FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

M. Rajković: lažnim ispravama u evidenciju vjerskih zajednica

ZAGREB, 8. rujna 2011. (Hina) - Pastor Evangeličke crkvene općine Zagreb Moran Rajković danas je novinare upoznao s dokumentima koji pokazuju kako je Komisija za odnose s vjerskim zajednicama Vlade Republike Hrvatske na temelju, kako tvrdi, lažnih isprava u Evidenciju vjerskih zajednica upisala Evangeličku crkvu te upitao kako je Komisija to mogla napraviti prije negoli je uopće ta Crkva bila konstituirana.

Smatra kako je tajnik Komisije Franjo Dubrović prihvatio lažne isprave kojima se kao izabrani predstavnik Evangeličke crkve legitimirao Branko Berić.

Po njegovim riječima Berić je nelegalno izabran da zastupa Evageličku crkvu jer se, kako je naveo, čak i iz Prijave za upis u Evidenciju vjerskih zajednica vidi da sjedište crkve koju predstavlja nije Gundulićeva ulica 28 u Zagrebu, gdje se nalazi župni ured Crkve, nego Gorice 4, gdje je stan privatne osobe.

Upitavši hoće li Komisija za vjerske zajednice možda i Kaptolu određivati svećenike kao što je odredila Evagleičkoj crkvi, Rajković je podsjetio kako država godišnje za Evangeličku crkvu izdvaja milijun kuna te da oni do sad, od 2004. godine, nisu dobili ni jedne kune.

"Sami održavamo zgradu i crkvu koja je pod zaštitom spomenika kulture", rekao je i upitao gdje završava taj novac.

Predstavnik vjernika Janez Potočnik objasnio je kako je Branko Berić početkom devedesetih godina počeo dolaziti na bogoslužja te se upisao na evangelički fakultet kojeg nije završio.

Rekao je i kako je Berić prije devedesetih godina bio partijski komunistički funkcionar. Kako je posto biskup, a da nije završio fakultet, upitao je.

Predstavnici Evangeličke crkvene općine Zagreb Zlatko Šurina, Zdravko Hebel i Moran Rajković smatraju kako u pozadini cijeloga slučaja stoji nakana da se preotme imovina Evageličkoj crkvenoj općini Zagreb. Danas su, kako je istaknuto, uspjeli odgoditi drugu deložaciju svoga pastora iz župnoga ureda u Gundulićevoj ulici u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙