, na 168 kuna.

Od poslovnih vijesti, Jutarnji list piše da je Crodux plin, tvrtka u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka, zainteresirana za ulazak u vlasničku strukturu Diokija, petrokemijske kompanije kojoj je hitno potrebno financijsko i proizvodno restrukturiranje. Odluka vjerovnika o prihvaćanju Čermakova plana očekuje se krajem tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙