FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 24. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

SISAK - Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor rekao je danas u Sisku da bi prevarili birače ako bi nakon izbora koalirali s HDZ-om i HSS-om, jer su iz te koalicije izišli prije nešto više od godine dana, ali da to istodobno ne znači da će koalirati s Kukuriku koalicijom. "Ako neće biti programa za spas Hrvatske, programa za spas gospodarstva, mi ćemo časno biti u oporbi", izjavio je Kosor, dodavši da ne žele biti u novoj vlasti koja će biti ista kao dosadašnja, jer građanima ništa ne znači tko je na vlasti ako oni teško žive. Nositelj liste za VI. izbornu jedinicu Davor Žmegač rekao je da HDZ mora u oporbu "kako bismo se prestali osjećati nelagodno u zemlji u kojoj živimo" te da "Hrvatska mora krenuti iz početka", ali da nije izgledna postizborna koalicija s SDP-om. Po njegovim riječima županije su nepotrebna politička tvorevina, pa u svom programu HSLS predlaže ukidanje županije i osnivanje pet regija, što SDP radi svog koalicijskog partnera IDS-a sigurno neće prihvatiti. Zato nije izgledna postizborna koalicija s SDP-om, pojasnio je. Kosor je ustvrdio da je današnji HDZ isti onaj kao kad je Sanader bio predsjednik. "Hoće li se HDZ promijeniti za četiri ili osam godina kad se pojave novi ljudi, ne znam, ali ovakav HDZ kakav je bio zadnjih osam godina, a šest godina je predsjednik bio Ivo Sanader nama ne treba. Sa Sanaderovim HDZ-om HSLS ne želi imati ništa", rekao je Kosor.

SPLIT - Dvosatnom šetnjom danas je na splitskoj rivi prosvjedovalo stotinjak, pretežito mještana Kaštela, zbog uspostave spalionice otpada u tvornici cementa "Cemex" u Kaštel Sućurcu jer bi se time, kako ističu, ugrozio okoliš i zdravlje Kaštelana, Splićana, Solinjana i Trogirana. Skupina uposlenika "Cemexa" istodobno na rivi je postavila štand na kojem su dijeljeni materijali koji, po njihovom tumačenju, opovrgavaju tvrdnje prosvjednika da bi spalionice otpada u tom poduzeću uigrozila okoliš i zdravlje ljudi. Prosvjednici su nosili transparente: "Želimo čist okoliš", "Ljudi moji hoće nas otrovati", "Cementara da, spalionica ne", "Dosta ste nas trovali", "Sad trujte koga hoćete, nas više nećete", "Splite probudi se". Prosvjednici su preko razglasa pozivali Splićane da se pridruže akciji protivljenja uspostave spalionice u "Cemexu" te uzvikivali: "Moramo zaustaviti samovolju multinacionalnih kompanija i njihovu prljavu politiku", "Banke su sluge stranog kapitala i žele opljačkati Hrvatsku" ... Prosvjed je organizirao lokalni mrežni portal iz Kaštel Sućurca, a pridružili su mu se i predstavnci triju ekoloških udruga - "Zeleni Dalmacije", "Marjan" i "Lijepa naša".

RIJEKA - Prvi međunarodni znanstveni skup Hadriatica s temom "Arhitektura i umjetnost u Rijeci i Trstu krajem 19. i početkom 20. stoljeća" održava se danas u vijećnici grada Rijeke. Organizatori skupa su Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Rijeci te srodni tršćanski odjel Soprintendenza dei Beni storici, artistici ed etnoantropologici del Fruili Venezia Giulia. Pokrovitelji su generalni konzulati Hrvatske u Trstu te Italije u Rijeci, gradovi Rijeka i Trst, a znanstveni pokrovitelji riječko i tršćansko sveučilište. Na skupu se analizira arhitektonski razvoj dvaju gradova na prijelazu stoljeća, kad urbanistički snažno rastu. Predviđeno je da se znanstveni skup Hadriatica održava jednom godišnje te se s različitih gledišta sagledava povijest i kultura Rijeke i Trsta i njihovo prožimanje. Na otvaranju skupa danas je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo zadovoljstvo što se ovaj skup održava u svjetlu prošlotjednog potpisivanja sporazuma o prijateljstvu i suradnji dvaju gradova. Izrazio je nadu da će skup postati tradicionalan.

ZAGREB - Trideseta obljetnica proglašenja Parka prirode Medvednica danas je svečano obilježena na Medvedgradu. U ime Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora - pokrovitelja obilježavanja, njegova predsjednica Marijana Petir uručila je ravnateljici Javne ustanove "Parka prirode Medvednica" Nives Farkaš Topolnik kristal s pročeljem Hrvatskog sabora. Petir je istaknula kako su zaštićena područja svojevrsni centri biološke raznolikosti, po čijem je bogatstvu Hrvatska u samom europskom vrhu. Dodala je kako se Park prirode Medvednica razlikuje od ostalih zaštićenih područja po tome što je neodvojivo povezan s Zagrebom te je upozorila na veliki pritisak za urbanizacijom Podsljemenske zone. Državni tajnik u Ministarstvu kulture Zoran Šikić istaknuo je kako je ponosan na hrvatske parkove koji su jedan od najuspješnijih sektora i već nekoliko godina za redom bilježe rast posjećenosti. U vrijeme recesije i krize, dodao je, zabilježili su rast posjećenosti od 12 posto u odnosu na prošlu godinu. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić podsjetio je da ni jedna metropola na svijetu nema takav park prirode u svom neposrednom okruženju. Ravnateljica Parka prirode Medvednica Nives Farkaš Topolnik zauzela se za potrebu buđenja svijesti kod građana radi očuvanja prirode.

KRAPJE - Okruglim stolom o upravljanju zaštitom i obnovom drvene tradicijske arhitekture danas je u Krapju, selu graditeljske baštine, počela manifestacija "Dani europske baštine", koju su organizirali Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje, Općina Jasenovac i udruga "Kraplani", uz financijsku potporu Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije. Ministar kulture Jasen Mesić rekao je kako tu manifestaciju Ministarstvo kulture podupire više od 15 godina te kako je Hrvatska ponosna na Krapje, kao jedinstvenu očuvanu ruralnu cjelinu, koja je uvrštena i na našu tentativnu listu dobara za upis na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. U sklopu "Dana europske baštine" održana je i radionica o tradicijskom posavskom vrtu, vožnja brodom "Vodomar" rijekom Savom, vožnja konjskom zapregom, prezentacija tradicijskih zanata, suvenira i autohtone gastronomske ponude te nastup folklornih društava.

OPATIJA - Izložba "Quarneroli", posvećena trojici mornara iz Voloskog, Opatije i Lovrana koji su u19. stoljeću sudjelovali u pomorskoj ekspediciji na brodu "Tegetthoff" na područje Sjevernog pola, otvorena je danas u hotelu "Miramar" u Opatiji. Izložbu je otvorio veleposlanik Austrije u Hrvatskoj Jan Kickert. Organizatori izložbe su opatijski multimedijalni portal Liburnija.net i hotel "Miramar" a njen autor Jan Bernd Urban. Pomorci Jakov Sučić, Frane Letiš i Vicko Palmić sudjelovali su prije nešto više od 130 godina u ekspediciji pod zapovjedništvom istraživača Carla Weyprechta i Juliusa Payera. Posadu broda činila su 24 člana, od kojih čak 12 Hrvata. Na 15 stalaka u predvorju hotela predstavljene su fotografije i tesktovi vezani uz sudjelovanje trojice hrvatskih mornara u polarnoj ekspediciji. Uz to, izložene su i maketa jedrenjaka "Tegetthoff", brodski instrumenti, preslike dokumenata i drugi predmeti vezani uz ekspediciju. Mornarima Sučiću i Letišu postavljene su spomen ploče na rodnim kućama koje su jučer svečano otkrivene, a mornaru Palmiću će se okriti spomen ploča u listopadu, kad ova izložba bude gostovala u Lovranu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙