FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uz sutrašnji Svjetski dan turizma na temu "Turizam-povezivanje kultura"

ZAGREB, 26. rujna 2011. (Hina) - U brojnim zemljama svijeta, pa i u Hrvatskoj, sutra se, 27. rujna, obilježava Svjetski dan turizma (World Tourism Day) na temu "Turizam-povezivanje kultura" koja je odabrana jer turizam pridonosi uklanjanju prepreka među različitim kulturama, toleranciji, poštovanju i promicanju globalnog razumijevanja kroz putovanja, a ministar turizma Damir Bajs tim je povodom poručio da je povezanost kulture i turizma u Hrvatskoj jedna od poluga za održavanje konkurentnosti Hrvatske u europskom okruženju.

Svojom ponudom temeljenoj na raznolikosti i autohtonosti Hrvatska sve više postaje odredište i bogate kulturne ponude, raznih festivala i zbivanja tijekom cijele godine, u Hrvatskoj je, posebno tijekom ljetnih mjeseci, prisutno i bogatstvo raznolikosti kultura svijeta. Time je turizam i prigoda za zbližavanje, razumijevanje i prihvaćanje raznolikosti, jer desetak milijuna turista u Hrvatskoj godišnje ne samo da upoznaje kulturu Hrvatske nego je i prenosi po odlasku u svoje zemlje, ističe se u poruci ministra Bajsa.

Naglašava kako Ministarstvo turizma podupire turističku promociju Hrvatske i preko raznolikih kulturnih atrakcija te vrijedne prirodne i povijesne baštine koja je i važan turistički resurs, podsjećajući da je s deset kulturnih dobara upisanih u UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine Hrvatska među zastupljenijim zemljama.

Svjetski dan turizma obilježava se 27. rujna od 1980. na preporuku Svjetske turističke organizacije-UNWTO, a službena ceremonija na svjetskoj razini s pratećom konferencijom ove će se godine održati sutra u egipatskom odredištu Aswansu na Nilu.

Vezano za temu ovogodišnjeg Dana glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai u svojoj je poruci naglasio da su milijuni ljudi u svijetu i njihove kulture bliže nego ikad, što potvrđuje podatkom da je prošle godine 940 milijuna turista putovalo preko međunarodnih granica.

U Hrvatskoj će se Svjetski dan turizma obilježiti različitim manifestacijama u organizaciji turističkih zajednica, tvrtki i udruga.

Tako je Turistička zajednica grada Malog Lošinja tim povodom danas dodijelila nagrade najboljima u turizmu na tom otoku ove godine.

U Dubrovniku se od 16. do 27. rujna u organizaciji dubrovačke Turističke zajednice i partnera održava manifestacija Dani kulturnog turizma sa brojnim glazbenim, likovnim i humanitarnim događanjima.

Turistička zajednica grada Zagreba taj je dan obilježila 24. i 25. rujna svečanim zatvaranjem ovogodišnje manifestacije "Zagrebački vremeplov" na Zrinjevcu i u Parku Maksimir.

Svjetski dan turizma objavom uspješnih ovogodišnjih turističkih rezultata u Istri, koji su već u rujna na razini ukupnih za prošlu godinu, obilježila je danas i Turistička zajednica Istarske županije.

Posebnu svečanost u povodu Svjetskog dana turizma 27. rujna u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) organiziraju Društvo inovatora Sigma i HGK-Europska poduzetnička mreža Hrvatske dodjelom nagrada CBTour (Croatian Business Tourism).

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙