FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Nove ribe Jadranskog i Sredozemnog mora"

ZAGREB, 4. listopada 2011. (Hina) - Državni zavod za zaštitu prirode predstavio je danas u Zagrebu knjigu "Nove ribe Jadranskog i Sredozemnog mora" Jakova Dulčića i Branka Dragičevića i "Priručnik za određivanje morskih staništa u Hrvatskoj prema Direktivi o staništima EU" Tatjane Bakran-Petricioli.

Knjigu "Nove ribe Jadranskog i Sredozemnog mora" zajedno su izdali Državni zavod za zaštitu prirode i Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, a donosi najnovija znanstvena saznanja u promjenama u fauni riba Jadranskog i Sredozemnog mora, istaknuo je ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode Davorin Marković.

Autor knjige Jakov Dučić naglasio je da je važnost knjige u tome što daje detaljan pregled novih riba za Jadransko i Sredozemno more s posebnim naglaskom na potencijalni učinak stranih (invanzivnih) vrsta na autohtone vrste riba, poglavito onih koje imaju izraziti gospodarski značaj za hrvatsko ribarstvo.

Autor Branko Dragičević istaknuo je da je knjiga važna i za osvješćivanje javnosti o ljudskom utjecaju na eko sustav konkretno na more, ali i na skretanje pozornosti javnosti na sve veći utjecaj klimatskih promjena na more.

"Priručnik za određivanje morskih staništa u RH prema Direktivi o staništima EU" prikazuje morska staništa sukladno o Direktivi o staništima i Priručniku za interpretaciju EU staništa, rekao je ravnatelj Marković.

Istaknuo je da priručnik detaljno opisuje i bogato ilustrira svu raznolikost morskih staništa Hrvatske koje pripadaju odgovarajućim klasama Natura 2000, europske mreže zaštićenih područja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙