FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 23. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ZAGREB/BRUXELLES - Povjerenje europskih potrošača snažno je uzdrmano u kolovozu, procijenila je u utorak Europska komisija. Indeks povjerenja potrošača pao je u eurozoni na minus 16,6 bodova, s minus 11,2 boda koliko je iznosio u srpnju. U 27 članica Europske unije odgovarajući je indeks pao na minus 16,8 bodova, sa srpanjska minus 12,4 boda. Konačni podaci bit će objavljeni 30. kolovoza.

BEOGRAD - Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je na sastanku sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem ocijenila da postoje veliki potencijali daljnjeg razvoja gospodarske suradnje između dvije zemlje, istaknuvši kako je upoznata s pozitivnim iskustvima njemačkih ulagača u Srbiji. Merkel i Cvetković su, kako je priopćeno iz srbijanske vlade, na sastanku zaključili kako su Njemačka i Srbija iznimno važni politički i gospodarski partneri. Njemačka kancelarka istaknula je da postoje veliki potencijali za daljnji razvoj suradnje prije svega u području infrastrukture i energetike, posebice obnovljivih izvora energije, te dodala kako Srbija treba posvetiti posebnu pozornost razvoju malih i srednjih poduzeća. "Njemačka je najveći vanjskotrgovinski partner Srbije i jedan od najznačajnijih investitora. Njemačke kompanije već godinama uspešno posluju u Srbiji i one su najbolja preporuka budućim ulagačima", kazao je Cvetković. Na sastanku je istaknuto da će Njemačka preko svoje Razvojne banke KfW nastaviti pružati potporu projektu formiranja Razvojne banke Srbije, navodi se u priopćenju.

BERLIN - Njemački ustavni sud objavit će početkom idućeg mjeseca presudu o tome je li njemačka Vlada prekršila zakon prošlogodišnjim paketom pomoći za prezadužene zemlje eurozone. Najviši njemački sud sa sjedištem u Karlsruheu objavit će presudu 7. rujna prijepodne, navodi se u priopćenju. Sud razmatra tri tužbe koje je podnijelo šest tužitelja, poznatih po skeptičnim stavovima prema eurozoni. Među njima je pet akademika i jedan zastupnik bavarske stranke CSU, manje partnerske stranke vladajućeg CDU-a na čijem je čelu kancelarka Angela Merkel. Devedesetih godina prošlog stoljeća petero njih neuspješno je pokušalo ishoditi sudsku zabranu uvođenja eura. U novoj tužbi žale se da pomoć njemačke vlade Grčkoj, Irskoj i Portugalu nije u skladu s njemačkim i europskim zakonima, kojima se, između ostalog, regulira pravo na demokratsko zastupanje i na zaštitu imovine.

LONDON - Euro je u utorak ojačao prema švicarskom franku i dolaru na međunarodnim tržištima valuta nakon što su najnoviji podaci o industrijskoj proizvodnji u Kini i Njemačkoj prigušili strahovanja u vezi s usporavanjem rasta svjetskog gospodarstva. Euro je tako ojačao prema franku 0,5 posto na 1,1402 franka. Bio je na istom postotnom dobitku i prema dolaru, dosegnuvši 1,4460 dolara. Jedinstvena europska valuta ojačala je prema franku, jer su ulagači i dalje na oprezu zbog glasina da bi švicarska središnja banka SNB mogla ponovno intervenirati na tržištima kako bi ograničila rast švicarske nacionalne valute. Čini se da je SNB uspio postići željeni efekt sniženjem ključnih kamatnih stopa na nulu, preplavljivanjem bankovnog sustava francima i intervencijama na terminskom tržištu deviza. Euro je crpio potporu i iz solidnog indeksa njemačke industrijske proizvodnje koji je nadmašio očekivanja i potisnuo u drugi plan spekulacije da bi se zbog dužničke i bankovne krize u eurozoni Europska središnja banka mogla odlučiti za kvantitativno ublažavanje monetarne politike. U međuvremenu se naveliko spekulira o scenariju opetovanog kvantitativnog ublažavanja monetarne politike u Sjedinjenim Državama. Predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke održat će u petak govor na jednom skupu i očekuje se da bi mogao signalizirati dodatno kvantitativno ublažavanje monetarne politike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙