FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 3. rujna 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

PULA - Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano doputovao je u subotu poslijepodne u Pulu gdje će večeras s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem u pulskoj Areni nazočiti koncertu "Hrvatska i Italija zajedno u Europi". Koncert u čast dvojice predsjednika, a povodom 20. obljetnice državnosti Republike Hrvatske i 150. obljetnice ujedinjenja Italije, organiziraju Talijanska unija, Istarska županija i Grad Pula. Po dolasku u Pulu Josipović i Napolitano su se sastali s udrugama esula te s predstavnicima Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH). Predsjednik SABA Hrvatske Ratko Maričić prije susreta s predsjednicima u izjavi za novinare kazao je kako ovaj današnji susret predstavlja "pomirenje i novo razvijanje prijateljskih odnosa između Hrvatske i Italije". "Za nas antifašista ovaj susret znači svojevrsno simbolično priznanje da Hrvatska počiva na temeljima antifašizma i da kao takva i formalno ulazi u Europu", naglasio je Maričić. Dodao je kako u Europi postoje razni oblici novih fašističkih pojava, što je samo potvrda da udruge antifašista trebaju postojati kako bi upozorile one institucije koje imaju snagu i moć da se treba boriti protiv takvih fašističkih pojava. Dopredsjednik federacije esula u Italiji Lucio Toth prije susreta s predsjednicima kazao je kako ovaj susret predstavlja novi zaokret u odnosima ovih dviju država a sve u okviru zajedničke europske budućnosti gdje postoji suživot svih naroda. Pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je predsjednike dočekao u Zajednici Talijana istaknuo je kako sama povijest Istre i Pule potvrđuje povijesnu posebnost, specifičnost a prisutnost Europe se na ovome području, kako je rekao "osjeća stoljećima kroz kulturnu baštinu, arhitekturu i duh građana".

PULA - Predsjednici Hrvatske i Italije Ivo Josipović i Giorgio Napolitano sastali su se u subotu navečer u pulskoj Zajednici Talijana s pripadnicima talijanske nacionalne zajednice predvođenim čelnicima Talijanske unije i tršćanskog Narodnog sveučilišta. Josipović je tom prigodom istaknuo kako su upravo u Istri ljudi našli načina da tešku povijest koju su prošli i Hrvati i Talijani pretvore u jedan kvalitetan suživot, u kojem je svatko svoj i u kojemu svatko ima svoja prava. "Multikulturalnost, antifašizam, poštivanje manjinskih i ljudskih prava su temeljne odrednice hrvatske države. Po tom pitanju u Hrvatskoj je u posljednjih dvadeset godina učinjen veliki napredak", kazao je Josipović dodavši kako se može još više. Josipović je zahvalio Italiji na potpori koju je dala Hrvatskoj u borbi za opstanak, nastanak ali i na putu u europsku budućnost. "Činjenica da ćemo zajedno od sutra biti pripadnici iste europske zajednice, čini jednu novu prekretnicu u našim odnosima, a ova nova perspektiva je još jedna bolja perpektiva", poručio je Josipović. Dodao je kako je doprinos Talijana u kulturi, politici, znanosti, obrazovanju i sportu koju su dali hrvatskom društvu ogroman te kako "Hrvatska bez Talijana nebi bila Hrvatska koju poznajemo". Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano ustvrdio je kako je pred Hrvatskom i Italijom jedna nova perspektiva, nakon što su prevladani nesporazumi iz prošlosti. Odgovornost, rekao je, bila je na obje strane, nije bila jednostrana a Italija, kako je rekao "nije zaboravila niti odgovornost fašizma u ratu agresije koji se vodio protiv naroda u Jugoslaviji". "Rane iz naše prošlosti mogu biti duboke, bilo ih je teško liječiti s time da je odgovornost bila na obje strane. Trebalo je vremena, no našli smo rješenje i način da ih prebrodimo", rekao je Napolitano ocijenivši iznimno značajnim prošlogodišnji susret triju predsjednika, talijanskog, hrvatskog i slovenskog u Trstu gdje je, kako je rekao, "pronađen pravi ključ prevladavanja svih nesporazuma". Po njegovim riječima prijateljski odnosi između Italije i Hrvatske vidljivi su na svakome koraku. "Zajedno smo u Europskoj uniji što nam omogućuje da prevladamo sve dosadašnje nesporazume", zaključio je Napolitano istaknuvši vrijednost suživota hrvatske i talijanske kulture ali i važnost manjina koja je postala "europska vrijednost koju treba njegovati".

PULA - Predsjednici Republike Hrvatske i Talijanske Republike Ivo Josipović i Giorgio Napolitano zajedno su u subotu nazočili koncertu "Hrvatska i Italija zajedno u Europi"u pulskoj Areni, a tom prigodom su se obratili javnosti Zajedničkom izjavom, koja se dotiče kontroverznih pitanja iz prošlosti i zajedničke budućnosti Hrvatske i Italije u ujedinjenoj Europi. Zajedničku izjavu hrvatskog i talijanskog predsjednika donosimo u cjelosti:

"Dragi prijatelji, dragi sugrađani,

večeras smo ovdje pred vama u ime naših država i naših naroda. Želimo posvjedočiti, kao što smo to već učinili lani u Trstu, našu čvrstu volju da prevlada ono što nas udružuje nad onim što nas je bolno dijelilo u teškom povijesnom razdoblju obilježenom ratovima između država i naroda.

Republika Hrvatska i Talijanska Republika prigrlile su zajedničke vrijednosti, iznad svega vrijednosti slobode i prava pojedinca, jednakost, dostojanstvo i ravnopravnost građana pred zakonom, slobodu poduzetništva, vrijednosti suradnje i solidarnosti među narodima.

Danas su naše zemlje i naša društva slobodni od svih ideologija zasnovanih na diskriminaciji. Sada, nakon završetka pristupnih pregovora za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji, hrvatski i talijanski narod imaju pred sobom zajedničku budućnost koja počiva na temeljima demokracije u ujedinjenoj Europi. Uskoro neće više postojati granice između naših zemalja.

Naše narode povezuje više od tisuću godina suživota unutar zajedničke civilizacije i kulture. Na tim povijesnim temeljima možemo izgraditi stabilan i plodan mir.

Dijeleći radost i pouzdanje koje u nama pobuđuju buduće mogućnosti, osjećamo također dužnost da se prisjetimo mračnih stranica naše zajedničke povijesti.

U prošlosti su počinjene teške greške i nepravde. U proteklom su stoljeću, stoljeću užasa za povijest čovječanstva, te greške i te nepravde plaćene tragičnim sudbinama stotina tisuća nevinih ljudi.

Ovo je prigoda da se prisjetimo tragedije žrtava talijanskog fašizma koji je progonio manjine i koji se oružjem obrušio na susjede Hrvate. Taj isti fašizam uvijek je djelovao i protiv sloboda i života samih Talijana. Ovo je također trenutak da se prisjetimo talijanskih žrtava osvete vlasti poratne bivše Jugoslavije. Za sve te počinjene užasne zločine nema nikakvog opravdanja. U ujedinjenoj Europi, oni se neće moći ponoviti - nikad više.

Još jednom osuđujemo totalitarističke ideologije koje su okrutno zatrle slobodu i povrijedile pravo pojedinca da bude drukčiji rođenjem ili vlastitim izborom.

U ime naših naroda i budućnosti svih nas i naše djece, klanjamo se žrtvama koje su izgubile svoje živote ili su im presječeni zavičajni korijeni.

U svakoj od naših zemalja njegujemo, kako i treba biti, sjećanja na proživljene patnje i na žrtve te suosjećamo s onima koji su preživjeli te krvave događaje iz prošlosti. Opraštajući jedni drugima za počinjena zla usmjeravamo naš pogled prema budućnosti koju, zahvaljujući presudnom doprinosu najmlađih, želimo i možemo izgraditi u Europi koja sve doličnije predstavlja svoje mnogobrojne tradicije i još se čvršće povezuje pred novim izazovima globalizacije.

Naše manjine, brojna talijanska manjina u Hrvatskoj i nešto manja, ali vitalna hrvatska manjina u Italiji, izraz su duboke isprepletenosti naših korijena. Hrvatska i Italija, zajedno i pojedinačno, će se zdušno zalagati za prava i ljudsko dostojanstvo, bratstvo naroda i pojedinaca u zajedničkom europskom domu."

BEOGRAD - Hrvatski Srbi doseljeni u Sjedinjene Države podnijeli su tužbu protiv američke vojne savjetodavne tvrtke MPRI za sudjelovanje u navodnom progonu Srba iz Hrvatske, a sud u Chicagu proglasio se nadležnim za tu tužbu, prenose u subotu beogradski mediji. Tužbu su podnijele srpske organizacije ''Žrtve genocida u krajini'' i ''Srpski krajiški sabor'' koje djeluju u SAD protiv MPRI-a "za sudjelovanje u genocidu i progonu 200 tisuća Srba iz krajine" u operaciji "Oluja" 1995., prenose mediji. Mediji navode kako će naknadno biti objavljeno kada će suđenje započeti, pri čemu tužiteljska i tužena strana imaju rok do kraja rujna iznijeti argumentaciju za početak suđenja. Sudac Ruben Castillo iz federalnog suda u Chicagu proglasio je državu Illinois nadležnom za suđenje umirovljenim visokim časnicima američke vojske koji čine MPRI po tužbi Srba doseljenih iz Hrvatske, navodi se. Američku tvrtku MPRI Srbi u optužnici terete da je obučavala Hrvatsku vojsku prilikom operacije ''Oluja'' te sudjelovala u toj operaciji.

MOSTAR - Vodeće srpske političke stranke u BiH, Savez nezavisnih socijaldemokrata i Srpska demokratska stranka, najavile su u subotu da će zatražiti da svi zakoni koji nisu u isključivoj nadležnosti države prije donošenja u državnom Parlamentu obvezno dobiju potporu entitetskih parlamenata čime bi se još dodatno ojačala uloga entiteta. Čelnik SNSD-a i predsjednik RS-a Milorad Dodik je nakon susreta s vodstvom SDS-a na Jahorini rekao da se to odnosi i na zakone koji su u proceduri kao što je prihvaćanje zakona o popisu pučanstva i sustavu državne pomoći, te provedbu odluke u ustavnim reformama na temelju presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu. Dodik je potvrdio kako će u ponedjeljak u Mostaru, na sastanku vodećih bošnjačkih i hrvatskih stranaka o uspostavi vlasti na razini BiH, inzistirati da se pri uspostavi Vijeća ministara primjeni načelo rotacije prema kojemu bi Srbima pripala četiri ministarska mjesta, autentičnim hrvatskim političkim predstavnicima iz dva HDZ-a mjesto premijera i dva ministarstva dok bi bošnjačke stranke dobile tri ministarske pozicije budući da u aktualnom sazivu imaju četiri ministarska resora.

BENGAZI - Čelnik libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) u subotu je libijskim gradovima koje još uvijek nadziru snage lojalne Moameru Gadfaiju dao rok od tjedan dana za predaju. "Dali smo tjedan dana Sirtu, Bani Walidu, Džufri i Sabi. Ta poruka ne znači da nismo svjesni onoga što oni lojalni Moameru Gadafiju rade i sve pratimo", rekao je Mustafa Abdel Džalil na konferenciji za tisak u Bengaziju. Bani Walid, uz Sirt na obali i Sabu duboko u pustinji, glavni su džepovi koji još uvijek nisu pod nadzorom NTC-a. Džalil je također rekao da su pokrenute istrage o institucionalnoj korupciji u Libiji. "Za sada ima nekih informacija o financijskoj korupciji u institucijama. Mi ćemo to pitanje istražiti i izvijestiti o imenima", rekao je. Čelnik NTC-a je na konferenciji rekao i da "Kina opstruira oslobađanje zamrznutih libijskih sredstava" i dodao da se vođa libijskih ustanika Mahmud Džibril ranije susreo s predstavnikom kineske vlade kako bi došao do objašnjenja tog "neočekivanog stajališta".

ZAGREB - Dokumenti pronađeni u napuštenom uredu bivšeg čelnika libijske obavještajne službe čini se da donose nove pojedinosti o bliskoj suradnji američke obavještajne službe, CIA-e, s libijskom obavještajnom službom tijekom prošlog desetljeća, izvijestio je u subotu list New York Times. Iako je poznato da su obavještajne službe zapadnih zemalja počele surađivati s Libijom nakon što je ta zemlja odustala od svog programa proizvodnje nekonvecionalnog naoružanja 2004., dokumenti pronađeni u Tripoliju pokazuju da je suradnja s CIA-om i britanskom službom MI-6 bila mnogo šira no što je poznato, primjećuje list. New York Times navodi također da dokumenti ukazuju i na rivalitete CIA-e i britanske službe MI-6 u odnosima s Libijom. Dokumente su u petak našli novinari i organizacija Human Rights Watch no njihovu autentičnost još nije moguće potvrditi, navodi se u članku. Glasnogovornica CIA-e Jennifer Youngblood u petak nije željela komentirati dokumente no izjavila je da "ne može čuditi što CIA surađuje sa stranim vladama kako bi pomogla zaštititi našu zemlju od terorizma i drugih pogibelji", navodi list. Dokumenti sugeriraju da su Amerikanci najmanje osam puta slali osumnjičene za terorizam na ispitivanje u Libiju bez obzira na to što je ta zemlje bila poznata po mučenjima zatvorenika, piše list. Iako prebacivanja zarobljenika u Libiju nisu javno objavljivana, u izvješćima medija ponekad se Libija spominjala kao zemlja koju je SAD koristio u okviru njegovog kritiziranog programa izručivanja osumnjičenih za terorizam.

TRIPOLI - Libijsko Nacionalno prijelazno vijeće očekuje da za desetak dana ponovno počne proizvodnja nafte na poljima Misli i Sariru, objavio je u subotu novi libijski ministar nafte Ali Tarhuni. Na pitanje kad će se obnoviti proizvodnja nafte, Tarhuni je na konferenciji za novinare rekao: "Jučer sam obaviješten da će na poljima Misli i Sariru proizvodnja početi 12. ili 13. ovoga mjeseca". Posebni izaslanik glavnoga tajnika Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona stigao je u subotu u Tripoli na razgovor s predstavnicima nove vlasti o tome kako UN može pomoći u izgradnji libijske budućnosti. "Došao sam s Libijskim Prijelaznim nacionalnim vijećem razgovarati o tome kako UN može najbolje pomoći budućnosti te zemlje", rekao je Ian Martin novinarima. Po njegovim riječima, buduće libijske vlasti suočene su s velikim izazovom, a UN je spreman pomoći. Ban Ki-moon je u četvrtak izjavio da je Martinu povjerio pripreme za misiju u Libiji.

SOPOT, Poljska - U Ujedinjenim narodima u New Yorku će se 20. rujna održati sljedeća konferencija "prijatelja Libije", rekao je u subotu francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe u sklopu sastanka s europskim kolegama u poljskom gradu Sopotu. "Ujedinjeni narodi će imati važnu ulogu u svakom procesu gospodarske i političke obnove Libije, sastanak je predviđen za 20. rujna u New Yorku sa skupinom prijatelja Libije", rekao je. Tijekom prethodnog sastanka u Parizu u četvrtak UN i velike sile su odredili smjernice za nove libijske vlasti i odmah su deblokirale 15 milijardi dolara za demokraciju, stabilnosti i pomirenje. Juppe i šefica europske diplomacije Catherine Ashton su podsjetili da će EU biti nazočna na svim razinama izgradnje pravne države.

SOPOT (Poljska) - Europski ministri vanjskih poslova zalagali su se u subotu na sastanku u Sopotu u Poljskoj za ograničenje mogućih šteta koje bi izazvalo priznanje palestinske države tijekom sljedeće Opće skupštine UN-a. Zadatak EU-a je "izbjeći neuspjeh za sve na Općoj skupštini", ocijenio je francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe. Palestinci traže državu u granicama od 4. lipnja 1967., prije Šestodnevnog rata, što uključuje Zapadnu Obalu, Pojas Gaze i Istočni Jeruzalem. Juppe je rekao da bi se Izrael našao izoliran kad bi skupština odobrila rezoluciju kojom se priznaje palestinska država. Dodao je da bi to bio poraz i za Palestince, radi prijetnji prekida financiranja. Izrael je zaprijetio uzvratom. Francuski ministar je nastavio da bi to također bio poraz za Ameriku koja bi ostala izolirana i poraz za Europljane koji bi se mogli podijeliti. Washington je zaprijetio vetom na palestinsku mjeru pred Vijećem sigurnosti, a Europljani imaju različita stajališta o tom pitanju.

KAIRO - Egipatska vojska je pokrenula kampanju zatvaranja krijumčarskih tunela prema pojasu Gaze, rekli su u subotu svjedoci dok Izrael ukazuje na planove palestinskih aktivista da napadnu Izrael s egipatskog teritorija. Ti svjedoci duž 12 km duge granice između Egipta i palestinske enklave koju kontroliraju islamisti Hamasa, govore da vojska strojevima postavlja stijene i pijesak na ulaze u tunele. Vojska je upozorila stanovnike da zatvore svaki ulazak u tunel pod prijetnjom sankcijama, dodali su svjedoci preciziravši da se radi o najoštrijoj kampanji u vezi tih tunela. Nekoliko stotina tunela iskopano je ispod granice unatoč metalnoj podzemnoj ogradi i njima se prebacuju namirnice, automobili, stoka i oružje.

TEHERAN - Iran je počeo nove vojne operacije protiv kurdskih pobunjenika na granici s Irakom, izvijestila je u subotu iranska državna televizija IRIB. Kopnene snage iranske Revolucionarne garde vode ofenzivu nakon, kako je izvijestio IRIB, mjesec dana poštede tijekom ramazana ponuđenih pobunjenicima u zamjenu za povlačenje iz sjeverozapadnih pograničnih područja Irana. IRIB je javio da su pobunjenicima naneseni veliki gubici u području Sardašta. Turska je prije nekoliko dana izvijestila da je u zračnim udarima turskih snaga ubijeno do 160 militanata na iračkom teritoriju. Iran je sredinom kolovoza rekao da je ubio više desetaka pripadnika Stranke slobodnog života Kurdistana (PJAK), izdanka Radničke stranke Kurdistana (PKK) iz Turske. Teheran PJAK optužuje za sabotaže plinovoda i napade iz zasjede na iranske vojnike. Ni Turska ni Iran nisu naveli broj civilnih žrtava u njihovim operacijama protiv pobunjenika u iračkoj kurdskoj regiji.

BUDIMPEŠTA - Mađar Šandor Kepiro, nedavno oslobođen optužbi za ratne zločine u Srbiji 1942. godine, umro je u subotu ujutro u 98. godini života u Budimpešti, priopćila je njegova obitelj. Kepiro je bio optužen da je sudjelovao u ratnim zločinima tijekom racije u siječnju 1942. u Novom Sadu. Sud u Budimpešti ga je u srpnju oslobodio optužbi uslijed nedostatka dokaza. Šandor Kepiro je tada bio časnik mađarske žandarmerije a optužen je za sudjelovanje u raciji u Novom Sadu u kojoj je 1942. ubijeno 1200 Srba, Židova i Roma. Kepiro je od srpnja bio na liječenju u bolnici.

NEW ORLEANS - Tropska oluja Lee prijeti obali Louisiane, a kiša i poplave zatvorile su gotovo polovinu američkih pogona za proizvodnju nafte i trećinu pogona za proizvodnju plina na oceanu. Spora oluja do Louisiane će doći u nedjelju rano ujutro, a za vikend će jugoistok te savezne države dobiti od 25 do 38 cm kiše. Mnogo će kiše pasti i na niski New Orleans koji je 2005. stradao od uragana Katrine, objavio je nacionalni američki centar za uragane. Lee je tristotinjak kilometara jugozapadno od ušća Mississippija, a maksimalna brzina vjetra je 75 kilometara na sat, priopćeno je. Kiša i vjetar već su na obali Louisiane. Guverner Louisiane Bobby Jindal upozorio je da će kiša, vjetar i plimni val iz Meksičkog zaljeva tijekom vikenda poplaviti dijelove New Orleansa. Lee ima 50-60 posto izgleda da preraste u uragan, reka je viši meteorolog AccuWeathera Bernie Rayno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙