FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 25. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Japanski film "Emaki/Svjetlo" Takashia Makine i Takashia Ishide osvojio je najviše nagrada na ovogodišnjem Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS, objavljeno je na sinoćnjoj dodjeli nagrada u Kinu Studentskoga centra, gdje je u proteklih pet dana u natjecateljskom programu prikazano 33 filmova s recentne eksperimentalne scene. Svaki od tri člana Velikog žirija, u kojem su bili Ben Russell, Tina Frank i Tanja Vrvilo, tradicionalno je dodijelio vlastiti Grand Prix, a žiri kritike zajedničku nagradu. Film "Emaki/Svjetlo" osvojio je Grand Prix hrvatske kustosice, performerice i filmologinje Tanje Vrvilo, kao i posebno priznanje austrijske videoumjetnice i grafičke dizajnerice Tine Frank, koja je svoju glavnu nagradu dodijelila njemačkom filmu "Vanjski svijet" Davida O'Reilleya, animiranu priču o dječaku koji uči svirati glasovir. Japanski laureat dobio je još i posebnu nagradu žirija kritike, u kojemu su bili Sunčica Fradelić, filmska i video umjetnica, Uroš Živanović, redatelj, scenarist i filmski kritičar te Leonida Kovač, kustosica i teoretičarka umjetnosti. Emaki je tradicionalna japanska narativna forma sa slikom i tekstom koja je nastajala između 11. i 16. stoljeća, a u središtu filma japanskog autorskog dvojca su oživljene slike, procesi slikanja te stvaranje novih prizora od iznimno brzih, nasumičnih slika.

CAVTAT - U Cavtatu je sinoć završio 5. Epidaurus festival. Posljednje festivalske večeri u crkvi Gospe od snijega koncert pod nazivom "Ave Maria za Cavtat" održala je talijanska skupina Mezzotono. Oni su izveli brojne popularne talijanske klasične pjesme od poznatih arija do napolitanskih kancona. Tijekom trajanja festivala od 26. kolovoza održani su brojni programi: koncerti, recitali, izložbe, predavanja i kazališne predstave. Uz ostalo dvije festivalske večeri posvećene su Franzu Lisztu a i ove godine u Franjevačkom samostanu Svetoga Vlaha u Pridvorju održan je program pod nazivom Mjuzikl u Konavlima u sklopu kojega je izvedena dječja glazbena predstava "Ježeva kučica"

ZAGREB - U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu sinoć je izveden koncert u povodu 100. obljetnice smrti Gustava Mahlera (1860-1911.). Na koncertu su izvedena dva djela: Mozartova Simfonica Concertante za violinu, violu i orkestar u S-duru i Pjesma o zemlji simfonijski ciklus Gustava Mahlera nastao prema Kineskoj fruli Hansa Bethegea. Koncertom je ravnao njemački dirigent Will Humburg. Kako je u središtu koncerta obilježavanje Mahlerove obljetnice, za Pjesmu o zemlji veliki majstor se pitao davne 1904. godine hoće li publika promjeniti izraz lica nakon ovog kaosa zvukova iz pradavnih vremena koji su poput burnog mora koje grmi i bruji. Kako se navodi u programskoj knjižici predstave Mahler je očajavao prije početka praizvedbe svoje 5. simfonije poželjevši da mu se opus predstavi tek 50 godina nakon smrti. To je bila po pisanju glazbene kritike zapanjujuća točna procjena, jer od 1960. do danas nije prestao Mahler boom nadmašivši svu slavu koju je skladatelj doživio za života. U povodu 100. obljetnice smrti cijeli svijet odaje počast Mahleru kako bi se približilo njegovo djelo dirigenta i skladatelja, a večeras izvedena "Pjesma o zemlji" simfonijski je ciklus pjesama i apoteoza cjelokupnog stvaralaštva posljednjeg bečkog simfoničara.

ZAGREB - Igrani film "Fleke" hrvatskog redatelja Alde Tardozzija primljen je u natjecateljski program "Competition 1-2", gdje se prikazuju prvi i drugi filmovi redatelja iz cijelog svijeta, objavljeno je na službenim internet stranicama tog festivala koji će se održati od 7. do 16. listopada. Dugometražni prvijenac Alde Tardozzija drama je s elementima trilera koja donosi priču o djevojačkom prijateljstvu, naivnosti, osveti i izgubljenoj mladosti. Priča prati sedamnaestogodišnjakinju koja nakon neugodnog prvog seksualnog iskustva s dečkom upoznaje problematičnu vršnjakinju. Novo poznanstvo vodi ih u noć punu neočekivanih događaja. Film je nastao u produkciji "Kinoteke", a sniman je u proljeće ove godine na više od 20 lokacija u Zagrebu. Premijeru je imao na Festivalu igranog filma u Puli, a prikazan je i na festivalu u Sarajevu. U glavnim ulogama su mlade glumice Iskra Jirsak i Nika Mišković, te Živko Anočić. Osim režije Tardozzi potpisuje scenarij filma, snimatelj je Darko Drinovac, montažer Mato Ilijić, scenograf Damir Gabelica, kostimografkinja Alena Orović, a skladatelj Luka Zima.

LOVAS - Promocijom povjesnice o postojanju i radu društva, u Lovasu je večeras obilježena 60. obljetnica djelovanja Kulturno-umjetničkog društva (KUD) ''Ivan Goran Kovačić'', osnovanoga 1950. godine. Predstavljajući povjesnicu, predsjednik KUD-a ''Ivan Goran Kovačić'' Ivan Bogat podsjetio je kako je društvo najteže dane proživjelo tijekom Domovinskog rata u kojem su u potpunosti stradale narodne nošnje i glazbeni instrumenti KUD-a. Bogat je također rekao kako je u Domovinskom ratu poginulo 16 članova lovaskog KUD-a u kojem danas folklorne običaje, pjesmu i ples srijemskoga dijela Vukovarsko-srijemske županije njeguje 67 članova folklorne i tamburaške sekcije. Na stotinjak stranica povjesnice autorice i urednice Janje Vitek, dan je povijesni pregled razvoja KUD-a u proteklih 50 godina. U knjizi se nalazi opis svih članova Društva od 1950. do danas, a sve je popraćeno velikim brojem fotografija. Promocija povjesnice KUD-a ''Ivan Goran Kovačić'' održana je u povodu Miholjskih dana i Dana općine Lovas.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙