FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 16. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatska ratna mornarica (HRM), hrvatska oružana sila na moru i sastavni dio Oružanih snaga Republike Hrvatske danas središnjom proslavom u Splitu obilježava svoj Dan i 20. obljetnicu ustrojavanja u vremenu kada su se na početku Domovinskog rata intenzivirale borbe na gotovo cjelokupnom hrvatskom teritoriju i akvatoriju. Na svečanosti su sudjelovali predsjednik Republike Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor, ministar obrane Davor Božinović i drugi uzvanici. HRM je ustrojen 12. rujna 1991. odlukom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u razdoblju kad Hrvatska nije bila međunarodno priznata i kad su njezine otoke i priobalje blokirala neprijateljska plovila Jugoslovenske ratne mornarice (JRM). U tim neizvjesnim vremenima HRM je imala značajnu ulogu u obrani domovine i uspostavi nadzora na hrvatskom moru. No i višestoljetna hrvatska pomorska tradicija važan je i neizostavan dio ukupne hrvatske povijesti, pa je uz značenje rujna 1991. u stvaranju HRM-a, za Dan HRM-a određen 18. rujna, u spomen na pobjedu hrvatskih mornara na čelu s knezom Branimirom davne 887. godine nad mletačkim brodovljem u bitci kod Makarske. Dan HRM-a slavi se svake godine u drugom hrvatskom mjestu kako bi se odalo poštovanje svima onima koji su pridonijeli stvaranju HRM-a i obrani domovine.

ZAGREB - Požar koji je izbio 13. rujna kod bivše vojarne na području Pađene i zahvatio vojno-skladišni kompleks lokaliziran je jutros u 7,45 sati, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Stanovništvo s područja Pađena i okolnih sela i dalje se poziva da ne pušta stoku na ispašu izvan ograđenih prostora, dok se cijelo područje ne očisti od minsko – eksplozivnih sredstava. Također, primijete li neku minsko-eksplozivnu napravu neka ništa ne diraju te odmah nazovu broj 112.

VIROVITICA - Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić proglasio je danas elementarnu nepogodu za gradove Viroviticu, Slatinu i Orahovicu te općine Lukač, Špišić Bukovica, Gradina, Crnac, Nova Bukovica, Sopje, Suhopolje, Čačinci i Zdenci zbog suše koju je uzrokovao nedostatak oborina tijekom ljeta. Štete od suše zabilježene se na poljoprivrednim kulturama: kukuruzu, soji, suncokretu, povrtlarskim kulturama, bundevama, travnim smjesama, duhanu, šećernoj repi, livadama, te svim trajnim nasadima osim vinove loze. To je četvrta elementarna nepogoda ove godine u Virovitičko-podravskoj županiji, a druga uzrokovana sušom.

ZAGREB - U utorak, 20. rujna, počinje isplata doplatka za djecu za mjesec kolovoz, priopćeno je danas iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO). Doplatak će primiti 219.456 korisnika za 416.827 djece, a za isplatu je potrebno oko 149 milijuna kuna.

ZAGREB - Danas je u Ministarstvu kulture potpisan Sporazum o zajedničkoj suradnji i izvođenju studijskih programa iz područja plesne umjetnosti, koji se odnosi na dva preddiplomska sveučilišna studija u trogodišnjem trajanju, preddiplomski sveučilišni studij Baletne pedagogije i preddiplomski sveučilišni studij Suvremenog plesa, priopćilo je Ministarstvo. Početak izvođenja nastave planira se za iduću akademsku godinu,

ZAGREB - Međunarodni filmski festival u San Sebastianu otvara se večeras projekcijom novog filma Juana Carlosa Fresnadille, "Intruders", jednog od najočekivanijih španjolskih filmova ove sezone, trilera s elementima fantastike u kojem glume Clive Owen i Carice van Houten. Do 24. rujna na tom španjolskom festivalu A kategorije prikazat će se ponajbolja nova filmska ostvarenja koja dosad nisu sudjelovala na drugim festivalima, a za 'zlatne' i 'srebrne' školjke natjecat će se šesnaest filmova, među kojima neki imaju svoju svjetsku premijeru. U glavnom programu svjetsku premijeru imat će, među ostalim, film "Amen" južnokorejskog redatelja Kima Ki-duka o tajanstvenom putovanju mlade Korejke po Europi i francuska komedija "Intouchables" Erica Toledana i Oliviera Nakachea koja će, izvan konkurencije, zatvoriti festival.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙