FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 6. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

MURSKO SREDIŠĆE - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je danas u Murskom Središću da se predsjednik Josipović sam uvukao u kampanju i svrstao na stranu SDP-a, te da na razne načine šalje signale za koga treba glasovati. Dodala je kako se Zoran Milanović u ovoj situaciji nema potrebe javljati i može samo mirno jahati prema 4. prosincu. Kazala je da je predsjednik prihvatio zahtjev šefa SDP-a da se zaustavi proces imenovanja veleposlanika, što Kosor smatra da je štetno, a traženje smjene ministra vanjskih poslova nije u skladu s Ustavom. Odgovarajući na novinarsko pitanje o prepucavanju s predsjednikom kazala je kako to nije obostrano, jer predsjednika iz vlade nije nitko izvrijeđao, a osobito ne ona. Smatra da su predsjednikove izjave izrečene u posljednja dva dana bile vrijeđanje, te da on zbog svoje popularnosti ima podršku medija, a tu popularnost ulaže u kampanju. Istaknula je da je vrijeme nedodirljivih, osobito na političkoj sceni prošla i poručila da u u Ustavu jasno piše što radi Predsjednik, što Vlada, što ministri. Predsjednik je svoju kampanju završio davno i trebao bi raditi na stabilnosti države, a ono što danas radi pokazuje da ne ide u tom smjeru", zaključila je Kosor. Premijerka Kosor danas je u Murskom Središću otvorila berbu jabuka u voćnjaku Peklenica braniteljske zadruge Mura.

ZAGREB - Potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši ministar unutarnjh poslova Ivan Jarnjak danas je, komentirajući nepravomoćnu presudu haaškog tribunala generalu Momčilu Perišiću kojom je osuđen na 27 godina zatvora, ocijenio da je to premala kazna i kako misli da to nije dobro. "Apsolutno se pokazuje da su bili prestrogi prema hrvatskim generalima (Gotovini i Markaču), ako se njega (Perišića) osudilo na 27 godina i to je ono što je loše", kazao je Jarnjak, koji je u vrijeme raketiranja Zagreba u svibnju 1995. bio ministar unutarnjih poslova. Haaški sud proglasio je danas bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije generala Momčila Perišića krivim i osudio ga na kaznu od 27 godina zatvora za pomoć i podržavanje opsade i terora civila u Sarajevu te zločina u Srebrenici, kao i za propuste u kažnjavanju potčinjenih zbog raketiranja Zagreba, a oslobođen je odgovornosti za zločin istrebljenja u Srebrenici.

VIROVITICA - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović otvorio je danas u virovitičkoj Općoj bolnici odjel neurologije i novu praonicu rublja. Iako je odjel iz stare zgrade u novu, lani izgrađenu zgradu preseljen još krajem travnja, zbog prilagodbe je, rekao je ministar, otvoren tek danas. To je zasad jedini odjel u novoj bolničkoj zgradi čija je gradnja stajala 108 milijuna kuna, a financirali su je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Virovitičko-podravska županija i jedinice lokalne samouprave. U opremanje neurološkog odjela, kroz koji na godinu prođe oko 700 bolesnika, dosad je po riječima ravnateljice Ane Bajer Feketić uloženo 900.000 kuna, a još nije potpuno opremljen. Nedostaje, dodala je, 320.000 kuna za opremanje jedinice za moždanu kap. "U sljedećih mjesec dana Ministarstvo zdravstva će opremiti i jedinicu za moždani udar na neurološkom odjelu, a oko milijun kuna investirat će u ginekološki odjel", najavio je Milinović.

OSIJEK - Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Friščić istaknuo je danas u Osijeku da će se HSS i ubuduće zauzimati za razvoj proizvodnje hrane, prerađivačke industrije i turizma te za ravnomjerni razvoj i jačanje ovlasti lokalne samouprave. Na konferenciji za novinare o parlamentarnim izborima Friščić je rekao kako je stajalište Glavnog odbora HSS-a da stranka na izbore izlazi samostalno, ali se stranačkim stožerima po izbornim jedinicama ostavlja mogućnost da razmotre koaliciju ako pronađu partnera s kojim mogu dobro surađivati. Dodao je kako dosad nijedan izborni stožer nije izvijestio predsjedništvo stranke o potrebi razmatranja sklapanja mogućih koalicija. Na novinarsko pitanje je li se predsjednik države Ivo Josipović uključio u predizbornu kampanju, Friščić je odgovorio da je iza Josipovića na predsjedničkim izborima stala određena politička grupacija, ali u HSS-u od njega očekuju da radi u sklopu svojih ovlasti i da bude predsjednik svih nas.

ZAGREB - Hrvatski laburisti - Stranka rada na parlamentarne izbore izaći će samostalno u svih deset izbornih jedinica, najavio je danas na konferenciji za novinare potpredsjednik te stranke i koordinator u prvoj izbornoj jedinici Branko Vukšić. Govoreći o poslijeizbornoj koaliciji, Vukšić je rekao kako su odlučili da s HDZ-om neće koalirati. Uvjet za to da o mogućem koaliranju pregovaraju s "kukuriku koalicijom", dodao je, jest da ona prihvati njihovih deset točaka koje se odnose na novo radno zakonodavstvo i novo izborno zakonodavstvo, zatim da referendum postane praksa u Hrvatskoj, to jest da se za sva važna pitanja pita građane, te zaštita nacionalnih resursa itd.

ZAGREB - Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga (ZH) Ivo Čović danas je izvijestio kako je Služba unutarnje kontrole i revizije utvrdila da postoje nepravilnosti vezane uz naplatu priključaka za vodu odnosno da je oko tri tisuće korisnika platilo dvije naknade i trošak priključenja, u prosječnoj vrijednosti od deset tisuća kuna po korisniku, ali da taj novac nikada nije stigao ni na račun Holdinga niti na račun Holdingove podružnice "Vodoopskrba i odvodnja". Zbog sumnje u počinjenja kaznenih djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i nesavjesnom poslovanju od strane djelatnika "Vodoopskrbe i odvodnje" Holding je uputio prijavu Državnom odvjetništvu, kazao je Čović na brifingu za novinare u sjedištu Holdinga. O imenima i pojedinostima kako je došlo do toga da je od pojedinačne naknade i troška priključenja koji u prosjeku iznose 10.000 kuna tek po tisuću kuna stizalo na tvrtkine račune, a devet tisuća je "nestalo", čime su "Vodoopskrba i odvodnja" odnosno Zagrebački holding oštećeni za više od 30 milijuna kuna, Čović nije želio govoriti.

ŠIBENIK - Dragan Paravinja, vozač kamiona osumnjičen zbog ubojstva maloljetne Antonije Bilić iz Krički pored Drniša, zatražio je od hrvatskih vlasti politički azil za sebe i svoju obitelj, potvrdio je novinarima njegov odvjetnik po službenoj dužnosti Branko Baica. Odvjetnik Baica, međutim, navodi kako je njegov klijent to učinio 'na svoju ruku', bez njegova znanja, no koliko mu je poznato Paravinja je zahtjev podnio obrazlažući kako je žrtva urote, te je u Srbiji progonjen zbog svojih saznanja o zločinima koji su počinjeni u vrijeme režima Slobodana Miloševića. Baica također kaže da Paravinja kao državljanin Republike Hrvatske po zakonu ne može dobiti azil u svojoj matičnoj zemlji.

ŠIBENIK - Deset svjedoka ispitano je danas na šibenskom Županijskom sudu u istrazi protiv zagrebačkog poduzetnika Tomislava Horvatinčića, osumnjičenog da je skrivio pomorsku prometnu nesreću u kojoj je poginulo dvoje nautičara iz Italije, doznaje se od njegovih branitelja koji očekuju da će Horvatinčić najkasnije 16. rujna biti pušten na slobodu. Preostalih deset svjedoka trebalo bi biti ispitano najkasnije do 13. rujna, pa odvjetnici Velimir Došen i Branko Baica očekuju kako bi zagrebački poduzetnik trebao biti pušten iz pritvora najkasnije tri dana kasnije. Ta očekivanja obrazložili su tvrdnjom kako, nakon što bude ispitan i posljednji svjedok, više neće postojati opasnost od utjecaja na svjedoke, a što je bio jedan od razloga zbog kojih je Horvatinčiću 19. kolovoza određen jednomjesečni pritvor. Horvatinčićev odvjetnički tim kazao kako je svih deset svjedoka danas pred sucem posvjedočilo da poduzetnik u trenutku prometne nezgode nije bio pod utjecajem alkohola.

ZAGREB - U novoj sezoni 2011./2012. Hrvatskog društva skladatelja (HDS), koje od ove sezone objedinjuje svoje jazz aktivnosti pod novim nazivom Jazz.hr, održat će se pet koncerata, koji počinju krajem rujna koncertom Borna Šercar's Jazziana Croatica. Od ove sezone HDS objedinjuje jazz aktivnosti pod novim nazivom - Jazz.hr kako bi bili u korak s vremenom i prepoznatljivim imenom objedinili dosadašnji jazz ciklus - jesenski (Međunarodni dani jazza) i proljetni festival (Proljetna revija jazza) te internet portal, kazao je na konferenciji za novinare Antun Tomislav Šaban, umjetnički ravnatelj priredbi i glavni tajnik HDS-a. Jazz publiku očekuje stilski raznolik program, hrvatski i strani sastavi, naši glazbenici u međunarodnim kombinacijama ali i svjetske zvijezde jazza, najavili su predstavnici organizatora koncertnih događanja iz HDS-a, Jazz kluba "Zagreb" te Koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙