FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

ZAGREB, 28. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

BERNALDA - Američka redateljica Sofia Coppola (40) udala se za svojeg dugogodišnjeg partnera, francuskog pjevača Thomasa Marsa, na svečanosti održanoj u malome talijanskom mjestu Bernaldi, u regiji Basilicati, iz koje potječe obitelj Coppola, a prisustovalo joj je osamdesetak uzvanika. Među rijetkim slavnim osobama vjenčanju je, osim Sofijina oca Francisa Forda Coppole, prisustvovao i američki redatelj George Lucas. Vjenčanje je održano u talijanskom stilu, a gostima su ponuđena mnogobrojna jela tipična za talijansku kuhinju, poput mozzarelle i sira caciocavalla s pršutom i smokvama, orechiettima s umakom od rajčica i bosiljka, potom je uslijedila pečenka, tikvice, razne salate..., a gosti su jela zalijevali vinom što ga proizvodi obitelj Coppola. Sofijinu vjenčanicu kreirao je tuniski dizajner Azzedine Alaia. Sofija i Thomas Mars, pjevač francuske grupe Phoenix zajedno žive već godinama i imaju dvoje djece. Djed slavnog redatelja Francisa Forda Coppole, Agostino je 1904. godine, poput mnogih siromašnih Talijana s juga zemlje, pošao u Ameriku za boljim životom.

HAVANA - Kubanski seljak, kojeg su prozvali Gromobran, u zadnjih 18 godina preživio je čak šest udara groma, pri čemu je zadobio lakše ili teže ozljede, piše u subotu kubanski tisak. Jorgea Marqueza (62) koji živi u La Juliji, u pokrajini Las Tunasu, 650 km istočno od Havane, grom je prvi put pogodio 5. lipnja 1982. dok je vozio traktor. "Ukočio sam se i pao, od praska su mi pukli bubnjići i jedno vrijeme nisam mogao micati desnom rukom", ispričao je seljak koji je usto zadobio opekline po leđima i vlasištu, a ispale su mu i plombe iz zuba. Grom mu je oštetio i traktor. Od groma je stradao još dvaput 1987., zatim 1991., 1998. i 13. lipnja 2005., i to u svome domu. Nitko mu nije uspio protumačiti zašto toliko privlači gromove. "Prije nego umrem volio bih da me netko temeljito pregleda u vezi s time", rekao je. Kada ga pitaju boji li se da će ga grom udariti još koji put, odgovara: "Naravno da se bojim! Svaki put kad počne kišiti, preporučim dušu Bogu".

LJUBLJANA - Vozač osobnog automobila iz nepoznatog se razloga u subotu popodne zaletio u zgradu slovenskog parlamenta u središtu Ljubljane. Tridesetogodišnjak, čije ime policija nije objavila, pri udarcu u zgradu svojim BMW-om oštetio je skulpture na pročelju kod ulaza. Automobil je jako oštećen, a vozaču je pomoć pružena u bolnici. On tvrdi da se nije namjerno zaletio u zgradu nego da ga je "zanijelo". Policija je, međutim, u priopćenju za javnost navela da razloge incidenta istražuje, ali da postoji sumnja kako se ne radi o prometnoj nesreći nego kaznenom djelu, pa će o događaju obavijestiti državnog tužitelja.

NEW YORK - Polovica odraslih Amerikanaca koristi jednu ili više društvenih mreža kao što su Facebook, Myspace ili Linkedin, pokazala je anketa. Po istraživačkom centru Pew, 50 posto Amerikanaca starijih od 18 godina koristi društvene mreže, dok ih je godine 2005. to činilo samo osam posto. Društvene mreže više koriste žene od muškaraca, 69 prema 60 posto. Iako društvene mreže najveću popularnost uživaju među mladima, koristi ih redovito i 33 posto starijih od 65 godina. Među mladima u dobi od 18 do 29 godina društvene mreže koristi ih 83 posto, među osobama između 30 i 49 godina 70 posto, a između 50 i 64 godine 51 posto.

LOS ANGELES - Mel Gibson i njegova bivša djevojka Oksana Grigorijeva okončali su ogorčenu bitku oko skrbništva nad njihovom kćerkom i postigli dogovor na Visokom sudu u Los Angelesu, javljaju u subotu agencije. Kako je priopćio sud, sporazum je postignut a odredbe će se objaviti 31. kolovoza. "Cijenimo svu pomoć nadležnog suca", kazao je glasnogovornik Mela Gibsona, slavnog glumca i redatelja "Hrabrog srca". Za sada se ne zna jesu li Gibson i Oksana riješili sve pravne probleme oko skrbništva nad djevojčicom Luciom. U ožujku je Gibson priznao da je u svađi u siječnju 2010. udario svoju tadašnju suprugu te je kažnjen s tri godine uvjetno, nakon čega su počele i svađe oko skrbništva. Gibson je cijelo vrijeme tvrdio da je Oksana, bez obzira na 20 milijuna dolara koje je dobila nakon razvoda, pokušavala od njega iznuditi dodatni novac, ucijenjujući ga objavom snimki njihove svađe na kojima se čuje da je grubo vrijeđa. Snimke su prošle godine dospjele i na poznatu internetsku stranicu slavnih Radaronline.com i uvelike su naštetile glumčevoj karijeri.

BERLIN - Njemački književnik Johann Wolfgang von Goethe "najveći je Nijemac svih vremena", a za njim slijede prvi poslijeratni kancelar Konrad Adenauer i otac teorije relativnosti Albert Einstein, pokazalo je istraživanje javnog mišljenja objavljeno u subotu. Autora "Patnji mladog Werthera" Nijemci najčešće navode kada se radi o tome da navedu koga smatraju najvećim Nijemcem svih vremena, pokazala je studija instituta Forsa realizirana na uzorku od 2.000 osoba za list Bild. Među navedenim velikanima nalaze se samo dvije osobe koje su još žive, a to su "kancelar ujedinjenja" Helmut Kohl (5. mjesto) na vlasti od 1982. do 1998. te bivši šef socijaldemokratske vlade Helmut Schmidt (7. mjesto) koji je vodio Njemačku od 1974. do 1982.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙