FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina: Nakon prosvjeda tvrtka se ispričala za toksični otpad

HAINING, 19. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Tvrtka za proizvodnju solarnih ploča u istočnoj Kini, protiv koje su održani nasilni prosvjedi zbog toksičnog otpada, u ponedjeljak se ispričala za onečišćenje koje je izazvala i obećala ga ukloniti.

Prosvjedi su počeli u četvrtak kada je 500 ljudi napalo zgradu tvrtke Jinko Solar Holding Co u Hainingu u pokrajini Zheijiang nedaleko od kineskog komercijalnog središta Šangaja.

Prosvjednici su prevrtali automobile bijesni što je otpad iz tvornice koja proizvodi fotovoltne ploče, silikonske pločice i ćelije izazvao pomor ribe u obližnjoj rijeci. Kina News Service objavio je da je dvadeset osoba privedeno zbog kršenja javnog reda, pljačke i uništavanja imovine.

"Zhejiang Jinko uvijek je pridavao veliku pozornost okolišu i poštuje državne propise u tom sektoru", rekao je glasnogovornik na konferenciji za novinare i dodao da se tvrtka "iskreno ispričava" te će poduzeti "primjerene korake" da bi počistila nastalo onečišćenje.

Kako je Kina u punoj industrijskoj ekspanziji i snažnome rastu u Kini je onečišćenje okoliša postalo jedan od najvećih problema i Komunistička partija sve se teže nosi s javnim bijesom protiv tvorničkog nesavjesnog odlaganja toksičnog otpada.

Deseci tisuća prosvjednika u kolovozu su velikim maršem u gradu Dalianu naveli vlasti da zatvore tvornicu paraksilena, kemikalije na bazi benzena koja se koristi u izradi plastičnih boca i poliesterske odjeće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙