FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 14. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

HAVANA - Homoseksualac disident i transseksualna žena vjenčali su se u subotu u Havani, što je prema tvrdnjama prvi takav brak za Kubu, potom se ogrnuli zastavom s dugom i provezli ulicama glavnoga kubanskog grada. Ignacio Estrada (31) i Wendy Iriepa (37) su se u jednostavnom obredu obavijenom velikim publicitetom potpisali u knjigu vjenčanih, razmijenili prstenje i poljubili pred službenikom koji im je poželio mnogo sreće. Formalno to nije bio istospolni brak, koji je zabranjen na Kubi, i nije izazvao protivljenje vlasti jer je Iriepa zakonski žena nakon što se 2007. podvrgla prvoj na Kubi operaciji promjene spola. Vjenčanje obavljeno na 85. rođendan Fidela Castra, zamišljeno kao "poklon" para bivšem čelniku, cilja međutim na jačanje prava homoseksulaca na Kubi i bilo je politički obojeno jer su na njemu sudjelovali neki od najpoznatijih kubanskih disidenata i američki diplomati javno pokazajući potporu. Pokazalo je da se stavovi mijenjaju na ovom otoku gdje su homoseksualce zatvarali u logore 1960-tih kao kontrarevolucionare za što je Castro prošle godine preuzeo odgovornost nazvavši to velikom nepravdom.

BEJRUT - Petorica zatvorenika pobjegla su u subotu iz najvećeg libanonskog zatvora Rumia, istočno od Bejruta, spustivši se pomoću plahti niz zid i išetavši iz zatvora pomiješani s posjetiteljima, objavila je policija. Četvorica među njima članovi su skupine Fatah al-Islam koja se borila protiv libanonske vojske u palestinskom izbjegličkom kampu 2007. Bjegunci su državljani Mauritanije, Kuvajta, Sirije i Libanona. Još jedan zatvorenik pokušao je pobjeći s njima, no uhvaćen je.

LYON - Promet na glavnoj francuskoj autocesti u subotu je bio otežan zbog smjene turista koji se vraćaju i koji odlaze na godišnji odmor te zbog produljenog vikenda radi blagdana Velike gospe 15. kolovoza, pa se u jednom trenutku u oba smjera stvorila kolona duga 793 km, što je rekordna brojka ovoga ljeta. Francuski Centar za informacije o prometovanju na cestama i autocestama (CNIR) izvijestio je o velikim gužvama, osobito južno od Lyona. Prošle je godine kolona istoga vikenda bila duga 504 km, a 6. kolovoza ove godine bila je dugačka 723 km. Na autocesti A7 prema Mediteranu, od Lyona do Orangea vozačima su bila potrebna tri, umjesto uobičajenih sat i pedeset minuta vožnje. Gužve su nastale i na autocesti A9 prema Španjolskoj, a za prolaz kroz tunel Mont Blanc prema Italiji čekalo se oko sat vremena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙