FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: cijene dionica oštro pale uoči Bernankeovog govora

NEW YORK, 26. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica oštro pale, nakon tri dana rasta, jer su se ulagači odlučili na dobitonosnu prodaju uoči govora predsjednika Feda Bena Bernankea, nakon kojega bi trebalo biti jasnije kako središnja banka kani potaknuti rast gospodarstva.

Dow Jones indeks pao je 170 bodova, ili 1,51 posto, na 11.149 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,56 posto, na 1.159 bodova, a Nasdaq indeks 1,95 posto, na 2.419 bodova.

Od početka tjedna cijene su dionica snažno rasle jer se ulagači nadaju da će Bernanke u petak na godišnjem sastanku središnje američke banke u Jackson Holeu najaviti nove mjere za poticanje gospodarstva. No, jučer je na tržištu prevladao oprez, pa je prekinut trodnevni uspon cijena.

„Pojavila se sumnja da neće biti znatnijih promjena u monetarnoj politici. Bernanke će najvjerojatnije najaviti postupne poticajne mjere, što bi moglo razočarati ulagače koji očekuju dramatičnu akciju, kao što bi bila nova runda kupovine imovine“, kaže Art Hogan, direktor u tvrtki Lazard Capital Markets.

Upravo je u Jakson Holeu prije godinu dana Bernanke najavio novu rundu kvantitativnog popuštanja monetarne politike, odnosno kupnje državnih obveznica, što je potaknulo snažan rast cijena dionica.

Ulagače je jučer pokolebao i pad DAX indeksa Frankfurtske burze u jednom trenutku za više od 4 posto, nakon glasina da će Njemačka zabraniti 'short-selling, kao što su to nedavno učinile neke druge europske zemlje. No, kasnije je gubitak DAX-a ublažen na 1,7 posto jer je glasnogovornik njemačke vlade izjavio da se ne planira opća zabrana 'short-sellinga'.

Ni novi makroekonomski podaci nisu djelovali poticajno. Jučer je objavljeno da je broj novih zahtjeva za naknadu nezaposlenima prošloga tjedna porastao za 5.000, na 417.000, najvišu razinu u pet tjedana. Premda se taj rast pripisuje štrajku u telekomunikacijskom divu Verizonu, podaci pokazuju da nema osjetnijeg napretka na američkom tržištu rada.

Zbog svega toga, jučer su pale cijene većine dionica. Odnos između dionica koje su izgubile i onih koje su dobile na vrijednosti iznosio je na NYSE 16 naprema 5.

Među najvećim dobitnicama bila je dionica Bank of America, s rastom cijene za više od 9 posto, nakon vijesti da će poznati investitor Warren Buffett uložiti 5 milijardi dolara u najveću američku banku.

Dionica BofA-e izgubila je polovicu svoje vrijednosti od početka godine jer se ulagači plaše da je zbog golemih nenaplativih dugovanja banci nužan svježi kapital.

To je potaknulo rast cijena još nekih banaka. Tako je dionica Morgan Stanleya poskupila 2,7, a Citigroupa 4,8 posto. Unatoč tome, KBW indeks bankarskog sektora oslabio je 0,2 posto.

Dionica Applea pojeftinila je, pak, 0,6 posto prvog dana nakon što je Steve Jobs, suosnivač tog tehnološkog diva i dugogodišnji glavni izvršni direktor, podnio ostavku zbog pogoršanja zdravstvenog stanja. Odmah nakon te vijesti cijena dionica Applea pala je 7 posto, no tijekom dana je nadoknadila gotovo sav gubitak.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,44 posto, na 5.131 bod, dok je frankfurtski DAX pao 1,71 posto, na 5.584 boda, a pariški CAC 0,65 posto, na 3.119 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙