FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prve vijesti nakon godine dana o kineskom disidentu

PEKING, 4. listopada 2011. (Hina/AFP) - Tišina koja je okruživala kineskog disidenta Liua Xiaoba, dobitnika Nobelove nagrade za mir 2010., prekinuta je u utorak objavom da je nedavno primio posjete u zatvoru i dobio izvanrednu dozvolu za izlaz zbog smrti oca.

Te prve informacije o Liuu unazad gotovo godinu dana, nakon duge tišine i apsolutne nesigurnosti o njegovoj sudbini, pojavile su se tri dana prije objave imena dobitnika Nobelove nagrade za mir 2011. u petak u Oslu.

Zatočenog oporbenog čelnika u kolovozu je posjetila supruga Liu Xia, u kućnom pritvoru od listopada 2010., te jedan od njegove braće 28. rujna, izjavio je Liu Xiaoxuan, jedan od braće disidenta.

Bio je u "dobrom fizičkom stanju", istaknuo je Liu Xiaoxuan, koji se susreo s Liuom Xiaobom u zatvoru Jinzhou, u pokrajini Liaoning, na sjeveroistoku Kine.

U međuvremenu je 55-godišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir iskoristio dozvolu za izniman izlazak 18. rujna zbog smrti oca.

Otišao je u dom obitelji u području Daliana na pogrebnu svečanost sedam dana nakon smrti, prema kineskoj tradiciji, kazao je Liu Xiaoxuan.

Radi se o prvim potvrđenim posjetima u godinu dana i prvim novostima o kineskom disidentu koji od 2009. izdržava kaznu od 11 godina zatvora zbog "subverzije" nakon što je supotpisao prodemokratski tekst - Povelja 08.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙