FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 13. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

BERLIN

Dvadeset ljudi provelo je noć s petka na subotu na visini od sto metara iznad zemlje, u kabini žičare u Bavarskoj na jugu Njemačke, a spašeni su tek u subotu ujutro pomoću helikoptera. U petak poslijepodne jedan se paraglajder zaletio u kablove žičare i zaustavio mehanizam, rekao je glasnogovornik lokalne policije. Dio putnika izvučen je još u petak navečer, ali su s dolaskom noći radovi prekinuti, pa je ostalih 20 moralo provesti noć u kabini od 12 četvornih metara, sto metara iznad zemlje. Izgred se dogodio nedaleko od dvorca Neuschwansteina Ludviga II. Bavarskog, koji je velika turistička atrakcija. Svi putnici su živi i zdravi, rekla je policija.

VATIKAN

Vatikanski Trg svetog Petra okružen glasovitom Berninijevom kolonadom u cijelosti će se obnoviti kako bi mu se vratio sjaj kakav je imao u 17. stoljeću, pišu u petak vatikanske novine l'Osservatore Romano. Obnova dijela barokne kolonade lijevo od trga već je počela, a za obnovu cijelog trga trebat će trideset mjeseci. Njome će se vratiti prvotni izgled i boje tog golemog prostora, piše u dnevnom listu direktor tehničke službe guvernorata države Vatikana, Pier Carlo Cuscianna. 376 stupova, 140 kipova, 1.200 m balkona i krovnih vijenaca, fontane Clementina i Gregoriana, egipatski obelisk u sredini trga, koji je 1586. dao podići Siksto V., sve će se obnoviti i osvježiti. Obnovom će se obuhvatiti čak i svjetiljke iz 19. stoljeća oko obeliska.

BANGKOK

Tajlandske vlasti su od sigurne smrti spasile više od tisuću pasa koji su zatvoreni u skučenim kavezima čekali da ih se izveze u Vijetnam gdje su trebali biti skuhani i pojedeni, rekli su u subotu tajlandski čelnici. Policija je otkrila četiri kamiona sa sanducima u kojima su bili psi, u operaciji koja je počela u četvrtak navečer u pokrajini Nahon Fanomu, uz granicu s Laosom. Čelnik te pokrajine rekao je da je 1 011 pasa sada u vladinu azilu nakon dviju policijskih akcija u okruzima Natomu i Si Songhramu. 119 pasa se ugušilo u preuskim kavezima ili su uginuli pošto su bili izbačeni iz kamiona kada su krijumčari životinja pokušali pobjeći policiji. Dvojica Tajlanđana i Vijetnamac optuženi su za krijumčarenje i nezakonitu trgovinu životinjama, rekao je policijski načelnik Pravat Folsuvan. Krijumčari hvataju pse lutalice ili ih u selima razmjenjuju za robu. U Vijetnamu ih mogu prodati za 33 dolara po komadu, po informacijama iz policije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙