FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 29. rujna 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u kolovozu bilo 1.424.038 zaposlenih, što je za 2.188 osoba ili za 0,2 posto manje nego u srpnju, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Kolovoz je tako, nakon prethodnih pet mjeseci rasta, prvi mjesec u kojem je zabilježen pad broja zaposlenih na mjesečnoj razini. U pravnim je osobama u kolovozu bilo 1.158.811 zaposlenih, što je gotovo ista razina kao i u prethodnom mjesecu, odnosno za 367 osoba manje nego u srpnju. Tako je na blagi pad ukupnog broja zaposlenih ponajviše utjecalo smanje broja zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama u kojima je u kolovozu bilo ukupno 234.342 zaposlena, što je 1.795 osoba ili 0,8 posto manje nego u mjesecu prije. Zaposlenih osiguranika poljoprivrednika bilo je pak 0,1 posto manje i, po podacima preuzetim iz evidencije aktivnih osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, krajem kolovoza bilo ih je 30.885. Nezaposlenih je u Hrvatskoj krajem kolovoza bilo 285.345, što je 2.250 osobe manje nego u srpnju. Stopa registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos nezaposlenih prema ukupnom aktivnom stanovništvu, blago je smanjena na mjesečnoj razini, sa 16,8 posto u srpnju na 16,7 posto u kolovozu.

RIJEKA - Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren poručio je danas hrvatskim gospodarstvenicima da se informiraju i pripreme za ulazak u EU te da će u tom slučaju pristup EU biti puni uspjeh. Vandoren je danas u Rijeci sudjelovao na okruglom stolu "Veće tržište, više prilika" na kojemu se raspravljalo o konkurentnosti u kontekstu ulaska Hrvatske u EU. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina kazao je da će hrvatski proizvođači ulaskom u EU dobiti više prilika, ali da je upitno koliko ih je pripravno to iskoristiti. Nas zanima što će biti s Brodogradilištem 3. maj ne uspije li privatizacija u trećem krugu, ali i pitanja o europskoj dužničkoj krizi, rekao je Komadina. Predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec kazala je kako će nakon ulaska u EU za kontrolu potpora biti nadležna Europska komisija, a sada se potpore prijavljuju AZTN-u. Navela je primjer Brodotrogira, kojemu su nedavno odobrene potpore, i Croatia Airlinesa, kojemu je naloženo da pripremi program preustroja kojim će opravdati potpore. Spevec je ocijenila da je ulazak u EU veliki izazov, jer je to tržište prema kriteriju broja stanovnika i BDP-a prema paritetu kupovne moći 190 puta veće od hrvatskog, a tržište javnih nabava u EU vrijedno je 1800 milijarda eura.

ZAGREB/LONDON - Europska banka za obnovu i razvoj dodijelila je 47 milijuna eura zajma uz državno jamstvo Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe, koji će biti iskorišten za modernizaciju opreme za kontrolu zračnog prometa u Hrvatskoj, priopćeno je u četvrtak iz EBRD-a. Hrvatska kontrola zračne plovidbe će zajam EBRD-a iskoristiti za financiranje prioritetnih sustava i opreme za kontrolu zračne plovidbe u sklopu opsežnog programa njihova osuvremenjivanja i nadogradnje. "EBRD podupire razvoj regionalnih transportnih mreža, ponajprije u kontekstu priprema Hrvatske za integraciju u jedinstveno tržište EU-a. Kupnja nove opreme za kontrolu zračne plovidbe predstavlja novi značajan korak Hrvatske kontrole zračne plovidbe na putu ispunjenja standarda EU-a", kazao je Thomas Maier, izvršni direktor EBRD-a zadužen za infrastrukturu. "Taj projekt predstavlja važan korak u kontinuiranom programu ulaganja Hrvatske kontrole zračne plovidbe koji omogućava najveću kvalitetu usluga zračne plovidbe u hrvatskom zračnom prostoru", kazao je generalni direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe Dražen Ramljak.

ZAGREB - Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) danas je upozorila na nestašicu plavog dizela u Slavoniji u jeku jesenske sjetve. "HPK je po stalnim pritiskom poljoprivrednih proizvođača od kada na benzinskim crpkama u cijeloj Slavoniji nije moguće kupiti plavi dizel. Najgore je što se to događa upravo u jeku sjetve kada je plavi dizel najpotrebniji", priopćeno je iz te komore. HPK smatra da je "ovo skandalozno jer se na ovaj način jednostavno uništava domaća proizvodnja". Traže od Vlade, da sada, u jeku sjetve, intervenira u Ini i omogući korištenje eurodizela za poljoprivredne proizvođače po subvencioniranim cijenama. Iz Ine pak na upit o problemima u opskrbi Slavonije plavim dizelom odgovaraju da imaju dovoljnih količina plavog dizela koje mogu pokriti trenutne potrebe, ali da je "opskrba tržišta poremećena uslijed vanjskih okolnosti, a koje su izvan Inine kontrole". To je, kako navode, vezano uz početak sezone poljoprivrednih radova koji su utjecali na značajno povećanje potražnje za plavim dizelom, a vremenski su se poklopili s remontom željezničke infrastrukture, zbog čega je "željeznički promet kontinuirano zagušen s nekoliko stotina željezničkih cisterni na području Rijeke, što izravno utječe na zastoj u opskrbi". Iz Ine najavljuju da će situacija sa opskrbom biti riješena u najkraćem mogućem vremenu.

ZAGREB - Trgovački sud u Zagrebu odgodio je danas odluku o sudbini Radija 101 za 17. listopada, kada bi vjerovnici trebali odlučiti hoće li prihvatiti stečajni plan za čiju provedbu se mora pronaći još milijun kuna. Sutkinja Nevenka Siladi Rstić na današnjoj je Skupštini vjerovnika odlučila da će se nastavak Skupštine održati 17. listopada, do kada bi stečajni upravitelj Maroje Stjepović trebao uvjeriti predstavnike države, kao najvećeg vjerovnika s oko 11 milijuna kuna potraživanja, da se isplati uložiti još milijun kuna u spas "Stojedinice". Stjepović je, naime, inzistirao na tome da za funkcioniranje radija u idućih šest mjeseci vjerovnici, pri čemu se prvenstveno misli na državu, trebaju uplatiti milijun kuna. Cjelokupni program Radia 101 danas radi 23 ljudi kojima je zadnja plaća isplaćena za svibanj, pa je bez hitne financijske injekcije nemoguće nastaviti s radom. Ako se ne uloži milijun kuna, Radio 101 će prestati s poslovanjem i otići u likvidaciju, nakon čega će izgubiti pravo na koncesiju, a vjerovnici neće moći naplatiti svoja potraživanja, osim Hypo Alpe Adria banke koja bi mogla naplatiti tek dio tražbina u iznosu od 1,5 milijuna kuna, upozorio je Stjepović.

ZAGREB - Vrijednost dioničkih indeksa Zagrebačke burze, nakon tri dana rasta, danas je pala, Crobex je smanjen za 0,94 posto, na 1.854,03 boda, a Crobex10 za 1,44 posto, na 1.022,03 boda. Redovni promet na Burzi iznosio je niskih 11,2 milijuna kuna, a svega su tri dionice ostvarile milijunski promet. Najtrgovanija je danas bila dionica HT-a s prometom od 2,7 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,99 posto, na 244,02 kune. Dionica Ericssona Nikole Tesle prodano je za nešto više od dva milijuna kuna, uz pad cijene za 1,28 posto, na 1.036,60 kuna. Promet od 1,2 milijuna kuna ostvarila je dionica Ingre, čija je cijena pala za 5,31 posto, na 9,28 kuna.

ZAGREB - Na Tržištu novca ukupno prijavljena potražnja danas je iznosila 282,4 mlijuna kuna, dok je ponuda bila 92,4 milijuna kuna. Najviše je, 64,2 milijuna kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica, uz lagano sniženje kamatne stope 1,21 na 1,18 posto. Također je, uz ostalo, plasirano 13 milijuna kuna ročnih pozajmica na rok od tjedan dana uz kamatnu stopu od 2,12 posto. Ukupan promet na Tržištu novca iznosio je danas 82,4 milijuna kuna, dok je 10 milijuna kuna ponude ostalo neiskorišteno zbog insistiranja kreditora na višim kamatnim stopama od onih na koje su potencialni korisnici bili spremni pristati. Prosječna kamatna stopa lagno je snižena s 1,81 na 1,56 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙