FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kampanja za prevenciju maloljetničkog alkoholiziranja

ZAGREB, 13. rujna 2011. (Hina) - Edukativna kampanja za prevenciju maloljetničkog konzumiranja alkohola "Pokažite im put", svrha koje je poučiti roditelje o konkretnim činjenicama i opasnostima maloljetničkog uzimanja alkohola te o načinu na koji mogu pomoći svojoj djeci, predstavljena je danas u Zagrebu.

Kampanju su predstavili predstavnici inicijatora Carlsberg Croatia i partnera trgovačkog lanca Mercatora te stručni sudionici u projektu - pročelnik gradskog ureda za zdravstvo i branitelje grada Zagreba dr. Zvonimir Šostar, voditeljica odjela za praćenje i analizu djelatnosti školske medicine Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Ivana Pavić-Šimetin te školska pedagoginja i autorica priručnika za roditelje i voditeljica edukativnih radionica Marija Sučić-Vojnović.

Istraživanje provedeno u sklopu kampanje pokazalo je da 43 posto roditelja ima problema kad pokušava razgovarati s djecom o uzimanju alkohola, a čak 95 posto želi više podataka i savjeta o prevenciji maloljetničkog alkoholiziranja.

Istraživanje također pokazuje da je, po riječima roditelja, čak 32 posto djece od 9 do 13 godina kušalo alkohol te da je 70 posto roditelja izrazito zabrinuto zbog mogućih posljedica maloljetničkog alkoholiziranja.

Dr. Pavlić-Šimetin istaknula je kako najnovije europsko istraživanje o pušenju, alkoholu i drogama među učenicima (ESPAD) pokazuje da je 84 posto mladih u Hrvatskoj izjavilo da su barem jednom pili alkohol u zadnjih 12 mjeseci, a europski prosjek je 82 posto.

Istaknula je kako gotovo svaki drugi učenik, odnosno učenica u dobi od 15 godina misli da im roditelji ne bi zabranili ako bi se opili te ocijenila kako to jako zabrinjava jer istraživanja pokazuju da su mladi kojima to poručuju roditelji znatno skloniji rizičnim ponašanjima, poput nasilja, ranih spolnih odnosa bez zaštite i slično. Izrazila je nadu da će kampanja djelovati tako da roditelji shvate kako djeca uopće ne smiju piti alkohol.

Pročelnik Šostar je istaknuo kako grad Zagreb već deset godina provodi prevenciju maloljetničkog konzumiranja alkohola i ustvrdio kako se mora još aktivnije uključiti. Najavio je kako je u tijeku razrada projekta uključivanja policijske uprave, centra za socijalnu skrb i državnog inspektorata u aktivnu kontrolu, pogotovo petkom i subotom, konzumiranja alkoholnih pića i to ne samo u klubovima i kafićima već i na javnim površinama.

Istaknuo je kako više od 25.000 ljudi u Zagrebu svaki dan pati zbog prekomjerna pijenja alkohola te dodao kako to ne znači da je toliko alkoholičara. Zabrinjava "pijenje radi opijanja", rekao je.

Kampanju je podupro i poznati hrvatski plivač Gordan Kožul, a o problemu alkoholizma govorio je i dr. Darko Breitenfeld.

Danas je predstavljen i priručnik za roditelje koji će, kako je najavljeno, biti dostupan na internetskoj stranici inicijatora kampanje - Carlsberg Croatia i pokrovitelja radio postaje Antena.hr te u Obiteljskom centru grada Zagreba i Savjetovalištu "Luka Ritz" koji su, uz gradski ured za zdravstvo, poduprli kampanju.

Roditelji su pozvani na besplatne edukativne radionice, koje će se za roditelje djece od 9 do 13 godina održati 22. rujna, a za roditelje djece od 14 do 17 godina 29. rujna od 18 sati u Ulici grada Vukovara 269b (prostori Mercatora). Roditelji trebaju svoje mjesto rezervirati na e-mail - marija.sucic@skole.hr.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙