FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 14. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

KNIN - Požar na području Pađana ponovno se aktivirao te iz vojarne odjekuju detonacije te su zračne i zemaljske snage povučene iz sigurnosnih razloga, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). U 14,45 sati u Kninu će se održati sastanak Stožera zaštite i spašavanja grada Knina s pridruženim članovima županijskog Stožera, a na kojem će se procijeniti novonastala situacija te odlučiti o daljnjim aktivnostima. Na sastanku će sudjelovati i ravnatelj DUZS-a Damir Trut, dodaje se u priopćenju. Inače, oko 250 stanovnika iz 11 naselja u kninskom zaleđu, koji su iz svojih domova evakuirani sinoć zbog opasnosti od požara u vojno skladišnom kompleksu u vojarni Stara straža pored Knina, oko podneva počeli su se vraćati svojim kućama. Evakuirano stanovništvo danas je posjetio i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović koji im je došao iskazati potporu. Obećao je vladinu pomoć ako se pokaže da su nastala veća oštećenja kuća, istaknuvši kako je najvažnije da nije bilo ljudskih žrtava. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Drago Lovrić, koji je također danas boravio u Kninu, kazao je novinarima kako se u skladištu napuštene vojarne Stara straža nalazilo oko 1800 tona "neperspektivnog streljiva" te kako je najvećeg kalibra bila bomba od 250 kilograma. Zapovjednik OS-a nije znao kazati koliko je takvih skladišta u Hrvatskoj, no potvrdio je kako je riječ o streljivu zaostalu iz Domovinskog rata. Lovrić je također rekao da u vojarni nije bilo kerozina. Požar je izbio izvan vojarne, oko tisuću i pol metara jugozapadno, ali se jako brzo širio i vatrogasci nisu uspjeli spriječiti da zahvati vojne objekte, zaključio je Lovrić, napomenuvši da je vatra progutala svih 11 objekata vojarne Stara straža.

VIROVITICA - Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor otvorila je danas u Virovitici obnovljenu zgradu bivše vojarne u koju će se smjestiti buduće veleučilište istaknuvši u toj prigodi na važnost zajedništva vlade i lokalne samouprave u ostvarenju vrijednih projekata ulaganja u obrazovanje i razvoj gospodarstva . Za sada će u obnovljenoj zgradi biti Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici, jedina visokoobrazovna ustanova u Virovitičko-podravskoj županiji koju pohađa 470 studenata informatičkog menadžmenta i menadžmenta ruralnog turizma, a od nove akademske godine provodit će i program poduzetništva usluga. Obnova prve oslobođene vojarne u Domovinskome ratu stajala je više od 14 milijuna kuna, a ukupna vrijednost zgrade koju je vlada darovala Virovitici je 66 milijuna kuna. Obnovu su financirali županija, grad, ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, turizma, regionalnog razvoja te Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici. "Ulaganje u obrazovanje mladih ljudi jest ulaganje u budućnost županije i cijele Hrvatske, ali i u razvoj gospodarstva. Za ostvarenje takvih vrijednih projekata potrebno je zajedništvo vlade i lokalne samouprave, što se pokazalo na današnjem primjeru Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici", rekla je premijerka Kosor i naglasila da je vlada u zadnje dvije godine darovala vojne objekte u vrijednosti 600 milijuna kuna.

ZAGREB - Odgovarajući na upit o navodnim crnim fondovima HDZ-a, ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta izjavio je danas da podupire sve što je rekla premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor na jučerašnjoj konferenciji za novinare. "Jedino mogu kazati da apsolutno podupirem sve ono što je rekla predsjednica stranke jučer na konferenciji za tisak", rekao je Kalmeta nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća. Na daljnja pitanja novinara o svojim saznanjima u vezi navodnog nelegalnog prikupljanja i trošenja novca za potrebe HDZ-a i nekih njegovih članova Kalmeta nije želio ništa odgovoriti.

ZAGREB - Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) podržalo je danas prijedlog izmjena Zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima i isplati mirovina na temelju individualne kapitalizirane štednje i Zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima. Izmjenama zakona omogućuje se prelazak samo u prvi mirovinski stup osiguranicima koji su 2002. imali od 40 do 50 godina te su dobrovoljno ušli u drugi stup, a uz to bi dobili i dodatak na mirovinu, istaknuo je nakon sjednice GSV-a ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta. Osim toga, 1200 žena korisnica drugog stupa dobilo je mogućnost povratka samo u prvi stup, što bi s dodatkom na mirovinu za 90 posto tih žena značilo rast mirovina od 500 do 1500 kuna, dodao je Kalmeta ocjenivši kako se radi o "dobrim i pravičnim izmjenama zakona koje omogućuju povećanje mirovina jednoj skupini osiguranika". Prijedlozi izmjena dvaju zakona podržani su uz izdvojeno mišljenje Nezavisnih hrvatskih sindikata koji traže da se također omogući retroaktivna isplata posebnog dodatka.

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) danas su otvoreni Jesenski sajmovi u okviru kojih se održavaju kolektivne izložbe stranih zemalja, sajmovi Mystic i Široka potrošnja koji su namijenjeni isključivo širokoj publici, a na kojima se predstavljaju 184 izlagača iz Hrvatske i deset zemalja. Jesenske je sajmove otvorio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović koji je uz ostalo istaknuo kako je gospodarska kriza, koja je pritisnula ne samo Hrvatsku nego i svijet, ozbiljna prepreka razvoju. Vlada, ova i buduća, koja god bude izabrana na izborima, mora sve svoje snage usmjeriti na slamanje loših trendova koji postoje - nezaposlenost, visoki vanjski dug, problem nelikvidnosti, kazao je Josipović dodajući kako ima i pozitivnih pomaka. Izrazio je zadovoljstvo što je ovogodišnja zemlja partner Poljska, napominjući kako je to zemlja koja je pokazala kako ulazak u Europsku uniju može kvalitetno djelovati na društvo kao cjelinu i na gospodarstvo.

RIJEKA - Vijećnica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u riječkom gradskom vijeću Tomislava Zečević-Pedić na današnjoj je konferenciji za novinstvo ustvrdila da Riječani "plaćaju visoku cijenu nerada gradske uprave, njezina neznanja i nesposobnosti". Time se osvrnula, kako je rekla, na tvrdnje riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela kako Hrvatsku koče visoka cijena rada i slaba uprava. Zečević-Pedić je ustvrdila da se nijedan gradski proračun u proteklih nekoliko godina nije proveo po planu, nego da uvijek bude više od 120 milijuna kuna manjka. Upitala se zbog čega Obersnel u javnosti ne objasni kako će se razvijati grad s takvim proračunima i kako će se to odraziti na građane. Izrazila je zabrinutost "lošim stanjem u gradskoj upravi i gradskim komunalnim poduzećima", istaknuvši da ugovor s tvrtkom Tržnice još nije raskinut iako je nepovoljan za gradski proračun.

ZAGREB - Na Hrvatskom vojnom učilištu „Petar Zrinski“ u Zagrebu danas je obilježen početak izobrazbe za 319 polaznika svih razina školovanja, uključivo i Ratnu školu, priopćeno je iz ministarstva obrane (MORH). Među njima je i 13 polaznika iz drugih zemalja - BiH, Crne Gore, Makedonije, Njemačke i Slovenije. Uspjeh tijekom školovanja polaznicima su zaželjeli izaslanik ministra obrane državni tajnik u MORH-u Pjer Šimunović i ravnatelj HVU-a general bojnik Mirko Šundov. Prigodnoj su svečanosti nazočili i drugi visoki vojni dužnosnici te vojni izaslanici akreditirani u Hrvatskoj. U ime ministra obrane uspjeh u školovanju svim je polaznicima zaželio državni tajnik Pjer Šimunović, čestitavši im i na dosadašnjoj karijeri. Rekao je kako se nada da će nakon uspješno završena obrazovanja i usavršavanja svakako još više pridonijeti izgradnji hrvatskih obrambenih sposobnosti i međunarodnoj sigurnosti, navodi se.

ZAGREB - Članica Izvršnog odbora GONG-a Jelena Berković ocijenila je danas na okruglom stolu "Partnerstvo za otvorenu vlast" da se u Hrvatskoj njeguje kultura tajnosti budući 80 posto građana ne zna što je ispregovarano s Europskom unijom, a uskoro bi o tome trebali odlučivati na referendumu. Također je upozorila na problem vladinih zatvorenih sjednica, pri čemu je i izvršni direktor Ureda GONG-a Dragan Zelić ukazao na nedostupnost njezinih dnevnih redova, kao i netransparentnost kriterija po kojima se na njima dodjeljuju sredstva. Davor Dubravica iz Ministarstva pravosuđa ustvrdio je da je sukob interesa vrlo teško spriječiti osobito na lokalnoj razini, no praćenjem imovinskih kartica može utvrditi ima li poboljšanja materijalnog stanja nastalog kao rezultat sukoba interesa ili kaznenog djela korupcije.

ZAGREB - Senat Sveučilišta u Zagrebu dao je suglasnost rektoru Aleksi Bjelišu da potpiše ugovore s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) o financiranju participacija studenata za prvu godinu preddiplomskih i integriranih studija, za diplomske studije, te za četvrtu, petu i šestu godinu integriranih studijskih programa u akademskoj godini 2011./2012. koje se u skladu s odlukom hrvatske Vlade financiraju iz proračuna. Tu odluku donio je senat jučer, a o njoj su novinare na današnjoj konferenciji izvijestili rektor Aleksa Bjeliš i prorektorica za poslovanje Vesna Vašiček. Senat Sveučilišta u Zagrebu jednodušno je podržao preporuke radne skupine za državnu maturu te polazišne priloge za rad na strategiji istraživačkoga i visokoobrazovnoga sustava Republike Hrvatske. Radna skupina sveučilišta tako predlaže da se razmotre uvjeti po kojima se za upis na studijske programe traže položeni obvezni predmeti državne mature na razini B (niža razina), te da se, kad god je to moguće, traži razina A (viša razina), rekao je na današnjoj konferenciji za novinare rektor Aleksa Bjeliš sažimajući zaključke jučerašnje sjednice sveučilišna senata. Predlaže se i da se razmotri uvođenje postotnoga praga riješenosti testa iz pojedinih predmeta na državnoj maturi kao uvjeta za upis, kao i izmjena uvjeta da se traži položen bilo koji izborni predmet uz jednako vrednovanje bez obzira na tjedni broj sati i godina kroz koje se predmet izučava u školi.

ZAGREB - Motorni izletnički brod „Tornado“ s 58 putnika i četiri člana posade nasukao se jutros oko 9 sati na pličinu u uvali Gnojišća kod mjesta Kukljica na Ugljanu, zbog smanjene vidljivosti uslijed guste magle, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Nije bilo ozlijeđenih niti onečišćenja morskog okoliša. Svi putnici na 33-metarskom brodu prevezeni su do Kukljice brodicom zadarske lučke kapetanije.

PULA - Pulsko brodogradilište Uljanik danas je luksemburškoj kompaniji "Jan De Nul Luxemburg S.A. Capellen G.D.", koja inače dio Jan De Nul Grupe, isporučilo četvrti jaružar na vlastiti pogon, pod nazivom "Niccolo Machiavelli". Ujedno, pulsko brodogradilište je s "Jan De Nul Grupom", uz četiri navedena jaružara, ugovorio izgradnju i dva trailing suction hopper dredgera, složenih plovnih objekata za obavljanje pomorskih radova, odnosno za usisavanje i transportiranje materijala s morskog dna. Inače, jaružar "Niccolo Machiavelli" tehnički je iznimno kompleksan brod koji, poput prva tri iz serije, služe za produbljivanje plovnih putova, odnosno izgrađivanje obala, umjetnih otoka ili produbljivanje obala, a Uljanikove novogradnje mogu raditi do 36,6 metara dubine mora. Služe za jaružanje (kopanje i istodobno usisavanje) nataloženog pijeska, krutog podmorja, stijena i sličnih taloga morskog dna.

ZAGREB - U sportskoj kladionici Fortuna na zagrebačkoj Trešnjevci nepoznati počinitelj je hicima iz vatrenog oružja oko 13,30 sati ubio muškarca čiji identitet još nije utvrđen, doznaje se u zagrebačkoj policiji. Ubojstvo se dogodilo u kladionici u Trakošćanskoj ulici na kućnom broju 2. U policiji kažu da je očevid u tijeku i da za sada nemaju drugih informacija o zločinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙