FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: slabost tržišta rada srušila cijene za više od 2 posto

NEW YORK, 3. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su cijene dionica u petak potonule više od 2 posto, čime su izbrisani svi dobici od početka tjedna, jer su nakon neočekivano slabih podataka o zaposlenosti oživjela strahovanja od nove recesije u američkom gospodarstvu.

Dow Jones indeks pao je jučer 253 boda, ili 2,20 posto, na 11.240 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,53 posto, na 1.173 boda, a Nasdaq indeks 2,58 posto, na 2.480 bodova.

Oštar pad cijena dionica posljedica je stagnacije na američkom tržištu rada. Jučer je objavljeno da je u kolovozu u privatnom sektoru otvoreno 17.000 radnih mjesta, dok ih je u javnom sektoru isto toliko zatvoreno. To je razočaralo ulagače, s obzirom da se očekivao rast broja zaposlenih za barem 75.000, nakon što je mjesec dana prije otvoreno 117.000 novih radnih mjesta. Stopa nezaposlenosti ostala je, pak, nepromijenjena na 9,1 posto.

To je najslabije izvješće o zaposlenosti u posljednjih 11 mjeseci i još jedno u nizu razočaravajućih, pa su oživjela strahovanja ulagača od nove recesije u najvećem svjetskom gospodarstvu.

„Gospodarstvo se bori sa snažnim čeonim vjetrovima, koji su posljednjih mjeseci ojačali. Premda je jasno da baš i ne pada s litice, malo je naznaka da bi gospodarstvo uskoro moglo ponovno uhvatiti snažniji zamah“, kaže Millan Mulraine, strateg u tvrtki TD Securities.

Jučer su pale cijene svih 30 dionica koje čine Dow Jones indeks, pa je na NYSE odnos između dionica koje su izgubile i onih koje su dobile na vrijednosti iznosio 6 naprema 1.

Najveći je gubitnik bio bankarski sektor. KBW indeks tog sektora potonuo je 4,5 posto, nakon vijesti da će regulatorne vlasti tužiti 17 banaka zbog prodaje rizičnih hipotekarnih vrijednosnih papira, čija je vrijednost za financijske krize oštro pala, što je nanijelo goleme gubitke u državnim stambenim kreditorima Fannie Maeu i Freddie Macu.

Cijena dionice Bank of America potonula je 8 posto, dok su dionice Goldman Sachsa, Citigroupa i Morgan Stanleya pojeftinile između 4,6 i 5,7 posto.

Kako bi usporavanje rasta američkog gospodarstva moglo izazvati pad potražnje za naftom, jučer je terminska cijena 'crnog zlata' na burzi u New Yorku potonula više od 2,5 posto, na 86,45 dolara po barelu. To je, pak, izazvalo pad cijena dionica u energetskom sektoru.

Nakon oštrog pada u posljednja dva dana, izbrisani su svi dobici burzovnih indeksa od početka tjedna, kada su cijene dionica rasle na krilima nade da će američka središnja banka uskoro uvesti nove poticajne gospodarske mjere.

„Vjerojatnost da će Fed uvesti nove poticajne mjere dramatično je porasla nakon posljednjih podataka, no teško je reći koliko bi to pomoglo tržištu. Fed ne može sam vratiti povjerenje ulagača ili stvarati nova radna mjesta, pa niti jedan njegov korak ne bi znatnije promijenio izglede za gospodarski rast“, kaže Leo Grohowski, direktor u fondu BNY Mellon Wealth Managemnt.

U očekivanju novih Fedovih poticajnih mjera, u prva tri dana prošloga tjedna Dow Jones indeks skočio je 329 bodova, no u posljednja dva dana potonuo je 373 boda.

Stoga je u cijelom prošlom tjednu Dow Jones oslabio 0,4 posto. S&P 500 indeks izgubio je 0,2 posto, dok je Nasdaq indeks ostao gotovo nepromijenjen. To je već peti tjedni pad Dow Jones i S&P 500 indeksa u posljednjih šest tjedana.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 2,34 posto, na 5.292 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,36 posto, na 5.538 bodova, a pariški CAC 3,59 posto, na 3.148 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙