FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 30. rujna 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u kolovozu je pala i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u odnosu na srpanj manja je za 4,9 posto, a u odnosu na kolovoz prošle godine za 4,4 posto, pokazuju podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku. Tako je u kolovozu prekinut rast industrijske proizvodnje na godišnjoj razini, nakon što je u lipnju ostvaren godišnji rast od 1,8 posto, dok je u srpnju iznosio 0,9 posto. U prvih osam mjeseci ove godine industrijska proizvodnja je u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem pala za 1,7 posto. Zaposlenih u industriji u Hrvatskoj u kolovozu ove godine bilo je 3,7 posto manje nego u prošlogodišnjem kolovozu, a proizvodnost rada je u prvih osam mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje lanjske godine porasla za 2,7 posto. Prema područjima djelatnosti, u prerađivačkoj industriji proizvodnja je u kolovozu pala za 5,4 posto u odnosu na prošlogodišnji kolovoz, u rudarstvu i vađenju industrijska proizvodnja smanjen je za 1,5 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 0,4 posto.

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor otvorila je danas na Zagrebačkom velesajmu regionalni sajam mode Fashion.HR Industrija istaknuvši pritom da je taj sajam primjer okupljanja kojim se podupire rad, poduzetništvo i gospodarstvo te posebno domaća tekstilna i modna industrija. Sajam mode Fashion.HR Industrija održava se u organizaciji istoimene projektne tvrtke do 2. listopada, a okupio je 119 izlagača iz Hrvatske i prvi put iz regije odnosno susjednih zemalja. Riječ je o drugom izdanju tog sajma na kojem se predstavljaju domaći i regionalni modni dizajneri udruženi s tvornicama tekstilne, kožarske i obućarske te industrije satova. Naglasivši na otvorenju sajma da podaci o porastu od 11 posto u ukupnom prihodu po zaposlenom u tekstilnoj industriji u sedam mjeseci ove godine pokazuju da se stvari u toj industriji ipak pomiču na bolje, premijerka Kosor je podsjetila da je hrvatska Vlada kroz resorno ministarstvo i poticaje od 2008. do danas uložila 200 milijuna kuna u tu industriju. Podsjetila je i da je u tijeku natječaj za dodjelu još 25 milijuna kuna za poticaje tekstilnoj industriji.

ZAGREB - Potencijali razvoja gospodarske suradnje Hrvatske i Republike Koreje su znatni, a skoro pristupanje Hrvatske Europskoj uniji te potencijale dodatno naglašava, rečeno je na današnjem Hrvatsko-korejskom poslovnom forumu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Veleposlanstva Republike Koreje u Zagrebu. Potpredsjednica HGK Vesna Trnokop Tanta rekla je kako je šansa za intenziviranje suradnje ulazak Hrvatske u EU. Tada će Hrvatske u većoj mjeri nego sada moći iskoristiti svoj zemljopisni položaj i biti ulazna vrata prekomorskim gospodarstvima za europsko tržište. Veleposlanik Republike Koreje u Hrvatskoj Seong Ung Park smatra da se dvije zemlje mogu bolje upoznati kroz turizam. Ove godine Hrvatsku bi moglo posjetiti 40 tisuća korejskih turista. I Park ulazak Hrvatske u EU vidi kao novu polugu razvoja suradnje između dviju zemalja, podsjećajući da Republika Koreja s EU-om ima sporazum o slobodnoj trgovini. Robne razmjene između Hrvatske i Koreje u 2010. godini iznosila je 175 milijuna dolara, pri čemu je hrvatski izvoz iznosio 5,4 milijuna dolara, a uvoz 169,6 milijuna dolara.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS) uputila je danas pismo premijerki Jadranki Kosor u kojem inzistira na hitnom formiranju Jamstvenog fonda za isplatu plaća radnicima u slučajevima kada im poslodavac iz bilo kojih razloga uskrati zarađenu plaću. Poduzeća s poteškoćama u poslovanju na različite načine, produžujući rokove isplate, derogiraju sankcije koje pravni sustav predviđa za slučaj zakašnjelog podmirenja obveze. Nasuprot tomu, 13.500 radnika kojima se plaće isplaćuju neredovito ili se uopće ne isplaćuju ne mogu očekivati razumijevanje svojih vjerovnika kada zbog toga ne mogu podmiriti svoje obveze, stoji u pismu. U slučaju ekstremne zaduženosti ne mogu računati ni na mogućnost proglašavanja stečaja, iako je Vlada na našu inicijativu još prije 20 mjeseci najavila donošenje zakona kojim bi se uveo institut stečaja fizičke osobe, upozorava HUS. Mehanizam isplate plaće kroz jamstveni fond u biti je jednak reprogramiranju poreznih dugova, s razlikom da nije radnik više taj koji mora voditi pravnu bitku radi zarađene plaće, napominje HUS.

ZAGREB - Sindikati iz više zemalja koji djeluju u sklopu grupacije Deutsche Telekoma (DT) s današnjeg su sastanka održanog u Zagrebu uputili poruku Upravi DT-a da će se zajedno suprotstaviti nakani poslodavca da ostvari profit rezanjem materijalnih prava i otpuštanjem radnika. Predstavnici sindikalnih podružnica u DT-u iz Njemačke, SAD-a, BiH, Crne Gore, Češke, Grčke, Mađarske, Makedonije, Slovačke i Hrvatske poručili su predsjedniku Uprave DT-a Reneu Obermanu da prestane s antisindikalnim djelovanjem i korištenjem dvostrukih mjerila za Njemačku i ostale zemlje u kojima DT djeluje. Multinacionalne kompanije poput DT-a često u matičnim zemljama poštuju socijalni dijalog i radnička prava, dok istodobno to ne rade u drugim zemljama, kao što pokazuje i primjer DT-a, upozorio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever nakon sindikalnog sastanka. DT se u Njemačkoj pokazuje kao socijalno odgovorna kompanija, dok u Hrvatskoj masovno otpušta radnike, u Crnoj Gori ne poštuje kolektivni ugovor, dok u Americi, Engleskoj i Češkoj zastrašuje radnike kako se ne bi učlanili u sindikat. Takvo ponašanje traži "multinacionalni odgovor" sindikata, rečeno je.

ZAGREB - Dionicom Luke Ploče od ponedjeljka, 3. listopada, trgovat će se u kotaciji Službeno tržište Zagrebačke burze, istaknuto je nakon današnjeg potpisivanja ugovora u uvrštenju dionica Luke Ploče u tu trenutno najvišu aktivnu burzovnu kotaciju. Ugovor o uvršetnju potpisali su direktor Luke Ploče Ivan Pavlović te u ime Zagrebačke burze predsjednica Uprave Ivana Gažić i član Uprave Tomislav Gračan. Po potpisivanju ugovora Pavlović je predstavio Luku Ploče, financijske pokazatelje i buduće razvojne planove. Podsjetio je kako su sredstva prikupljena u postupku dokapitalizacije, koji se odvijao u dva kruga, namijenjena za povećanje prekrcajnih i skladišnih kapaciteta i investicije u novi kontejnerski terminal i terminal za rasute terete. Član Uprave Raiffeisenbank Austria (RBA), koja je bila savjetnik za provedbu javne ponude, Zoran Koščak naveo je kako je u postupku dokapitalizacije Luke Ploče, koji se odvijao u dva kruga, bio ponuđen upis 200.353 redovnih dionica, konačna cijena iznosila je 850 kuna po dionici i prikupljeno je 170,3 milijuna kuna novog kapitala.

ZAGREB - Sindikalna košarica minimalnih životnih troškova četveročlane obitelji u kolovozu je iznosila 6.724,55 kuna, što je 0,06 posto više nego u srpnju, izvijestili su danas Nezavisni hrvatski sindikati (NHS). Prosječna neto plaća za lipanj, koja je isplaćena u srpnju, iznosila je 5.498 kuna, što je za 73 kune više uslijed isplate regresa. Prosječna neto plaća pokrivala je 81,76 posto košarice, što je za 1,03 posto više nego prethodnog mjeseca. Košarica za domaćinstvo s dvoje umirovljenika u Zagrebu iznosi 3.640,21 kunu, što je za 0,08 posto više nego u srpnju. Prosječna mirovina, isplaćena u kolovozu za srpanj, iznosila je 2.154,70 kuna tako da je pokrivenost košarice mirovinom bila 59,19 posto, što je za 0,10 posto manje u odnosu na srpanj. Udio hrane u sindikalnoj košarici iznosio je 39,6 posto, kao i prethodna tri mjeseca. Najskuplja košarica je u Puli (7.178,84 kuna) i Vukovaru (7.063,25 kuna), dok je najjeftinija bila u Osijeku (6.321,16 kuna) i Zagrebu (6.535,13 kuna).

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Hrvatske za srpanj iznosila je 5.365 kuna, što je nominalno manje za 2,4 posto, a realno manje za 1,9 posto u odnosu na lipanj, objavio je Državni zavod za statistiku. Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za srpanj u odnosu na isti mjesec prošle godine nominalno je viša za 0,8 posto, a realno je niža za 1,1 posto. Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za razdoblje od siječnja do srpnja ove godine iznosila je 5.393 kune, što je u odnosu na isto razdoblje lani nominalno više za 1,9 posto, a realno je niže za 0,3 posto. Najviša prosječna neto plaće za srpanj isplaćena je u promidžbi (reklami i propagandi) i istraživanju tržišta, od 9.528 kuna, a najniža u proizvodnji odjeće, u iznosu od 2.813 kuna.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobexi danas stagniraju, jer se svjetskih tržišta ne stižu poticajne vijesti, kao ni s domaće makroekonomske scene, a pozornost domaćih ulagača najviše je privukla dionica Dalekovoda, čija je cijena snažno porasla. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,10 posto, na 1.854 boda, a Crobex10 0,30 posto, na 1.025 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je skromnih tri milijuna kuna. Najveći je promet do podneva ostvaren dionicom HT-a, 830.000 kuna. Cijena joj je blago ojačala, za 0,13 posto, na 245,11 kuna. Po likvidnosti slijedi dionica Ingre, s 251.000 kuna prometa. Cijena joj je potonula 5 posto, na 8,91 kunu. Zagrebačka burza donijela je jutros rješenje o obustavi trgovanja dionicama Dalekovoda do 11,30 sati, kako bi se svi ulagači upoznali s činjenicama vezanim uz nastanak obveze za preuzimanjem te građevinske kompanije. Uprava Hanfe jučer je utvrdila da je za pet osoba (Luka Miličić, Tomislav Belamarić, Krešo Kraljević, Damir Skansi i Darko Tipurić) i pet tvrtki (BMK i partneri, KLT i partneri, CTG, Credos i Telegra) nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Dalekovoda. Odmah po početku trgovanja dionicom Dalekovoda njezina je cijena skočila 7 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas određenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na tečajnu listu od prije tjedan dana oslabila prema euru za 0,09 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a koja se primjenjuje od sutra je 7,491004 kune. Kuna je na tjednoj razini oslabila i prema drugim važnijim valutama - prema američkom dolaru za 0,10 posto, britanskoj funti za 1,12 posto i švicarskom franku za 0,24 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a je 5,539045 kuna, funte 8,650120 kuna, a franka 6,143692 kune. U odnosu na tečajnu listu utvrđenu jučer, kuna je ojačala prema euru za 0,01 posto, a oslabila prema dolaru za 0,82 posto, funti za 0,44 posto i prema franku za 0,10 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙