FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 20. rujna 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u drugom je ovogodišnjem tromjesečju realno bio veći za 0,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Time je Zavod potvrdio svoju prvu procjenu rasta BDP-a u drugom kvartalu ove godine za 0,8 posto, objavljenu krajem prošlog mjeseca. U prvom ovogodišnjem tromjesečju BDP je zabilježio pad za 0,8 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine. Osim blagog, 0,3 postotnog rasta u trećem prošlogodišnjem tromjesečju, BDP je neprestano slabio od prvog kvartala 2009. U 2009. BDP je pao za 6 posto, a u 2010. za 1,2 posto. Na rast BDP u drugom ovogodišnjem tromjesečju ponajviše je utjecao porast izdataka za potrošnju kućanstava, najveće kategorije u BDP-u, koji su povećani za 0,6 posto. Također i izdaci za potrošnju države koji su porasli za 1,7 posto, te izvoz roba i usluga s porastom od 1,1 posto u odnosu na drugi prošlogodišnji kvartal. Istodobno je zabilježen daljnji pad bruto investicija u fiksni kapital, od 7,3 posto, te uvoza roba i usluga za 6,0 posto.

KAŠTELANEC/JALŽABET - Premijerka Jadranka Kosor otvorila je danas Reprocentar i farmu svinja u Kaštelancu te obišla poslovnu zonu Jalžabet u Varaždinskoj županiji. Otvarajući farmu rekla je da su ovakvi projekti važni lokalno, ali i za cijelu Hrvatsku te kako govore o provedbi vladina programa gospodarskog oporavka koji, istaknula je, daje rezultate. U prvih šest mjeseci članstva u EU Hrvatskoj će, po njezinim riječima, na raspolaganju biti 800 milijuna eura iz fondova EU, a u prve tri godine 3,5 milijardi eura. Dodala je da je pregovaračko poglavlje o poljoprivredi bilo jedno od najtežih, ali da rezultatima mogu biti zadovoljni svi poljoprivrednici u Hrvatskoj. Novo otvoreni objekti u Kaštelancu sastoje se od dva reprocentra kapaciteta 200 odojaka po turnusu i 1.600 svinja po turnusu. U njih je Veterinarska stanica Varaždin uz pomoć Vlade investirala 14 milijuna kuna. Gospodarskoj zoni Jalžabet Vlada je darovala 85 hektara zemljišta i sufinancirala infrastrukturu sa pet milijuna kuna. Jedna od najvećih investicija u zonu, koja je najavljena, je ona tvrtke Calzedonia od 25 milijuna eura, u distributivni centar te tvrtke za jugoistočnu Europu u kojem bi trebalo raditi 150 radnika.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju ojačala prema svim značajnjim inozemnim valutama, prema euru za blagih 0,05 posto, a srednji tečaj eura ostao je na razini nešto malo većoj od 7,5 kuna, te iznosi 7,500264 kune. Srednji tečaj eura prešao je razinu od 7,5 kuna na jučer utvrđenoj tečajnici HNB-a nakon više od šest godina. Zadnju je put srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a bio iznad 7,5 kuna 2. ožujka 2005. godine. HNB je jučer intervenirao na deviznom tržištu prodajom 180,5 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,499102 kune za euro. Jučerašnjom je intervencijom, inače drugom u ovoj godini, HNB 'povukao' više od 1,35 milijardi kuna, čime se nastoji utjecati na ublažavanje jačanja tečaja eura. Pored toga, radi sterilizacije viška likvidnosti u bankovnom sustavu i smanjivanja deprecijacijskog pritiska na tečaj kune u odnosu na euro, za danas je sazvana izvanredna sjednica Savjeta HNB-a na kojoj će se odlučivati o promjeni stope obvezne pričuve banaka. Na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, kuna je ojačala u odnosu na švicarski franak za 0,09 posto, američki dolar za 0,52 posto te britansku funtu za 0,57 posto. Srednji tečaj franka na današnjoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 6,215517 kuna, dolara 5,472249 kuna i funte 8,601220 kuna.

ZAGREB - Premda na svjetskim valutnim tržištima tečaj eura posljednjih dana slabi, zbog dužničke krize u eurozoni, u Hrvatskoj jača, što nije uobičajeno za ovo doba godine, s obzirom na povećani priljev deviza tijekom turističke sezone. Na tečajnici HNB-a srednji tečaj eura prvi put nakon šest godina probio je iznad razine od 7,50 kuna. "Bez obzira na očekivani rast deviznih prihoda od turizma za 5 do 8 posto, ove razine tečaja bile su ove godine očekivane. Naime, lani smo imali neuobičajeno niske razine tečaja, što je bila posljedica zaduživanja središnje države i poduzeća u stranim valutama na domaćem i stranim tržištima, što je guralo tečaj eura na niže. No, ove godine situacija je drugačija jer dospijeva dio duga koji treba vratiti ili refinancirati, što povećava potražnju za eurima, a time i pritisak na rast njegova tečaja", kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke. Jačanje eura na domaćem tržištu posljedica je također skromnog priljeva izravnih stranih investicija i usporenog rast vanjskog duga. Jednoznamenkasti rast tog duga nije, primjerice, zabilježen još od 2002. godine. Dakle, skroman priljev stranih investicija i usporen rast vanjskog duga jednostavno smanjuju ponudu eura na domaćem tržištu“, kaže Šantić, ističući da nije Hrvatska jedina zemlja u regiji u kojoj tečaj eura raste. Šantić ne očekuje značajnije promjene tečaja.

ZAGREB - Twinning light projekt "Jačanje kapaciteta za sprečavanje nepravilnosti u postupcima javne nabave", koji se financira iz IPA programa za 2008. godinu, doprinijet će jačanju pouzdanog i transparentnog sustava javne nabave u Hrvatskoj, rečeno je na današnjoj završnoj svečanosti i predstavljanju rezultata tog projekta u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva. Provedba projekta vrijednog 230.000 eura počela je 28. siječnja a završit će 28. rujna ove godine. Partneri u provedbi su Agencija za europske integracije i gospodarski razvoj i Federalna agencija za javnu nabavu Republike Austrije. Twinning projektom poboljšat će se sustav javne nabave u Hrvatskoj sukladno standardima EU-a te smanjiti mogućnost za nepravilnosti, prijevare i korupciju u postupcima javne nabave, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Jozo Sarač.

OSIJEK - Erste banka pokrenula je projekt mikrofinanciranja s ciljem samozapošljavanja nezaposlenih osoba s kvalitetnom poduzetničkom idejom koji zbog specifičnosti svog statusa teže mogu zadovoljiti standardne uvjete za dobivanje kredita, a u prvoj fazi projekt će se provoditi na području Osijeka i okolnih gradova, izvijestili su danas u Osijeku predstavnici te banke. Direktorica Direkcije malog poduzetništva Erste banke Anita Markota-Štriga kazala je na konferenciji za novinare kako će projekt, uz edukaciju i mentoriranje odabranih kandidata, uključivati i kreditiranje odabranih poduzetničkih ideja. Ukupan kreditni potencijal za ovaj projekt je 150.000 eura, krediti će se odobravati do najvišeg iznosa od 10.000 eura, čime se planira obuhvatiti 15 do 20 projekata. Rok povrata bit će do najviše pet godina, uz mogućnost ugovaranja počeka otplate do 12 mjeseci, kamatna stopa iznosit će 4,25 posto za kredite uz valutnu klauzulu u eurima, dok će za kredite u kunama iznositi 6 posto.

ZADAR - Radnici remontnog brodogradilišta Nauta Lamjana iz Kalija jutros su započeli štrajk jer već pet mjeseci nisu primili plaće. U štrajku je 72 radnika koji moraju posuđivati novac da bi uopće mogli doći na posao, istaknuo je pravni zastupnik zadarskog ureda Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Vedran Uranija na skupu radnika održanom u Zadru. Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva, tj. isplate plaća, a sindikat je spreman neisplaćene plaće utužiti sudskim putem. U vrijeme kada Hrvatska ulazi u EU, naprosto se ne smije dozvoliti da se radnicima ne isplati čak pet plaća, poručio je Uranija. Sindikat zajedno s radnicima traži od Vlade i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture raskidanje koncesije na pomorskom dobru tvrdeći da je vlasnik kaljanskog brodogradilišta, tvrtka "Jupiter Adria", digla ruke od Nauta Lamjana, nema novca ni za plaće niti za pokretanje proizvodnje.

VUKOVAR - Na području Vukovarsko-srijemske županije krajem kolovoza bila je evidentirana 17.321 nezaposlena osoba, odnosno 116 osoba (0,7 posto) manje nego prethodnog mjeseca, a 388 osoba (2,2 posto) manje nego u kolovozu 2010. godine, izvjestila je danas vukovarska Područna služba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Najveći udio u ukupnoj nezaposlenosti na području Vukovarsko-srijemske županije imaju Vinkovci s 33,4 posto (5.787 osoba), zatim Županja s 32 posto (5.546 osoba), Vukovar s 24,5 posto (4.235 osoba), Otok sa 7,4 posto (1.276 osoba), a Ilok ima najmanji udio u ukupnoj nezaposlenosti županije s 2,8 posto (477 osoba). Vukovarsko-srijemska županija s udjelom od 6,1 posto u ukupnom broju nezaposlenih na državnoj razini zauzima peto mjesto na ljestvici županija, navodi vukovarska Područna služba HZZ-a.

ZAGREB - Dopodnevni obujam trgovanja na Zagrebačkoj burzi izrazito je slab, tržište nema snage pratiti pozitivna kretanja na europskim burzama. Crobex indeks oko 11,30 sati bio je u minusu 0,43 posto, na 1.921 bodu, a Crobex10 u plusu 0,02 posto, na 1.052 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 2 milijuna kuna, što je otprilike 2,4 milijuna manje nego jučer u to doba. Dionicom HT-a do tada je ostvareno svega 563.700 kuna prometa, pri čemu joj je cijena oslabila 0,35 posto,na 245,91 kunu. Po likvidnosti slijedi dionica Dalekovoda, sa svega 330.000 kuna. Cijena joj je smanjena 0,16 posto, na 171,25 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙